Μηλόξυδο: Αντιμετωπίζει τα προβλήματα με το βάρος & βελτιώνει την διάθεση

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το μαγείρεμα με μηλόξυδο, αλλά οι χρήσεις του υπερβαίνουν κατά πολύ την χρήση στην κουζίνα.

Το μηλόξυδο μπορεί να παρέχει ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία. Είναι πραγματικά ένα ισχυρό τρόφιμο.

Μεταξύ του μακρού κατάλογου καταστάσεων υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει, το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην διευκόλυνση της απώλειας βάρους και στη βελτίωση της διάθεσης. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, 1 στους 5 Αμερικανούς πάσχει από άγχος ή/και κατάθλιψη και περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι. Πολλές φορές αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσα πολλά προϊόντα απώλειας βάρους και ενίσχυσης της διάθεσης στην αγορά σήμερα. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το βάρος ή/και τη διάθεσή σας, το μηλόξυδο είναι μια ασφαλής, φυσική εναλλακτική λύση που θα πρέπει να δοκιμάσετε προτού στραφείτε στα φαρμακευτικά ή άλλα εμπορικά προϊόντα, αναφέρει το runningmagazine.gr.

Απώλεια βάρους

Όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να αισθάνεστε ικανοποιημένοι μετά από τα γεύματα σας. Αν νιώθετε ακόμη το αίσθημα της πείνας και μένετε ανικανοποίητοι, θα είναι πιο πιθανό να «τσιμπήσετε» ανθυγιεινά τρόφιμα αργότερα μέσα στην ημέρα.

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, ένα είδος αδιάλυτης ίνας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα ικανοποίησης και κορεσμού. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το μηλόξυδο παράγεται από τα μήλα. Ακριβώς όπως και τα μήλα, το μηλόξυδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη.

Αν πίνετε ένα ποτήρι νερό με 1 ή 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο πριν από τα γεύματα σας, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πλήρης με λιγότερο φαγητό. Η φυτικές ίνες θα μειώσουν επίσης την πιθανότητα να γυρέψετε ανθυγιεινά τρόφιμα μεταξύ των γευμάτων σας. Προσθέστε αυτά μαζί, και έχετε τη συνταγή για μια επιτυχή απώλεια βάρους.

Παραγωγή Αυξητικής ορμόνης

Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών όπως εκείνων που βρίσκονται στα τρόφιμα που τρώμε. Αυτές οι πρωτεΐνες πρέπει να κατανέμονται έτσι ώστε κάθε αμινοξύ να είναι ελεύθερο να τροφοδοτήσει το σώμα σας σε διάφορες διεργασίες. Μία μέθοδος στην οποία τα αμινοξέα παίζουν ένα ολοκληρωμένο ρόλο είναι η δημιουργία των ορμονών. Μια ορμόνη που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την απώλεια βάρους είναι η αυξητική ορμόνη.

Η αυξητική ορμόνη είναι καθοριστικής σημασίας για την κατανομή των λιποκυττάρων. Το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να διασπάσει την πρωτεΐνη που τρώτε σε αμινοξέα. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της διαθεσιμότητας των αμινοξέων για να δημιουργηθεί περισσότερη αυξητική ορμόνη.

Η σύσταση εδώ είναι η ίδια όπως παραπάνω: σμίξτε 1 ή 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε νερό και πιείτε το πριν από κάθε γεύμα.

Χρήση για τον σίδηρο

Το οξύ που βρίσκεται στο μηλόξυδο βοηθά στην απελευθέρωση του σιδήρου από τα τρόφιμα που τρώμε, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το σώμα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο σίδηρος είναι ένα βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης.

Τόσο η αιμοσφαιρίνη όσο και η μυοσφαιρίνη είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα ολόκληρου του σώματος. Ακριβώς όπως το οξυγόνο είναι απαραίτητο να κάψει μια φωτιά στο τζάκι σας, το οξυγόνο είναι επίσης απαραίτητο για να κάψει ενέργεια (θερμίδες) στο σώμα σας. Επειδή το μηλόξυδο βοηθά το σώμα στην απελευθέρωση του σιδήρου, βοηθά επίσης το σώμα σας να καίει θερμίδες το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους.

Για να σας δώσουμε μια καλύτερη ιδέα για το πώς λειτουργεί αυτό, παρακάτω είναι η φόρμουλα για τη διαδικασία αυτή:

Η απορρόφηση του σιδήρου οδηγεί σε αξιοποίηση του οξυγόνου, η οποία οδηγεί σε κατανάλωση ενέργειας που οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Εδώ πάλι, συνιστώνται 1 ή 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε νερό πριν από κάθε γεύμα.

Βελτίωση της διάθεσης

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το μηλόξυδο όταν ληφθεί πριν από τα γεύματα θα βοηθήσει στη διάσπαση των πρωτεϊνών σε αμινοξέα. Μόλις διασπαστούν τα αμινοξέα είναι σε θέση να διατεθούν ως καύσιμα για διάφορες διεργασίες, όπως το σχηματισμό των ορμονών στο σώμα.

Εκτός από τη δημιουργία της αυξητικής ορμόνης, τα αμινοξέα παίζουν επίσης ρόλο στη δημιουργία της τρυπτοφάνης.

Αυτό είναι σημαντικό διότι η τρυπτοφάνη διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην απελευθέρωση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι ένας από τους νευροδιαβιβαστές που μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Η σεροτονίνη ανεβάζει τη διάθεση και μας βοηθά να αισθανόμαστε χαλαροί, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης. Όσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία σεροτονίνης, τόσο το καλύτερο. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη και το άγχος.

Καθώς προχωρούμε προς τους χειμερινούς μήνες, αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό καθώς τα χαμηλά επίπεδα του φωτός του ήλιου έχουν αρνητική επίδραση στα επίπεδα της σεροτονίνης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης είναι επίσης μία από τις αιτίες της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.

Έτσι, προτού πληρώσετε ακριβά για το τελευταίο προϊόν απώλειας βάρους ή προτού τρέξετε στο γιατρό σας για μια συνταγή που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την μελαγχολία, δοκιμάστε να εντάξετε το μηλόξυδο στη διατροφή σας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ