Ντίνα Νικολάου: Μας φτιάχνει απολαυστικό Πασχαλινό τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα και καρύδια

Το διαφορετικό τσουρέκι για τους λάτρεις της σοκολάτας. 

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
530 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
3 αυγά μεγάλα, κατά προτίμηση βιολογικά
120 ml νερό
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
150 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
λίγο ηλιέλαιο για τη φόρμα
Για τη γέμιση
50 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. κακάο άγλυκο
130 γρ. σοκολάτα 70% κακάο, λιωμένη
120 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
100 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Για το σιρόπι
160 ml νερό
260 γρ. Ζάχαρη

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για την γέμιση: Ανακατεύω την ζάχαρη άχνη, το κακάο, την λιωμένη σοκολάτα και το βούτυρο μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.

  • Για τη ζύμη: Βάζω το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το ξύσμα λεμονιού στον κάδο του μίξερ έχοντας τον γάτζο. Ανακατεύω για 1 λεπτό τα υλικά. Προσθέτω τα αυγά, το νερό και ανακατεύω σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα, στη συνέχεια, δυναμώνω την ταχύτητα σε μέτρια και ανακατεύω για 3 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτω το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτω το βούτυρο λίγο λίγο, δουλεύοντας με το γάτζο μέχρι να ενσωματωθεί με τα άλλα υλικά. Συνεχίζω το ζύμωμα για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια ταχύτητα μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, μερικές φορές σταματάω και ξύνω με σπάτουλα τα τοιχώματα του μπολ. Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο με ηλιέλαιο μπολ, καλύπτω με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει για 1½ -2 ώρες.
  •  Kόβω τη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια. Αλευρώνω ελαφρά μια επίπεδη επιφάνεια και με ένα πλάστη ανοίγω το πρώτο κομμάτι ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο 38×28 εκ. Αλείφω με τη μισή γέμιση φροντίζοντας να αφήσω περιθώριο γύρω γύρω 1 εκ. ακάλυπτο. Πασπαλίζω με τα μισά καρύδια και τη 1 κουταλιά ζάχαρη.
  •  Αλείφω με ελάχιστο νερό το ακάλυπτο περιθώριο και τυλίγω τη ζύμη σε ρολό από την μακριά πλευρά. Φτάνοντας στο τέλος πιέζω λίγο για να ενωθεί καλά το ρολό και να κλείσει. Το ίδιο κάνω και πάνω κάτω στις άκρες τους. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω το ρολό κάθετα στη μέση για να δημιουργηθούν δύο μακριές λωρίδες. Τυλίγω τις λωρίδες εναλλάξ μεταξύ τους δίνοντας τους το σχήμα της κοτσίδας.
  •  Μεταφέρω το τσουρέκι σε μια φόρμα ελαφρά λαδωμένη και σκεπάζω για πετσέτα και επαναλαμβάνω την διαδικασία για να φτιάξω και το δεύτερο τσουρέκι.
  • Αφήνω τα τσουρέκια να φουσκώσουν για 1 ώρα.
  •  Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  •  Ψήνω τα τσουρέκια για 30 λεπτά. Δοκιμάζω με ένα μαχαίρι και αν δω ότι βγαίνει υγρό, συνεχίζω το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα.
  • Για το σιρόπι: Όση ώρα ψήνονται τα τσουρέκια ετοιμάζω το σιρόπι. Βάζω το νερό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρόλακι σε μέτρια φωτιά και το αφήνω να πάρει βράση. Από τη στιγμή που θα λιώσει εντελώς η ζάχαρη, αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
  •  Βγάζω τα τσουρέκια από το φούρνο και με ένα πινέλο αλείφω με το κρύο σιρόπι. Χρειάζεται υπομονή γιατί θα πρέπει να αλείφω μέχρι να τελειώσει εντελώς.
  •  Αφήνω τα τσουρέκια να γίνουν χλιαρά, τα ξεφορμάρω και τα αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ