Με ποιον τρόπο θα πείσετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά;

Σίγουρα κάθε γονέας θέλει το παιδί του να είναι υγιές και να αναπτύσσεται φυσιολογικά.

Η «υγιεινή» διατροφή αποτελεί κρίσιμο παράγοντα προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, αφού μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων κι ευεργετικών θρεπτικών συστατικών. Με ποιο τρόπο, όμως, μπορούν οι γονείς να πείσουν το παιδί τους να τρέφεται «υγιεινά»;

Η εν λόγω προσπάθεια καταλήγει συχνά σε «μάχη», αφού πολλές φορές οι γονείς χρησιμοποιούν ακατάλληλα μέσα για να πετύχουν το στόχο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πίεση που ασκείται συχνά στα παιδιά, ώστε να δοκιμάσουν ή να καταναλώσουν «δύσκολα» τρόφιμα, όπως τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Από την άλλη, λανθασμένη τεχνική είναι και η προσφορά μιας «λιχουδιάς» σαν επιβράβευση για την κατανάλωση κάποιου φαγητού. Οι παραπάνω μέθοδοι, αν και μπορεί παροδικά να αποδίδουν, μακροπρόθεσμα επιφέρουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επομένως, στόχος των γονέων θα πρέπει να είναι η σταδιακή εξοικείωση των παιδιών με όλα τα τρόφιμα, χωρίς πίεση, γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την επαναλαμβανόμενη έκθεσή τους σε αυτά. Με άλλα λόγια, οι γονείς θα πρέπει να προσφέρουν συνεχώς ποικιλία υγιεινών επιλογών στα παιδιά, αφήνοντας εκείνα να επιλέξουν αν και τι θα καταναλώσουν. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή απαιτεί πολλή υπομονή κι επιμονή, καθώς έχει φανεί ότι ίσως χρειάζονται ακόμη και 10-15 συνεχόμενες μέρες έκθεσης σε ένα τρόφιμο, ώστε να γίνει τελικά αποδεκτό.

Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται ότι αποτελούν πρότυπα για το παιδί τους κι έτσι μπορούν να του δώσουν το καλό παράδειγμα υιοθετώντας και οι ίδιοι ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Μην περιμένετε, λοιπόν, το παιδί σας να μάθει να τρέφεται υγιεινά, εάν δε βλέπει κι εσάς να κάνετε το ίδιο. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ