Αλέξης Παπαχελάς: Ξεχάστε τους μπαρμπάδες από την Αμερική - Η Ελλάδα να αγκαλιάσει την επόμενη γενιά ηγεσίας της ομογένειας

Η Ελλάδα έχει ανάγκη τη νέα γενιά της ομογένειας
 

Η Ελλάδα μεγάλωσε και κέρδισε σημαντικές μάχες όταν βασιζόταν όχι μόνο στους πολίτες του ελληνικού κράτους, αλλά στον ελληνισμό στο σύνολό του. Η Διασπορά ήταν ένας πολλαπλασιαστής ισχύος. Οι σημαντικοί ηγέτες του τόπου αντιλαμβάνονταν παλαιότερα τον ρόλο της και τον καλλιεργούσαν με προσοχή.

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς στην Καθημερινή

Η πατρίδα μας σήμερα έχει ανάγκη τη Διασπορά όσο ποτέ. Ειδικά μάλιστα αυτήν της Αμερικής. Εκεί όμως υπάρχουν καλά και κακά νέα. Τα κακά είναι πως υφίσταται ένα τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας. Ιστορικά ηγετικό ρόλο επωμίζονταν ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος και μερικοί σημαίνοντες παράγοντες κοινής αποδοχής. Σχεδόν πάντοτε ο Ελληνας πρωθυπουργός γνώριζε ποιον έπρεπε να βρει στο τηλέφωνο αν ήθελε να περάσει ένα μήνυμα στον Λευκό Οίκο. Παλαιότερα ήταν ο Ιάκωβος, αργότερα κάποιοι επιχειρηματίες που είχαν άμεση σχέση με τον πρόεδρο Κλί-ντον.

Σήμερα κάποιοι ισχυρίζονται ότι «λύνουν και δένουν» στον Λευκό Οίκο, αλλά όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα αντιλαμβάνονται πως η επιρροή τους εξαντλείται σε ξεπερασμένες φιέστες, όπως αυτή για την εορτή της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, το παλαιό στάτους κβο βρίσκεται σε παρακμή. Αλληλοβραβεύεται και αυτοαποθεώνεται σε διάφορες κοσμικές εκδηλώσεις. Την ίδια ώρα, η Αρχιεπισκοπή είναι ουσιαστικά ακέφαλη, με ένα τεράστιο χρέος και με τον Ναό του Αγίου Νικολάου να παραμένει μια κηλίδα και πρόκληση δίπλα στο Μνημείο για την 11η Σεπτεμβρίου.

Τα καλά νέα είναι πως έχει εμφανισθεί μια νέα γενιά ηγετών της ομογένειας, οι οποίοι ξέρουν να παίζουν το παιχνίδι εξουσίας και έχουν δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες στο Κογκρέσο και σε άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων. Εχουν επίσης συσφίγξει τις σχέσεις τους με το φιλοϊσραηλινό λόμπι, γεγονός που προφανώς τους προσδίδει περισσότερη ισχύ και επιρροή. Ολα αυτά είναι προφανή, για παράδειγμα, στην προσπάθεια να μπλοκαριστούν τα F-35 της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, νέοι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες ψάχνουν να βρουν τρόπους να φέρουν πιο κοντά την επόμενη γενιά με την Ελλάδα. Στέλνουν, π.χ., φοιτητές στην Αθήνα για να εργασθούν ή να σπουδάσουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Αλλοι βοηθούν, ως μέντορες ή και χρηματοδότες, νέους συμπατριώτες μας που θέλουν να στήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις.

Πρέπει να φύγουμε από τα παλιά και τα τετριμμένα. Από εκείνους που θεωρούν ότι μπορούν να εμφανίζονται σαν «μπαρμπάδες από την Αμερική» για να αγοράσουν οτιδήποτε σε μισή τιμή. Είναι ανάγκη αυτή η χώρα να αγκαλιάσει και να αναδείξει την επόμενη γενιά ηγεσίας της ομογένειας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ