Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος: Η λαμπερή τελετή λήξης - Η απονομή των βραβείων (φώτο)

Την τελετή λήξης, στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί πρέσβεις ξένων χωρών, τα μέλη της κριτικής επιτροπής, μεταξύ των οποίων ο David Foenkinos που είναι και ο σεναριογράφος της ταινίας λήξης «Το μυστήριο του κυρίου Πικ» καθώς ο σκηνοθέτης Rémi Bezançon

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ η απονομή των βραβείων κοινού και κριτικής επιτροπής του 20ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος
Την τελετή λήξης, στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί πρέσβεις ξένων χωρών, τα μέλη της κριτικής επιτροπής, μεταξύ των οποίων ο David Foenkinos που είναι και ο σεναριογράφος της ταινίας λήξης «Το μυστήριο του κυρίου Πικ» καθώς ο σκηνοθέτης Rémi Bezançon. Την τελετή παρουσίασε η θεατρική ομάδα του Γαλλικού Ινστιτούτου,  «Kataplictiques ».

Bραβείο Κριτικής Επιτροπής 2019

H κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από τους Ελένη Ράντου, Μαριάννα Κάλμπαρη, Λουκά Κατσίκα, Σύλλα Τζουμέρκα και David Foenkinos απένειμε ομόφωνα το βραβείο της στην ταινία «Μητρικό ένστικτο / Duelles» του Olivier Masset-Depasse.

Η κριτική επιτροπή, ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Αγάπη Κεφαλογιάννη ως εκπρόσωπος της NOVA, έδωσαν το βραβείο στον εκπρόσωπο των Danaos & Seven, εταιριών διανομής της ταινίας για την Ελλάδα. 

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά της NOVA και του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτοί υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες. 

Βραβείο Κοινού Fischer 2019:

H ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού είναι « Κολύμπα ή αλλιώς Βυθίσου / Le grand bain» του Gilles Lellouche.

O Marketing Director της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Laurent Delmouly ανακοίνωσε το βραβείο κοινού και κάλεσε στη σκηνή τον εκπρόσωπο της Spentzos, εταιρίας διανομής της ταινίας στην Ελλάδα, για την απονομή του βραβείου. 
Το βραβείο κοινού απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον έλληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας για την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Μετά την απονομή των βραβείων, ακολούθησε η προβολή σε avant-première της ταινίας  Το μυστήριο του κυρίου Πικ (Le mystère Henri Pick) του Rémi Bezançon. Η ταινία της οποίας διανομέας στην Ελλάδα είναι η Feelgood, θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 9 Mαίου 2019,  από την Feelgood. 

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Rémi Bezançon και ο σεναριογράφος και συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου David Foenkinos παρουσίασαν την ταινία στους καλεσμένους πριν τη προβολή.

Το 20ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη ,-11 έως 17 Απριλίου 2019


 

Το 20ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν, από τις 11 ως τις 17 Απριλίου, 14 ταινίες στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

 

Οι σκηνοθέτες Sandrine Dumas και Βασίλης Δογάνης θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους και στη Θεσσαλονίκη.

 Μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης θα επιλέξουν μία ανάμεσα σε πέντε ταινίες από αυτές που θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη (Πάντα λέμε ψέματα σε αυτούς που αγαπάμε, Το μυστήριο του κυρίου Πικ, Φιλότεχνος κλέφτης, Κολύμπα ή αλλιώς βυθίσου και Amanda) και θα απονείμουν σε αυτή ειδικό βραβείο.

Πρόγραμμα προβολών - Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

ΠΕΜΠΤΗ 11.04.2019 
 
18.00 Continuer | Οδοιπορικό - Joachim Lafosse (84΄)
ΗSibylle, χωρισμένη μητέρα, δεν αντέχει άλλο να βλέπει τον έφηβο γιο της να βυθίζεται σε μια βίαιη, δίχως νόημα ζωή. Αποφασίζει λοιπόν να συμπαρασύρει τον Samuel σε ένα μεγάλο οδοιπορικό στο Κιργιζιστάν, με δύο άλογα για μοναδικούς συντρόφους...

20.00 On ment toujours à ceux qu’on aime | Πάντα λέμε ψέματα σ’αυτούς που αγαπάμε - Sandrine Dumas (90΄) .Παρουσία της σκηνοθέτιδας

Αφού «έκαψε» την καριέρα της ως τραγουδίστρια, η Jewell Stone δουλεύει ως σερβιτόρα στο Παρίσι. Η Marie, γιαγιά και μοναδική οικογένειά της, που ζει στις ΗΠΑ, την επισκέπτεται απρόοπτα. Πώς όμως να την υποδεχθεί η Jewell, αφού καιρό τώρα της αραδιάζει ψέματα για τη ζωή, τη δουλειά και τους έρωτες της;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12.04.2019

18.00 Le mystère Henri Pick | Το μυστήριο του κυρίου Πίκ - Rémi Bezançon (100΄)
Σε μια βιβλιοθήκη, μια νεαρή εκδότρια ανακαλύπτει ένα εξαιρετικής αξίας χειρόγραφο το οποίο και δημοσιεύει. Το μυθιστόρημα γίνεται best seller. Όμως, ο συγγραφέας του, Henri Pick, ένας πιτσαδόρος που έχει πεθάνει πριν δύο χρόνια, φαντάζει αδύνατο να είχε γράψει κάτι άλλο πέρα από λίστες για ψώνια, σύμφωνα με τη χήρα του. Ένας διάσημος κριτικός λογοτεχνίας θα κάνει μια έρευνα...

20.00 En liberté | Το πρόβλημά μου είσαι εσύ - Pierre Salvadori (108΄)
Μια νεαρή αστυνομικός-επιθεωρητής, ανακαλύπτει πως ο σύζυγός της, ήρωας της περιοχής που έπεσε στο καθήκον, δεν ήταν όπως πίστευε θαρραλέος και ακέραιος, αλλά ένας διεφθαρμένος μπάτσος. Αποφασισμένη να επανορθώσει για τις αδικίες του, συναντά στο δρόμο της τον Antoine, που άδικα φυλακίστηκε απ’ αυτόν.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12.04.2019

18.00 Un beau voyou | Φιλότεχνος κλέφτης - Lucas Bernard (104΄) 
O επιθεωρητής Beffrois περιμένει τη συνταξιοδότησή του, όταν η κλοπή ενός πίνακα τραβά την προσοχή του. Τι τον γοήτευσε; Η λεπτότητα της μεθόδου; το θράσος του ληστή; Ο Beffrois ερευνά την υπόθεση με τον τρόπο που γεύεται κάποιος ένα τελευταίο γλύκισμα, ανακαλύπτοντας σιγά σιγά έναν ιδιότυπο κλέφτη, λάτρη της τέχνης και αριστοτέχνη του είδους. 

20.00 Le grand bain | Κολύμπα ή αλλιώς βυθήσου - Gilles Lellouche (122΄) 
Στη δημοτική πισίνα της γειτονιάς τους, οι Bertrand, Laurent, Thierry και πολλοί άλλοι, προπονούνται υπό το αυταρχικό βλέμμα της Delphine, μιας πάλαι ποτέ ένδοξης κολυμβήτριας. Ενωμένοι, νιώθουν ελεύθεροι και χρήσιμοι. Βάζουν όλα τους τα δυνατά σε ένα άθλημα χαρακτηρισμένο ως σήμερα αποκλειστικά «γυναικείο»: τη συγχρονισμένη κολύμβηση. Αυτή η πρόκληση τους ξαναδίνει κέφι για ζωή..

ΚΥΡΙΑΚΗ 14.04.2019

18.00 Amanda | Αμάντα - Mikaël Hers (107΄)
Ο David, 24 ετών, ζει το τώρα. Ισορροπεί δουλεύοντας εδώ και εκεί και, όπως πάντα, κάνει ένα βήμα πίσω όταν πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι ήρεμοι ρυθμοί της ζωής του ανατρέπονται μετά τον βίαιο χαμό της μεγάλης του αδερφής. Καλείται τότε να αναλάβει την κηδεμονία της εφτάχρονης ανιψιάς του, Amanda..

20.15 Meltem | Μελτέμι - Basile Doganis (87΄) ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Μετά το θάνατο της μητέρας της, η Έλενα, Γαλλίδα ελληνικής καταγωγής, επιστρέφει στο εξοχικό της στη Λέσβο. Συνοδεύεται από τους φίλους της, που ζουν στα παρισινά προάστια, περισσότερο εξοικειωμένοι με τα παγκάκια της πόλης παρά με παραδεισένιες παραλίες. Το πρόγραμμα των διακοπών ανατρέπεται όταν συναντούν τον Elyas, ένα νεαρό Σύριο πρόσφυγα... 

ΔΕΥΤΕΡΑ 15.04.2019

18.00 Pupille | Τρυφερή αγκαλιά - Jeanne Herry (107΄)
Ο Théo, ένα νεογέννητο μωρό, φιλοξενείται στην Πρόνοια. ΗAlice αγωνίζεται εδώ και δέκα χρόνια να αποκτήσει ένα παιδί. Κατά τη διάρκεια της υιοθεσίας, τα μονοπάτια τους διασταυρώνονται με αυτά πολλών στοργικών και αφοσιωμένων ανθρώπων, προσδίδοντας μια ανθρώπινη διάσταση στην υιοθεσία και τη γονεϊκή φροντίδα.


.
20.30 Amin - Philippe Faucon (91΄)
Μια ιστορία μετανάστευσης, μέσα από τα μάτια του Amin, που φθάνει ολομόναχος από τη Μαυριτανία για να εργαστεί σε εργοτάξια στη Γαλλία. Κάθε μήνα, ο Amin στέλνει το μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδά του στην Αφρική, για τη σύζυγό του Aisha και τα τρία παιδιά τους. Μια μέρα, ο Amin γνωρίζει τη Gabrielle. 

ΤΡΙΤΗ 16.04.2019 

18.00 Une intime conviction | Εμμονή - Antoine Raimbault (110΄) 
H Nora, ένορκος σε πρώτη εκδίκαση υπόθεσης, είναι πεπεισμένη για την αθωότητα του Jacques Viguier, κατηγορούμε-νου για τον φόνο της γυναίκας του. Φοβούμενη δικαστικό λάθος, πείθει έναν επιφανή δικηγόρο να τον υπερασπιστεί στο εφετείο. Μαζί, δίνουν μια λυσσαλέα μάχη κατά της αδικίας.

20.30 Duelles | Μητρικό ένστικτο - Olivier Masset-Depasse (97΄) 
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Alice και η Céline ζουν με τις οικογένειές τους σε προάστιο των Βρυξελλών. Είναι αχώριστες φίλες μέχρι τη στιγμή που ένα τραγικό γεγονός κλονίζει την καθημερινότητά τους. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019

18.00 Funan - Denis Do (84΄) 
1975. Η επιβίωση της Chou, μιας νεαρής μητέρας από την Καμπότζη, κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Ερυθρών Χμερ, και ο αγώνας της να βρει τον τετράχρονο γιο της που της άρπαξε βίαια το καθεστώς..

20.00 L’incroyable histoire du facteur Cheval | Ηαπίθανη ιστορία του ταχυδρόμου Cheval - Nils Tavernier (105΄)

Τέλη του 19ου αιώνα. Ο Joseph Ferdinand Cheval είναι ένας ταχυδρόμος που κάθε μέρα διατρέχει την επαρχία της Drôme. Για την κόρη του Alice, που αγαπά όσο τίποτα άλλο στον κόσμο, αυτός ο απλός κατά τα άλλα άνθρωπος βάζει ένα τρελό στοίχημα: να της χτίσει με τα ίδια του τα χέρια, ένα απίστευτο παλάτι, «Το Ιδανικό Παλάτι». 

Το 20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

από 2 ως 10 Απριλίου 2019, στη Αθήνα
και 
από 11 ως 17 Απριλίου 2019, στην Θεσσαλονίκη

διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας,
του Βελγίου, της Ελβετίας, του Καναδά, του Λιβάνου, του Λουξεμβούργου, του Μαρόκου, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Τυνησίας, στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ