Επίσκοπος βίαζε επί δύο χρόνια καλόγρια -"Με βίασε με τον πιο βίαιο τρόπο" κατήγγειλε η άτυχη γυναίκα (φώτο-βίντεο)

Η υπόθεση έμενε στο "συρτάρι" μέχρι τη στιγμή που διαμαρτυρήθηκαν έντονα οι καλόγριες

Λίγες εβδομάδες αφότου ο ο Πάπας Φραγκίσκος αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια πως η σεξουαλική κακοποίηση μοναχών αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα, μια νέα πρωτοφανής για τα χρονικά της Ινδίας υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της εκκλησίας , βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Οι ινδικές διωκτικές αρχές την Τρίτη απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν επίσκοπο, στην Κεράλα για τον επανειλημμένο βιασμό μιας καλόγριας. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια περίπτωση στις Ινδίες. Κι αυτό, όχι γιατί δεν έχει ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό αλλά γιατί τέτοιες υποθέσεις συνήθως δεν καταγγέλλονται ή ακόμα κι αν καταγγέλονται, δεν φτάνουν ποτέ στο δικαστήριο.

Ο Vijay Sakhare, ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας που ήταν ο επικεφαλής της έρευνας που διήρκεσε ένα μήνα, δήλωσε ότι ο επίσκοπος Franco Mulakkal κατηγορείται ότι  βίασε μια καλόγρια εννέα φορές στο διάστημα δύο ετών από το 2014. Ο επίσκοπος, ο οποίος αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, αρνήθηκε τις κατηγορίες.

«Η απαγγελία κατηγοριών θα μείνει στην ιστορία ως η πιο σπάνια υπόθεση κατά την οποία ένας Επίσκοπος πρόκειται να περάσει από δίκη βάσει της καταγγελίας μιας μοναχής που είναι υφιστάμενή του» σχολιάζεται σε σχετική ανάρτηση που έγινε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης Save Our Sisters (Σώστε τις αδερφές μας) μέλη της οποίας είναι μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ινδία.

Η δικογραφία περιλαμβάνει τις κατάθεσεις 83 μαρτύρων, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται ένας καρδινάλιος,  3 επίσκοποι, 11 ιερείς, 25 μοναχές, αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Οι καλόγριες έχουν προσπαθήσει πολλές φορές εδώ και χρόνια να επιστήσουν την προσοχή στη σεξουαλική εκμετάλλευση στην Καθολική Εκκλησία. Έχουν προχωρήσει τελευταία σε κατηγορίες εναντίον κληρικών που κακοποιούν σεξουαλικά καλόγριες, στην Ινδία και την Ιταλία, καθώς και στις χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Επίσης αγωνίζονται να προωθήσουν τη συζήτηση μεταξύ των ηγετών των εκκλησιών. Ένα νέο μέτωπο στο θέμα άνοιξε το Φεβρουάριο όταν ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση των μοναχών από τους κληρικούς για πρώτη φορά.

 Ερωτηθείς για το ζήτημα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο παπικό αεροπλάνο, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι το Βατικανό λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση και "σεξουαλική δουλεία". Κάποιοι ιερείς  έχουν ήδη τιμωρηθεί για τη συμπεριφορά τους, είπε.

CreditCreditSivaram V./Reuters

"Πρέπει να γίνουν περισσότερα; Ναι. Έχουμε τη θέληση; Ναι. Είναι ένα μονοπάτι που έχουμε ήδη ανοίξει", δήλωσε ο Ποντίφικας.

Στην Κελάλα, οι κατηγορίες της καλόγριας εναντίον του 55χρονου επίσκοπου Φράνκο Μουλακάλ, έμειναν λίγο ως πολύ στο "συρτάρι" των υπεύθυνων της εκκλησίας μέχρι που άλλες καλόγριες συσπειρώθηκαν στο πλερό της αγνοώντας της πίεση που δέχθηκαν για να παραμείνουν σιωπηλές, αναφέρουν οι New York Times

"Με βίασε με τον πιο βίαιο τρόπο, μου έλεγαν να σωπάσω"

Στις επίσημες καταγγελίες στα αρχεία της αστυνομίας αναφέρεται ότι η οικογένεια της μοναχής κατηγορεί τον επίσκοπο ότι την βίασε πολλές φορές σε μία διετία αρχίζοντας από τις 5 Μαΐου του 2014. Οι σεξουαλικές επιθέσεις συνέβησαν στη μονή του Αγίου Φραγκίσκου, όπου βρίσκεται η κατοικία της καλόγριας σε μια δασώδη έκταση της Κεράλα όπου ζουν περισσότεροι από 20 εκατ. Καθολικοί.

Την πρώτη καταγγελία σε βάρος του Επισκόπου, την έκανε η καλόγρια τον Ιανουάριο του 2017. Η γυναίκα απευθύνθηκε στα αρμόδια εκκλησιαστικά όργανα και αναγκάστηκε να εξιστορήσει τις τραυματικές εμπειρίες του βιασμού της συνολικά 12 φορές, σε 12 διαφορετικά άτομα. Κάποιοι της υποσχέθηκαν πως θα ληφθούν μέτρα για την προστασία της και σε βάρος του Επισκόπου ενώ άλλοι προσπάθησαν να την αποθαρρύνουν από το να καταγγείλει τους βιασμούς της στην αστυνομία.

«Μόλις μπήκα στο δωμάτιο με τράβηξε επάνω του...Ήμουν μουδιασμένη και τρομοκρατημένη. Έκανα ό,τι μπορούσα για να ξεφύγω αλλά ήταν μάταιο. Με βίασε με τον πιο βίαιο τρόπο», γράφει ο μοναχή σε επιστολή που απέστειλε τον Ιανουάριο του 2018 στον Αρχιεπίσκοπο Τζιαμπατίστα Ντικουάτρο, εκπρόσωπο του Πάπα στην Ινδία.

Getty Images

Αλλά και πάλι  η Εκκλησία δεν ανέλαβε δράση σε βάρος του φερόμενου δράστη. Ούτε όμως και η αστυνομία στην οποία η γυναίκα κατέφυγε τελικά τον Ιούνιο του 2018. Αυτό άλλαξε το περασμένο φθινόπωρο όταν πέντε μοναχές διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κεράλα. «Δικαιοσύνη για τις μοναχές» έγραφε το πανό που είχαν υψώσει και στο οποίο εικονιζόταν η Παρθένος Μαρία να κρατά το άψυχο κορμί μιας μοναχής.

Τελικά μετά τις διαμαρτυρίες,  ο Επίσκοπος συνελήφθη τον Σεπτέμβριο αλλά σύντομα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση εξαιτίας και της σθεναρής στήριξης που είχε από ανώτατους ιεράρχες.

Κατά την έξοδό του από τη φυλακή τον Οκτώβριο του 2018 οι υποστηρικτές του τον έραναν με ροδοπέταλα. Επέστρεψε κανονικά στη μητρόπολή του και το ποίμνιό του τού είχε προετοιμάσει ένα εγκάρδιο καλωσόρισμα με πανό και χειροκροτήματα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ