Η Ντίνα Νικολάου παρουσιάζει: Ονειρική ανοιξιάτικη χταποδόπιτα με αρωματικά χόρτα και φινόκιο (φώτο)

Ανοιξιάτικη, νηστίσιμη και πολύ νόστιμη πίτα που θα λατρέψετε. Το φινόκιο με την ιδιαίτερη γεύση του ταιριάζει απίστευτα με το χταποδάκι.

ΥΛΙΚΑ
6 χωριάτικα φύλλα Ζύμη Ψαχνών
1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
50 ml ελαιόλαδο
700 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτά φετάκια
3 κρεμμυδάκια φρέσκια ψιλοκομμένα
200 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μαραθόσπορος ξερός, για το πασπάλισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1 Βάζω το χταπόδι σε μια κατσαρόλα και το βράζω σε σιγανή φωτιά να βράσει για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει.
ΒΗΜΑ 2 Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζω τα 50 ml ελαιόλαδο να ζεσταθούν καλά. Ρίχνω το φινόκιο και σοτάρω για 6-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω τα κρεμμυδάκια και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτω όλα τα χορταρικά μαζί (ή σε δόσεις αν δεν χωράνε) και σοτάρω μέχρι να πέσει ο όγκος τους. Αλατοπιπερώνω και αφήνω τα χορταρικά να βράσουν για 5 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και τα αφήνω να μισοκρυώσουν.
ΒΗΜΑ 3 Βγάζω το χταπόδι από την κατσαρόλα, το κόβω σε μικρά κομμάτια και το ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω τα σοταρισμένα χορταρικά, ανακατεύω και δοκιμάζω αν χρειάζεται αλατοπιπέρο. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
ΒΗΜΑ 4 Λαδώνω ένα ταψάκι 24-26 εκ. και στρώνω 3 χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
ΒΗΜΑ 5 Αδειάζω τη γέμιση και την ισιώνω με ένα κουτάλι να πάει παντού. Σκεπάζω με άλλα 3 χωριάτικα φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους.
ΒΗΜΑ 6 Χαράζω την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια, ραντίζω με όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει και πασπαλίζω με μαραθόσπορο. Ψήνω την πίτα για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου.
ΒΗΜΑ 7 Αφήνω την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

 

 

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ