Made in Greece η Oliveex: Τρεις τελειόφοιτοι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί έφτιαξαν έξυπνο σύστημα IoT αποθήκευσής ευαίσθητων τροφίμων

O Κωνσταντίνος Ακριβός, ο Δημήτρης Γκαραγκούνης και ο Άρης Κολιγλιάτης, είναι φίλοι από το Βόλο και τελειόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προτού καλά καλά βγουν στην αγορά εργασίας δημιούργησαν τη δική τους startup εταιρεία, που ακούει στο όνομα Oliveex.

Η ιδέα γεννήθηκε λίγο από προσωπική ανάγκη, καθώς ο ένας από τους τρεις ασχολείται με την καλλιέργεια ελιάς και λίγο για να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους από το Πανεπιστήμιο στην πράξη.

Η Oliveex αξιοποιεί την τεχνολογία Internet of Things για να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς ευαίσθητων προϊόντων που δέχονται χημικές ζυμώσεις (fermented foods), όπως οι ελιές, τα γαλακτοκομικά, η μπύρα και το κρασί στον έλεγχο σε κάθε παραγωγικό στάδιο της ποιότητας και στην σωστή αποθήκευση τους. Ουσιαστικά το σύστημα που έχει φτιάξει η Oliveex απευθύνεται σε βιομηχανίες και σε παραγωγούς βρώσιμης ελιάς, αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η λειτουργία του έχει ως εξής: Έξυπνοι αισθητήρες τοποθετούνται στις δεξαμενές αποθήκευσης, με αποτέλεσμα οι χρήστες του συστήματος να μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την παραγωγή τους και να ενημερώνονται με ειδοποιήσεις και συμβουλές σχετικά με την πορεία του προϊόντος και το στάδιο παραγωγής.

Ο στόχος της δημιουργίας αυτού του έξυπνου συστήματος είναι η βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος μέσα από την ανάλυση βασικών δεδομένων, η βελτίωση της ιχνηλασιμότηταςκαι η επίτευξη σταθερής ποιότητας σε κάθε παρτίδα του προϊόντος.

Η ομάδα της Oliveex προχώρησε στην ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος, διαπιστώνοντας ότι η διαθέσιμη τεχνολογία είναι ανακριβής και ξεπερασμένη. Θέλησαν λοιπόν να κάνουν τη δική τους πρόταση στην αγορά, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο εργαλείο.

Διαβάστε την συνέχεια στο MadeinGreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ