Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019 από το Αθηνόραμα: Δείτε τους μεγάλους νικητές

Η πόλη της Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε την Τρίτη 2 Απριλίου για δεύτερη χρονιά τα βραβεία των καλύτερων εστιατορίων ελληνικής κουζίνας στη χώρα, σε μια εντυπωσιακή τελετή απονομής στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace», όπου έλαμψε η ελληνική γαστρονομία αλλά και το μοναδικό γαλανόλευκο αστέρι Michelin εκτός Ελλάδας, αυτό του σεφ Ανδρέα Μαυρομμάτη, τον οποίο προσκάλεσε το «αθηνόραμα» από το Παρίσι για να δημιουργήσει το εξαιρετικό μενού του dîner de gala.

Στη δεύτερή τους διοργάνωση ως ανεξάρτητος θεσμός, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας πρόσφεραν άλλο ένα μοναδικό ταξίδι στους καλύτερους σταθμούς της ελληνικής γαστρονομίας. Βραβεύοντας 65 εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα, από το Ιόνιο ως τη Ρόδο κι απ’ την Αλεξανδρούπουλη ως την Κρήτη, έγιναν αφορμή για να αναδειχθεί η σημασία της διατήρησης της γευστικής μνήμης με τρόπο που να συνδέει νοηματικά την σύγχρονη ελληνική κουζίνα των εξελιγμένων τεχνικών και των σημερινών διατροφικών προδιαγραφών με τη γευστική μνήμη της παραδοσιακής συνταγής που αποτελεί το θεμέλιο της γαστρονομικής μας ταυτότητας. Άλλωστε είναι πλέον κοινός τόπος ότι η ελληνική κουζίνα έχει το απαραίτητο υπόβαθρο για να συνδέσει τη γευστική της παράδοσή με ένα μέλλον δυναμικό, που μπορεί όχι απλώς να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, αλλά και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη διεθνή γαστρονομική σκηνή.

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης και ο Σωτήρης Ευαγγέλου και σύσσωμη η πολυπληθής μπριγάδα του Makedonia Palace που υποστήριξε άψογα τη βραδιά καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον υποψήφιο Δήμαρχο Νίκο Ταχιάο

Ο Guest Chef της βραδιάς Ανδρέας Μαυρομμάτης, βραβευμένος με 1 αστέρι Michelin, και ο πολυβραβευμένος Executive Chef του Makedonia Palace Σωτήρης Ευαγγέλου μόλις έχουν πάρει τις ανθοδέσμες τους και φωτογραφίζονται μαζί με την Άννη Ηλιοπούλου, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Δημήτρη Ηλιόπουλο, την Αγνή Τσάρα, την Πετιούλα Κατσάρκα και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρο Θάνο

Στελέχη του Makedonia Palace στα οποία οφείλεται πολύ μεγάλο μέρος της επιτυχίας της βραδιάς : Περικλής Μαγουλάς (Director of Sales), Ρένα Τσαλιγοπούλου (Διεύθυνση Marketing), Αλκιβιάδης Σωτηρίου (General Manager), Βασίλης Πασχάλης (Υποδιευθυντής), Νίκος Χαραλαμπίδης (F&B Director) μαζι με την Μυρτώ Απαλοπούλου, Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων του Αθηνοράματος

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μαριλένα Μπιτζάνη (εστιατόριο Αθήρι), Μάκης Παναγιωτάτος & Φίλιππος Δημόπουλος (εστιατόριο Ark), Φώτης Σεργουλόπουλος & Δημήτρης Δημητριάδης (εστιατόριο Artisanal Lounge & Gardens), Μανώλης Γαρνέλης & Θανάσης Βασίλαινας (εστιατόριο Βασίλαινας), Νίκος Δογιάκης (εστιατόριο Κρητικός), Κωνσταντίνα Φάκλαρη & Γιάννης Βλαχογιάννης (εστιατόριο The Zillers), Μαριάννα Σμπώκου (εστιατόριο Milos ξεν. Hilton), Γιώργος Τσιλιγκίρης (εστιατόριο Τηλέμαχος Athens), Γιώργος Παπαϊωάννου (εστιατόριο Παπαϊωάννου), Δημήτρης Χανιόγλου (Business Executive Officer Nestle Waters Hellas)

Από αριστερά προς τα δεξιά: Άκης Σακελλαρίου (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς), Νίκος Ταχιάος (Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Σπύρος Βούγιας (Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Κατερίνα Νοτοπούλου (Υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Απόστολος Αλτάνης & Βόικα Γκλίσεβιτς (εστιατόριο Ambrosia του Ξεν. Hyatt Regency Thessaloniki), Σταύρος Σωτηρούδης & Δημήτρης Αγόρατζης (εστιατόριο Γλυκάνισος), Γιώργος Βασίλογλου (εστιατόριο Clochard), Απόστολος Ρήγας (εστιατόριο Grada Nuevo), Γιάννης Ζιάγκας (εστιατόριο Το Μανιτάρι), Αναστάσιος Τοπτζής & Κυριακή Τοπτζή (εστιατόριο Τάσος), Λευτέρης Ιωάννου & Αναστάσης Κουκούλιας (εστιατόριο Μούργα), Μανόλης Παπουτσάκης (εστιατόριο Χαρούπι), Νάντια Κοντογεώργη (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς)

Οι δοκιμαστικοί σωλήνες με την σάλτσα ταχίνι με μελάνι σουπιάς έτοιμοι να απογειώσουν την πεσκανδρίτσα με αχινό, ρεβίθια και αποξηραμένα φύκια

Από αριστερά προς τα δεξιά: Νάντια Κοντογεώργη (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς), Δημήτρης Παμπόρης (εστιατόριο Bubo ξεν. Ekies All Senses Resort), Χρήστος Γκρέμος & Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος (εστιατόριο Καλαματιανός), Θεόδωρος Γκαβέζος & Κωνσταντίνος Κανακάρης (εστιατόριο Μαρίνα), Παναγιώτα Κουφαδάκη (εστιατόριο Μπουκαδούρα), Γεωργία Δώδου (εκ μέρους εστιατορίου Ντομάτα ξεν. Sani Resort), Αλέξανδρος Θάνος (Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), Άκης Σακελλαρίου (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς)

Μια μεγάλη γιορτή για την ελληνική γαστρονομία, αλλά και μια σπουδαία αφορμή για τους μαέστρους της, τους καλύτερους σεφ και restaurateurs της χώρας, να βγάλουν τις ποδιές τους και να συναντήσουν φίλους και ομότεχνούς τους, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019 συγκέντρωσαν στο ballroom του «Makedonia Palace» εκπροσώπους της πολιτικής, πολιτισμικής και οικονομικής ηγεσίας της πόλης και της χώρας, αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, του αθλητισμού, του επιχειρείν και της δημιουργίας. Ανάμεσά τους, σε ένα από τα δεκάδες πηγαδάκια που στήθηκαν στον κομψότατο χώρο υποδοχής της εκδήλωσης, ο Λευτέρης Λαζάρου δήλωνε πανευτυχής «που η βραδιά αυτή γίνεται στη Θεσσαλονίκη και μου δίνει την ευκαιρία να δω τους καλούς μου φίλους και εξαιρετικούς συναδέλφους Σωτήρη Ευαγγέλου και Ανδρέα Μαυρομμάτη».

 Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Ανδρέας Μαυρομμάτης, ο οποίος προσκλήθηκε από το αθηνόραμα και ήρθε από το Παρίσι, σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Σωτήρη Ευαγγέλου, executive chef του «Makedonia Palace», υπέγραψαν το αξέχαστο dîner de gala της φετινής απονομής

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Ανδρέας Μαυρομμάτης, ο οποίος προσκλήθηκε από το αθηνόραμα και ήρθε από το Παρίσι, σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Σωτήρη Ευαγγέλου, executive chef του «Makedonia Palace», υπέγραψαν το αξέχαστο dîner de gala της φετινής απονομής

Οι δύο αυτοί σημαντικοί σεφ ήταν και οι επικεφαλής του γευστικού κεφαλαίου της βραδιάς: ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, ο μόνος σεφ με αστέρι Michelin για εστιατόριο ελληνικής κουζίνας στον κόσμο εκτός Ελλάδας, προσκλήθηκε από το «αθηνόραμα» και ταξίδεψε από το Παρίσι για να ετοιμάσει ένα μοναδικό dîner de gala, με τις signature δημιουργίες του από το γαστρονομικό εστιατόριο «Le Mavrommatis», το οποίο συγκαταλέγεται στα καλύτερα της Γαλλίας – από τα τραπέζια του έχει περάσει πολλοί Γάλλοι VIPs, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ και Εμανουέλ Μακρόν. Ο δε πολυβραβευμένος Σωτήρης Ευαγγέλου, executive chef του «Makedonia Palace», ήταν ο πολύτιμος συνεργάτης του σεφ της βραδιάς στη δημιουργία των έξι υψηλής αισθητικής και γαστρονομικής αξίας πιάτων, που ταξίδεψαν τους 300 τυχερούς προσκεκλημένους σε γεύσεις και αρώματα αμιγώς ελληνικά, μ’ ένα ιδιαίτερα καλλιτεχνικό στιλ, πρωτότυπες μείξεις υλικών, αρμονικά κοντράστ βαθιάς νοστιμιάς και εκπλήξεις στο σέρβις, σύμφωνα με το athinorama.gr.

«Είναι μεγάλη τιμή, αλλά και μεγάλη χαρά για εμάς, που μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του οικοδεσπότη σ’ αυτόν τον πολύ σημαντικό γαστρονομικό θεσμό» σημείωσε μιλώντας στο «α» ο Ευαγγέλου. Η μπριγάδα του, άλλωστε, όπως και όλο το προσωπικό του «Makedonia Palace» επένδυσαν το σύνολο της ενέργειάς τους στην επιτυχία της βραδιάς (χαρακτηριστικά, οι πρόβες για το απαιτητικό σέρβις της βραδιάς κράτησαν πάνω από τρεις ώρες), αποδεικνύοντας ότι η Θεσσαλονίκη έχει και τη δυναμική, και τη θέληση, αλλά και το ανθρώπινο κεφάλαιο για να παράσχει υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης στο υψηλότερο επίπεδο, με το εμβληματικό ξενοδοχείο στην Νέα Παραλία της πόλης, να αποτελεί μια ναυαρχίδα του είδους. Το «Makedonia Palace» απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το κύρος, την ποιότητα των ανθρώπων του και το αποτελεσματικό management όλων ανεξαιρέτως των ομάδων εργασίας: από τον γενικό διευθυντή Άλκη Σωτηρίου, τον F&B director Νίκο Χαραλαμπίδη, τον εξαιρετικό executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου, τη διευθύντρια μάρκετινγκ Ρένα Τσαλιγοπούλου μέχρι τους εκατοντάδες συνεργάτες τους που στήριξαν τη βραδιά ο καθένας από το πόστο του με άψογο τρόπο.

 Οι masters of ceremony Νάντια Κοντογεώργη και Άκης Σακελλαρίου σε ρυθμούς μιούζικαλ. 

Οι masters of ceremony Νάντια Κοντογεώργη και Άκης Σακελλαρίου σε ρυθμούς μιούζικαλ. 

Σύντομα, το λαμπερό κοινό μεταφέρθηκε στο χώρο των απονομών, που παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και η Νάντια Κοντογεώργη με ένα ανατρεπτικό, πολύ διασκεδαστικό concept από το οποίο δεν έλειψαν και τα τραγούδια: πασίγνωστα κομμάτια από διάσημα μιούζικαλ –και όχι μόνο– ντύθηκαν με τη χιουμοριστική «γαστρονομική» στιχουργική του Θύμιου Νικολόπουλου και τις ερμηνείες συνόδευσε στο πιάνο ο Αστέρης Παπασταματάκης. Σε ρόλους-έκπληξη εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί Γιώργος Κοτανίδης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κάτια Σπερελάκη και Δημήτρης Μακαλιάς.

 Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης και ο Σωτήρης Ευαγγέλου και σύσσωμη η πολυπληθής μπριγάδα του Makedonia Palace που υποστήριξε άψογα τη βραδιά καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης και ο Σωτήρης Ευαγγέλου και σύσσωμη η πολυπληθής μπριγάδα του Makedonia Palace που υποστήριξε άψογα τη βραδιά καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Τον κύκλο των απονομών άνοιξε με το χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, εκφράζοντας τη χαρά του που η περιφέρεια «φιλοξενεί μια σπουδαία πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, δημιουργώντας το πλαίσιο για έναν υγιή ανταγωνισμό». Όπως υπογράμμισε, «η γαστρονομία είναι θεμελιώδες συστατικό της τουριστικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Μακεδονίας» και «δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που 21 από τα 95 υποψήφια προς βράβευση εστιατόρια, βρίσκονται στη Μακεδονία, υπογράφοντας γαστρονομικές δημιουργίες που προσελκύουν, κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες».

Τη θέση του περιφερειάρχη στο πόντιουμ πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, που έδωσε νότα ευθυμίας τονίζοντας ότι «και στη γαστρονομία, σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», προτού βραβεύσει τα κορυφαία εστιατόρια της περιοχής.

Τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης απένειμαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Κατερίνα Νοτοπούλου, Νίκος Ταχιάος και Σπύρος Βούγιας. Η κα. Νοτοπούλου ανέφερε ότι «η ενίσχυση και ενδυνάμωση της γαστρονομικής κουλτούρας της περιοχής είναι ένας στόχος που βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας και ο θεσμός των ΒΕΚ είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση – ακόμη σημαντικότερο, δε, είναι ότι η διοργάνωση αυτή λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη, που γίνεται μια ευρωπαϊκή μητρόπολη, κάτι στο οποίο συμβάλλει και το “αθηνόραμα” με βραδιές σαν κι αυτήν». «Δεν μπορούμε να ζούμε στο μύθο της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσας του μεζέ», συμπλήρωσε ο κος. Ταχιάος, διευκρινίζοντας ότι «η δημιουργική κουζίνα πρέπει να βγει στο προσκήνιο και η διοργάνωση αυτής της βραδιάς είναι μια πρόκληση και για τη γαστρονομία της πόλης». Ο κος. Βούγιας συμφώνησε αναφέροντας στο «α» ότι «διοργανώσεις σε τόσο υψηλό επίπεδο είναι απαραίτητες, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία που θα την εδραιώσουν στο χάρτη του γαστριμαργικού τουρισμού».

 Στα backstage της κουζίνας ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Ανδρέας Μαυρομμάτης επέβλεψε κάθε λεπτομέρεια στο στήσιμο των πιάτων 

Στα backstage της κουζίνας ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Ανδρέας Μαυρομμάτης επέβλεψε κάθε λεπτομέρεια στο στήσιμο των πιάτων 

Βραβεία απένειμαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO δρ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ο διευθυντής Marketing και PR της Volvo Car Hellas Αλέξανδρος Κωστήρογλου, η γενική διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της Metro ΑΕΒΕ Μαριάννα Παπαδοπούλου, ο Product Owner της Cardlink Σταύρος Λουμάκος, ο Marketing director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος,η γενική διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε. (αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου και ο Business executive officer της Nestle Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου.

Υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της γευσιγνωστικής ομάδας του «α», που κάθε χρόνο διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια για να εντοπίσει και να δοκιμάσει τα καλύτερα εστιατόρια απ’ άκρου σ’ άκρον της χώρας και να τα αξιολογήσει εφαρμόζοντας διεθνή και αδιάβλητα κριτήρια, ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος απένειμε το βραβείο του καλύτερου εστιατορίου ελληνικής κουζίνας της χώρας στο «Βαρούλκο Seaside», με βαθμολογία 16/20.Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, που απέσπασε την κορυφαία διάκριση για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρέλαβε το βραβείο εμφανώς συγκινημένος, κι ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη διοργάνωση, υπογραμμίζοντας ότι «το όραμα δεν έχει σύνορα» αναφερόμενος, ως… παλιά καραβάνα των Χρυσών Σκούφων και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, στην εξέλιξη των γαστρονομικών θεσμών του «α» μέσα στα τελευταία 26 χρόνια.

Κλείνοντας τον κύκλο των απονομών, ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, αφού ευχαρίστησε την περιφέρεια Θεσσαλονίκης και την HELEXPO για την πολύτιμη υποστήριξή τους στη διοργάνωση όχι μόνο των ΒΕΚ, αλλά και της δράσης Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας, έδωσε στο κοινό αφορμή για εκκωφαντικό χειροκρότημα, όταν υπογράμμισε ιδιαιτέρως τη συμβολή του αγιορείτη πατέρα Επιφάνειου στις φετινές Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας, παρέχοντας υποστήριξη αλλά και έμπνευση στα συμμετέχοντα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, ώστε να δημιουργήσουν μοναδικά μενού σύγχρονης αγιορείτικης κουζίνας.

Αν υπήρχε βραβείο του πιο ενθουσιώδους βραβευμένου θα το έπαιρνε ο Ανδρέας Σταυρίδης, ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου «Ανδρέας» στη Σκοπιά Σερρών, ο οποίος ξεχώρισε όχι μόνο για τη χαρά με την οποία παρέλαβε το βραβείο του, αλλά και για τη θέρμη με την οποία χειροκρότησε τους υπόλοιπους βραβευμένους, και για τα όσα είπε κερδίζοντας μια θέση στην καρδιά του κοινού.

 Η τριλογία αρνιού γάλακτος (κανελόνι σέλερι κονφί, σπάλα κονφί, ντολμάδες από σέσκουλο) έτοιμη για τη… μετάγγιση της τελευταίας λεπτομέρειας.

Η τριλογία αρνιού γάλακτος (κανελόνι σέλερι κονφί, σπάλα κονφί, ντολμάδες από σέσκουλο) έτοιμη για τη… μετάγγιση της τελευταίας λεπτομέρειας.

Αμέσως μετά την τελετή, όλοι οι βραβευθέντες, απονεμητές και υποψήφιοι, αλλά και οι υπόλοιποι καλεσμένοι της λαμπερής βραδιάς πέρασαν στην αίθουσα του dîner de gala, όπου τους υποδέχτηκε η εντυπωσιακή art de la table, με ελληνικά μυρωδικά να αιωρούνται μέσα στον μεγάλο φωτεινό δακτύλιο του centerpiece και να δίνουν στο τραπέζι άρωμα Ελλάδας με… την πρώτη ματιά. Σε ένα δείπνο αμιγώς ελληνικό αλλά με αέρα άκρως κοσμοπολίτικο, η μαγευτική αλληλουχία των πιάτων συνοδεύτηκε από το ελαφρώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό S. Pellegrino και το μη ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό Acqua Panna, το βελούδινο μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι Μαλαγουζιά, τη δροσερή premium lager μπίρα Fix, τη φρουτώδη Αλμύρα 2017, αλλά και το πικάντικο Grande Cuvée Νεμέα 2014 από το Κτήμα Σκούρας.

Τη γλυκιά επίγευση των επιδορπίων του δείπνου υπογράμμισαν η μαστίχα M Dry και οι μονοποικιλιακοί καφέδες Nepal Lamjung και Kenya Milima από την Exclusive Selection της Nespresso, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του δείπνου, τα ειδικά tablets τηςCardlink, έδιναν στους συνδαιτυμόνες τη δυνατότητα να βρουν πληροφορίες για το μενού, τα πιάτα και τον σεφ, αλλά και να ψηφίσουν για το πιάτο που τους ενθουσίασε περισσότερο. Για την ιστορία το πιάτο που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν τα Χτένια καρπάτσιο, κυδώνια μαριναρισμένα με μπαχαρικά και καπνιστό αβγοτάραχο.

 Με εκατοντάδες ιπτάμενα μπαλόνια στο χέρι έκαναν τον γύρο του θριάμβου οι ήρωες της βραδιάς, η ομάδα του Makedonia Palace, προσφέροντας σοκολατένιες αποχαιρετιστήριες εκπλήξεις στους καλεσμένους.

Με εκατοντάδες ιπτάμενα μπαλόνια στο χέρι έκαναν τον γύρο του θριάμβου οι ήρωες της βραδιάς, η ομάδα του Makedonia Palace, προσφέροντας σοκολατένιες αποχαιρετιστήριες εκπλήξεις στους καλεσμένους.

«Ξετρελάθηκα με το σορμπέ ούζου με κουμ κουάτ, ήταν όμως συνολικά μια εξαιρετική γευστική εμπειρία για την οποία ο ουρανίσκος μου είναι ευτυχής», εξομολογήθηκε η Νάντια Κοντογεώργη, από το δίδυμο των masters of ceremony, με τον παρτενέρ της, Άκη Σακελλαρίου, να προσθέτει: «Νιώθω πολύ περήφανος μετά το δείπνο αυτό, γιατί ήταν ένα μενού που ανέδειξε γεύσεις που όλοι έχουμε γευτεί, γεύσεις συνδεδεμένες με την εμπειρία μας από το τι σημαίνει να ζει κανείς στην Ελλάδα, ταυτόχρονα όμως γεύσεις με έναν αέρα Ευρώπης». Τον ενθουσιασμό του για τις γεύσεις μοιράστηκε μαζί μας και ο Γιώργος Κιμούλης, που δήλωσε συγκινημένος από το σπουδαίο μενού της βραδιάς: «Κατ’ αρχάς η μαγειρική είναι μια τέχνη και ως άνθρωπος που κινείται στο χώρο της δημιουργίας, αυτό όχι απλώς με συγκινεί, αλλά θεωρώ ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις προωθούν αυτό που όλες οι τέχνες πασχίζουν να πετύχουν: να μας κάνουν να βλέπουμε τη ζωή μας ως έργο τέχνης – αυτό αισθανθήκαμε απόψε».

Είτε υψηλή τέχνη είτε πηγαία ανάγκη έκφρασης, το βέβαιο είναι ότι η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε μια από τις πιο δυναμικές της περιόδους – αυτό άλλωστε υποδεικνύουν και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας του 2019, που υποδέχτηκαν στις τάξεις τους 10 νέα εστιατόρια σε σχέση με την περσινή χρονιά, συνθέτοντας ένα μπουκέτο εξαιρετικών πρεσβευτών της ελληνικής γαστρονομίας. Ο επόμενος στόχος δεν είναι άλλος από την περαιτέρω καλλιέργεια της εξωστρέφειας και της ποιοτικής αναβάθμισης της εθνικής μας κουζίνας, μέσα από την οποία θα αναδειχθούν τόσο η πρωτογενής παραγωγή ελληνικών προϊόντων διατροφής όσο και οι τοπικές οικονομίες και ο γαστρονομικός τουρισμός. Με αυτό κατά νου, η γευσιγνωστική ομάδα του «αθηνοράματος» ετοιμάζει… τα πιρούνια της για το νέο σαφάρι που θα οδηγήσει στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2020. Ας γευτούμε, λοιπόν, την Ελλάδα.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Χορηγοί Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2019: METRO Cash & Carry, FIX Hellas, Acqua Panna - S.Pellegrino, Nespresso Professional, Cardlink, Volvo Sfakianakis

Υποστηρικτές: Ellinair, Κτήμα Σκούρας, Άδολο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

© Φωτογραφίες θέματος: Κώστας Ευαγγελίδης, Άρης Ράμμος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ