Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - Πρωτιά για Varoulko Seaside, Tudor Hall, Aleria

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2019 από το Αθηνόραμα έγινε την Τρίτη 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης σε μια βραδιά όπου αποθεώθηκαν οι ελληνικές γευστικές δημιουργίες τόσο οι εντός συνόρων όσο και αυτές που ήρθαν κατευθείαν… από το Παρίσι.

Με το Varoulko Seaside να ανακηρύσσεται καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2019 κορυφώθηκε η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που καθιερώθηκε από πέρυσι και έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας σε όλες τις μορφές της, από την κλασική και τοπική μέχρι τις σύγχρονες, δημιουργικές της τάσεις.

Το πειραιώτικο εστιατόριο του σεφ Λευτέρη Λαζάρου διατήρησε την πρωτιά που είχε από την περσινή χρονιά ενώ συνολικά, κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν 65 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, τα οποία συγκέντρωσαν - από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide - βαθμολογία από 14/20 έως και 16/20. Τα βραβευμένα εστιατόρια είναι δέκα περισσότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά, και αυτό είναι μια μόνο από τις πολλές αισιόδοξες διαπιστώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της τελετής για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κουζίνας.

Οι βραβευμένοι Γιάννης Παρίκος (Varoulko Seaside), Λευτέρης Λαζάρου (Varoulko Seaside) και Σωτήρης Ευαγγέλου (Salonica Restaurant) μαζί με την Χριστίνα Παπαθανασίου της Μεγάλης Βρεταννίας 

Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά της «ανεξαρτητοποίησης» του θεσμού, μιας και μέχρι το 2017 η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας γίνονταν στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων. Από πέρυσι η ελληνική κουζίνα δεν έχει μόνο τη δική της τελετή απονομής για να τιμηθούν οι καλύτεροι εκφραστές της εθνικής μας γαστρονομίας, αλλά απέκτησε και μόνιμη έδρα, στην πιο ιδιαίτερη γαστρονομικά πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη.

Η υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου με τον Γιώργο Κιμούλη

Η υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου με τον Γιώργο Κιμούλη

Για να απονεμηθούν τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος χρειάστηκε να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια σε όλη την επικράτεια, δοκιμάζοντας και βαθμολογώντας χιλιάδες πιάτα σε εστιατόρια και ταβέρνες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι το Καστελόριζο. Στο πολύμηνο αυτό σαφάρι, οι γευσιγνώστες διαπίστωσαν ακόμα για μία φορά ότι η εθνική μας γαστρονομία ανεβάζει στροφές και ποιοτικά και δημιουργικά τόσο στην παραδοσιακή εκδοχή της όσο και στις σύγχρονες εκφάνσεις της.

Η Δέσποινα Πορτοκάλογλου με τον υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Νίκο Ταχιάο και την Διευθύντρια του γραφείου Άντα Ζαχαριάδου

Η Έλενα Μπινιάρη, Διευθύντρια Marketing και Πωλήσεων του ξενοδοχείου Ηyatt Regency Θεσσαλονίκης με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο και την Αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου

Ο θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας έχει πολλαπλούς στόχους και αναγνώσεις. Επιδρά καταλυτικά στην ποιοτική αναβάθμιση της εθνικής μας κουζίνας, υποστηρίζει την πρωτογενή παραγωγή ελληνικών προϊόντων διατροφής, τις τοπικές οικονομίες αλλά και την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού. Την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2019, παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και η Νάντια Κοντογεώργη με ένα πρωτότυπο και άκρως διασκεδαστικό κόνσεπτ από το οποίο δεν έλειψαν και τα τραγούδια: πασίγνωστα κομμάτια από διάσημα μιούζικαλ- και όχι μόνο - ντύθηκαν με ένα χιουμοριστικό «γαστρονομικό» στιχουργικό άρωμα και τις ερμηνείες συνόδεψε στο πιάνο ο Αστέρης Παπασταματάκης. Σε ρόλους – έκπληξη εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί Γιώργος Κοτανίδης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κάτια Σπερελάκη, και Δημήτρης Μακαλιάς.

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος με τους αρχιτέκτονες της Νέας Παραλίας Bernard Cuomo και Πρόδρομο Νικηφορίδη

 Η Άννη Ηλιοπούλου, Ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος με τον Δημητρή Τακά επιχειρηματία και Επίτιμο Πρόξενο της Ουγγαρίας και την σύζυγο του Νάντια Χατζητόλιου

Η Νίκη Ανδρεάδη, η δικηγόρος Στελίνα Τρωϊάννου, η Μαίρη Χατζάκου της Μεβγάλ, ο Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Sani Α.Ε. Και ο δικηγόρος Γιώργος Γουλιέλμος

Την τελετή απονομής χαιρέτησε κατά την έναρξη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, 3 υποψήφιοι Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης - Κατερίνα Νοτοπούλου , Νίκος Ταχιάος, Σπύρος Βούγιας ο Διευθυντής Marketing & PR της Volvo Car Hellas Αλέξανδρος Κωστήρογλου, η Γενική Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας της Metro Μαριάννα Παπαδοπούλου, ο Product Owner της Cardlink Σταύρος Λουμάκος, ο Marketing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος, η Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε. (αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου και ο Business Executive Officer της Nestle Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Ο Διονύσης Κούκης Ιδιοκτήτης του Αθηνοράματος, η Νάγια Μελισσινού, η Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσιολογίας Α.Π.Θ. Ματούλα Σκαλτσά και ο Πάνος Τζώνος Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

Η Νίκη Ανδρεάδη, ο Γιάννης Κοντός General Manager of Operation του Sani Resort και η Γεωργία Δώδου Pr Manger (Sani Resort)

Μετά τις απονομές και το ζεστό χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν στο Ballroom του Makedonia Palace ένα εξαιρετικό dîner de gala για τη δημιουργία του οποίου το Αθηνόραμα προσκάλεσε ένα σπουδαίο Έλληνα σεφ από το Παρίσι, βραβευμένο με αστέρι Michelin τον Ανδρέα Μαυρομμάτη. Ιδιοκτήτης και σεφ του γαστρονομικού εστιατορίου «Le Mavrommatis» ο Ανδρέας Μαυρομμάτης είναι ο μοναδικός σεφ στον κόσμο που διαθέτει αστέρι Michelin για εστιατόριο ελληνικής κουζίνας εκτός Ελλάδος. Το «Le Mavrommatis» συγκαταλέγεται στα καλύτερα εστιατόρια του Παρισιού και το τιμούν απολαμβάνοντας την κουζίνα του πολλοί Παριζιάνοι VIP και, μεταξύ αυτών, οι πρόεδροι François Oland και Emmanuel Macron. Ο σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης, σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Σωτήρη Ευαγγέλου, executive chef του Makedonia Palace, και την μπριγάδα του δημιούργησαν ειδικά για το dîner de gala της φετινής απονομής, έξι πιάτα που ταξίδεψαν τους 300 προσκεκλημένους στις γεύσεις και στα αρώματα της ελληνικής κουζίνας, μ’ ένα ιδιαίτερα καλλιτεχνικό στιλ, πρωτότυπες μείξεις υλικών, αρμονικά κοντράστ βαθιάς νοστιμιάς και εκπλήξεις στο σέρβις.

Ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη

Σύσσωμη η ομάδα του Hyatt Regency Θεσσαλονίκης στα φετινά Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας : ο Executive Chef Απόστολος Αλτάνης, η Vojka Glisevic Γενική Διευθύντρια του ξενοδοχείου Hyatt Regency Θεσσαλονίκης, ο Ιωάννης Τσιρίκος CEO της Regency Entertainment, ο Μιχάλης Πούλος Γενικός Διευθυντής του Hyatt Regency Casino και η Έλενα Μπινιάρη Διεύθυνση Marketing και Πωλήσεων του ξενοδοχείου Hyatt Regency Θεσσαλονίκης

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος με την Πόπη Τσαπανίδου

 Από αριστερά προς τα δεξιά : Άκης Σακελλαρίου (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς), Νίκος Ταχιάος (Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Σπύρος Βούγιας (Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Κατερίνα Νοτοπούλου (Υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Απόστολος Αλτάνης & Βόικα Γκλίσεβιτς (εστιατόριο Ambrosia του Ξεν. Hyatt Regency Thessaloniki), Σταύρος Σωτηρούδης & Δημήτρης Αγόρατζης (εστιατόριο Γλυκάνισος), Γιώργος Βασίλογλου (εστιατόριο Clochard), Απόστολος Ρήγας (εστιατόριο Grada Nuevo), Γιάννης Ζιάγκας (εστιατόριο Το Μανιτάρι), Αναστάσιος Τοπτζής & Κυριακή Τοπτζή (εστιατόριο Τάσος), Λευτέρης Ιωάννου & Αναστάσης Κουκούλιας (εστιατόριο Μούργα), Μανόλης Παπουτσάκης (εστιατόριο Χαρούπι), Νάντια Κοντογεώργη (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς)

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας. Χορηγοί Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2019: METRO Cash & Carry, FIX Hellas, Acqua Panna - S.Pellegrino, Nespresso Professional, Cardlink, Volvo Sfakianakis Υποστηρικτές: Ellinair, Κτήμα Σκούρας, Άδολο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου,

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2019 ΑΝΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΘΗΝΑ
Varoulko Seaside 16/20 Tudor Hall (Ξεν. King George) 15,5/20 Aleria 15/20 Milos Estiatorio (Ξεν. Hilton) 14,5/20 Παπαϊωάννου 14,5/20 Τηλέμαχος Athens 14,5/20 Αθήρι 14/20 Ark 14/20 Artisanal Lounge & Gardens 14/20 Βασίλαινας 14/20 Κρητικός 14/20 The Zillers 14/20

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Dome Real Cusine (Ξεν. Nikopolis Hotel) 14,5/20 Salonica Restaurant (Ξεν. Makedonia Palace) 14,5/20 Ambrosia (Ξεν. Hayatt Regency) 14/20 Γλυκάνισος 14/20 Clochard 14/20 Grada Nuevo 14/20 Το Μανιτάρι 14/20 Μούργα 14/20 Τάσος 14/20 Χαρούπι 14/20

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ντομάτα (Ξεν. Sani Resort) 15/20 Bubo Fine Dining Restaurant (Ξεν. Ekies All Senses Resort) 14/20 Καλαματιανός 14/20 Μαρίνα 14/20 Μπουκαδούρα 14/20

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ανδρέας (Σκοπιά Σερρών) 14/20 Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω (Λιτόχωρο Πιερίας) 14/20 Ο Θωμάς (Σκλήθρο Φλώρινας) 14/20 Κοντοσώρος (Ξινό Νερό Φλώρινας) 14/20 Ναουμίδης (Άγ. Παντελεήμονας Φλώρινας) 14/20 Χάραμα (Αρκοχώρι Ημαθίας) 14/20

ΚΡΗΤΗ
Ferryman (Ελούντα) 14,5/20 Old Mill (Ξεν. Elounda Mare) 14,5/20 Αλέκος (Αρμένοι Ρεθύμνου) 14/20 Argentina (Κολυμπάρι Χανίων) 14/20 Avli (Ρέθυμνο) 14/20 Ο Λεβέντης (Άνω Σταλός Χανίων) 14/20 Ονήσιμος (Ηράκλειο) 14/20 Pelagos Seaside (Ξεν. Korina Beach, Κουτσουνάρι Λασιθίου) 14/20 Thalassa (Ξεν. Elounda Bay Palace) 14/20 Χρυσόστομος (Χανιά) 14/20

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Noble Gourmet Restaurant (Ξεν. Elysium Resort & Spa, Ρόδος) 15/20 Cesar (Ρόδος) 14/20 Cuvee (Ξεν. Aqua Blu Boutique Hotel & Spa, Κως) 14/20 Five Senses – Art “Kuzina” (Ξεν. Lindos Blu, Ρόδος) 14/20 Το Λημέρι του Ληστή (Ρόδος) 14/20 Μαυρίκος (Ρόδος) 14/20 Παράγκα (Ρόδος) 14/20

ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Σελήνη (Σαντορίνη) 15/20 Baos (Ξεν. Myconian Κorali, Μύκονος) 14,5/20 Μαραθιά (Τήνος) 14,5/20 Alios Ilios (Ξεν. Santo Maris Oia, Σαντορίνη) 14/20 Black Rock (Ξεν. Santorini Secret, Σαντορίνη) 14/20 Ηλιοβασίλεμα (Σύρος) 14/20 Το Θαλασσάκι (Τήνος) 14/20 Κυρά - Ρόζα (Σαντορίνη) 14/20 Lady Finger Restaurant (Ξεν. Andronikos, Μύκονος) 14/20

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Kooc Taverna Secrets (Ξεν. Costa Navarino) 14,5/20 Barbouni (Ξεν. Costa Navarino) 14/20

ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ
On The Verandah ( Ξεν. Poseidonion Grand Σπέτσες) 14/20

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
 Κλειδιά (Πήλιο) 14/20

ΗΠΕΙΡΟΣ
Sesa (Ξεν. Sesa Boutique Hotel Πρέβεζα) 14/20

ΘΡΑΚΗ
Καρυδιές (Σαμοθράκη) 14/20 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ