Διαγωνισμός: Ονειρεύεστε να στείλετε ένα ηχογραφημένο μήνυμα στον Άρη; Ιδού η ευκαιρία

Ονειρεύεστε να στείλετε ένα ηχογραφημένο μήνυμα στον Άρη; Έχετε περιθώριο μέχρι τις 20 Απριλίου για να δοκιμάσετε την τύχη σας, δηλώνοντας τη φωνή σας υποψήφια για... αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ξεκινά έναν ανοιχτό διαγωνισμό που απευθύνεται σε όλους "τους πολίτες του πλανήτη Γη", με την ευκαιρία της προετοιμασίας της αποστολής Exomars 2020.

Έντεκα ηχογραφημένα μηνύματα διάρκειας 30 δευτερολέπτων θα επιλεγούν για να σταλούν στον Άρη με αυτήν την αποστολή. Μόνο ένα θα μεταδοθεί στη Γη και θα χρησιμοποιηθεί στις δοκιμές ενός επιστημονικού οργάνου.

Ο ρωσικός πύραυλος Proton-M πρόκειται να εκτοξευτεί στα μέσα του 2020 με σκοπό να φτάσει στον Άρη το επόμενο έτος. Ο πύραυλος θα μεταφέρει μια ρωσική εξέδρα προσεδάφισης καθώς και ένα ευρωπαϊκό ρομπότ το οποίο θα προσπαθήσει να εξακριβώσει αν στο παρελθόν ο πλανήτης φιλοξενούσε ζωή και να βρει τα ίχνη της.

Η πλατφόρμα Καζατσόκ εξάλλου θα περιλαμβάνει ένα τσεχικό όργανο μέτρησης το οποίο θα ερευνήσει αν υπάρχουν αστραπές στον Άρη, μετρώντας τις αυξομειώσεις του μαγνητικού πεδίου στην κλίμακα των ακουστικών συχνοτήτων.

"Χρειάζεται να αποθηκεύσουμε δεδομένα στη μνήμη του οργάνου για να τα αναμεταδίδουμε στη Γη και να επαληεύθουμε ότι λειτουργεί καλά", εξήγησε ο Αντρέι Σαντόλικ. "Αντί να τα επιλέξουμε στην τύχη, επωφεληθήκαμε από την ευκαιρία αυτή για να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό", πρόσθεσε ο επιστήμονας που είναι υπεύθυνος για το συγκεκριμένο όργανο.

Ο διαγωνισμός αυτός είναι "ένας δημιουργικός τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι το όργανο λειτουργεί σωστά. Ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους για να μας ακολουθήσουν στην αναζήτηση ιχνών ζωής στον Άρη", είπε εξάλλου ο Χόρχε Βάγκο, ο επιστημονικός υπεύθυνος του ρομπότ του Exomars που έχει βαφτιστεί "Ρόζαλιντ Φράνκλιν".

Οι Γήινοι που ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα πρέπει να στείλουν το ηχογραφημένο μήνυμά τους στον ιστότοπο mars.vesmir.cz, της τσεχικής επιστημονικής επιθεώρησης Vesmir.

"Μπορείτε να ηχογραφήσετε οτιδήποτε, για παράδειγμα μουσική με λόγια, μηνύματα ή απλούς ήχους. Θα προτιμούσαμε πρωτότυπα μηνύματα, εκείνα που θα μεταφέρουν ένα μήνυμα για τον σημερινό κόσμο και την ανθρωπότητα. Τα προσβλητικά, χυδαία ή μπανάλ σχόλια" απορρίπτονται.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ