Standard & Poor’s: Αυτή είναι η λίστα των 21 κρατών που θα «χρεωθούν»με επιπτώσεις το Brexit - 4η η Κύπρος

21 χώρες της Ευρώπης θα επηρεαστούν αρνητικά από το Brexit.

Στις χώρες τις οποίες θα επηρεάσει στο μεγαλύτερο βαθμό το Brexit εστιάζει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, με την Κύπρο να βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Πιο συγκεκριμένα, η S&P εξέτασε τις διαφορές που προέκυψαν από το 2016 έως σήμερα στις οικονομικές σχέσεις της Βρετανίας με τις υπόλοιπες χώρες και έβγαλε το συμπέρασμα πως 21 χώρες θα επηρεαστούν αρνητικά από το Brexit.

Η πρώτη χώρα που επηρεάζεται άμεσα είναι η Ιρλανδία η οποία εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο καμιά άλλη χώρα. Το 16.7% του πληθυσμού της Ιρλανδίας βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οικονομική έκθεση της χώρας στη Βρετανία είναι μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες 21.

Έπονται το Λουξεμβούργο με αρκετές εξαγωγές και η Ολλανδία με 7.3% του ΑΕΠ της να αντιστοιχεί σε εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κύπρος είναι στη τέταρτη θέση, δεδομένων διαφόρων δεσμών όπως τουριστικών, οικονομικών αλλά και ιστορικών σχέσεων. Στην έκθεση γίνεται λόγος για το μεγάλο αριθμό Βρετανών συνταξιούχων, των βρετανικών βάσεων αλλά και για τους Κύπριους που διαμένουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο οίκος υπολογίζει ότι ετησίως τα εμβάσματα από Κύπριους που διαμένουν στη Βρετανία προς Κύπρο, ανέρχονται στο 0.2% του ΑΕΠ της Κύπρου.

Στη σχετική κατάταξη ακολουθούν η Ελβετία, η Μάλτα, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Νορβηγία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ