Τσίπρας στα Σκόπια: Καρέ-καρέ η ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού (φωτό & βίντεο)

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια. Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία. 

Την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας πρωθυπουργός στη σημερινή του συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, θα του θέσει προς συζήτηση το ζήτημα των εμπορικών σημάτων μετά από την ενημέρωση που είχε στη Θεσσαλονίκη από Έλληνες οινοποιούς και θα του επισημάνει ότι αυτή η λογική είναι αδιέξοδη καθώς δεν βοηθάει στην πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας. Σημειώνεται πως ο κ. Τσίπρας, συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα, η οποία θα έχει ξεχωριστό πρόγραμμα με τη σύζυγο του κ. Ζάεφ, Ζόρικα.

Το πρωθυπουργικό ζεύγος και τη συνοδεία του υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.

Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας συνοδεύουν στην αποστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου. 

Στα Σκόπια θα φτάσουν και 120 επιχειρηματίες και εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή ή επιθυμούν να μπουν στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών προέρχονται από τον τομέα των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων, της βιομηχανίας και των νέων τεχνολογιών. Στο επιχειρηματικό φόρουμ, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και οι δυο πρωθυπουργοί αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμό.

Λίγο μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, η ελληνική αποστολή κατευθύνθηκε στο κτίριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, όπου έγινε η επίσημη υποδοχή, παρόντος του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ αμέσως μετά την άφιξη του κ. Τσίπρα ήθελε να βγάλουν selfie, όπως και έκανε. 'Εβγαλε το κινητό του και φωτογραφήθηκε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί χαιρέτησαν έναν έναν τους υπουργούς, ενώ ακολούθησε φωτογραφία με τα δύο κυβερνητικά κλιμάκια.

Ακολούθως οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί τους μπήκαν στο εσωτερικό του Κυβερνητικού Μεγάρου για μια σύντομη τελετή υποδοχής, έξω από το οποίο κυματίζουν οι σημαίες των δύο χωρών.

Το πρόγραμμα

Στη 1.30 μ.μ. αναμένονται οι κοινές δηλώσεις στον Τύπο (4 ερωτήσεις από δημοσιογράφους κατά το πρωτόκολλο) και στις 2.30 μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.

Στις 4:30 μ.μ. ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Στόχος του φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά τις προοπτικές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών. Ανάμεσα στους ομίλους που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: ΣΙΔΕΝΟΡ, Promitheus Gas, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Intracom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ, APIVITA.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 6:30 μ.μ.. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ