Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος αποχωρισμού για το σκύλο σου

Εάν έχεις σκυλάκι, τότε η λέξη “διακοπές” μπορεί να σε αγχώνει παρά να σε χαλαρώνει.

Όπως είναι γνωστό δεν είναι εύκολο να παίρνεις πάντα στις διακοπές σου το κατοικίδιό σου. Τι γίνεται λοιπόν, στην περίπτωση που πρέπει να το αφήσεις πίσω; Πώς μπορείς να διαχειριστείς το άγχος του αποχωρισμού;

1. Προετοίμασέ τον να νιώθει αυτόνομος.
Ένας σκύλος που κρέμεται συνεχώς από τον ιδιοκτήτη του, δεν θα νιώσει ποτέ αυτόνομος. Έτσι, όταν απομακρυνθείς από κοντά του, θα νιώσει ανασφάλεια και πανικό. Πρέπει στην καθημερινότητά σας, να του δίνεις χρόνο να είναι αυτόνομος και να μην είναι κολλημένος πάνω σου. Καλό θα είναι να τον εκπαιδεύσεις, ώστε να μπορεί να κάθεται μόνος του σε ένα δωμάτιο ή να μπορεί να κοιμηθεί ξεχωριστά από εσένα το βράδυ. Αν τον έχεις μάθει να έρχεται παντού μαζί σου, ακόμα και όταν πηγαίνεις για καφέ, τότε δύσκολα θα μπορέσει να ξεκολλήσει από σένα.

2. Μην κάνεις δραματικό τον αποχωρισμό.
Το άγχος αποχωρισμού στα σκυλιά αυξάνεται όταν αισθάνονται ότι είσαι νευρικός. Είναι λογικό να στενοχωρηθείς όταν το αφήνεις πίσω. Δεν σημαίνει όμως, ότι θα πρέπει να του το δείξεις. Επίσης, μπορείς να ετοιμάσεις τα πράγματά σου, να τα βάλεις στο αμάξι και να γυρίσεις πίσω στο σπίτι, να δεις τηλεόραση. Ή ακόμα να πάρεις το παλτό σου και τα κλειδιά δίπλα σου, αλλά να κάνεις κάποιες δουλειές μέσα στο σπίτι, ούτως ώστε να μην καταλάβει ότι φεύγεις. Έπειτα να φύγεις διακριτικά, αναφέρει το tsemperlidou.gr.

3. Άφησέ τον σε καλά χέρια.
Προφανώς και αν φύγεις και αφήσεις το σκύλο σου σε έναν άνθρωπο που δεν τον γνωρίζει, είναι λογικό να αγχωθεί. Φρόντισε να τον αφήσεις σε κάποιο οικείο για αυτόν πρόσωπο. Κάποιον που ξέρεις ότι τον συμπαθεί ήδη. Καλό θα είναι μερικές μέρες πριν φύγεις, να συναντηθείτε όλοι μαζί, για να συνηθίσει ο ένας την παρουσία του άλλου.

4. Φρόντισε να έχει καλό πρόγραμμα.
Ένας σκύλος με ποικίλο πρόγραμμα είναι λιγότερο πιθανό να διαταραχθεί από αλλαγές στη ρουτίνα. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που μέσα στη μέρα θα βγει βόλτα, θα παίξει, θα εκπαιδευτεί, είναι λιγότερο πιθανό να νιώσει μοναξιά, σε σχέση με ένα σκύλο, που απλά θα κάτσει όλη μέρα σε μία γωνιά στο σπίτι, χωρίς να κάνει τίποτα.

5. Μίλησέ του μέσα στη μέρα.
Τα σκυλιά, όπως και τα παιδιά, δε γνωρίζουν ότι εσύ έχεις πάει απλά διακοπές και θα γυρίσεις σύντομα. Πιστεύουν ότι μπορεί να τα εγκατέλειψες. Μία καλή ευκαιρία, λοιπόν, για να εκτονώσεις το άγχος του αποχωρισμού, είναι όσο θα λείπεις, να του μιλάς από το τηλέφωνο ή καλύτερα ακόμα μέσω Skype.  Έτσι, θα νιώθει καθημερινά την παρουσία σου και ότι δεν τον έχεις ξεχάσει και θα ανακουφίσεις το άγχος του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ