Αλέξης Τσίπρας: "Ναι" στις συντάξεις χηρείας - "όχι" στα αναδρομικά - Από το 2020 τα "δώρα"

"Πράσινο φως" και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Εξαιρετικά εποικοδομητική χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, τη συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό, με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, τα αιτήματα των οποίων είναι δίκαια, όπως είπε η ίδια.

Ειδικότερα, ικανοποιείται ένα σημαντικό αίτημά τους, που αφορά τη διευθέτηση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, σε 120 δόσεις καθώς και το θέμα των συντάξεων χηρείας. Για το τελευταίο ειδικότερα, θα επανέλθουν στο 70% του ποσού που λάμβανε ο/η θανών/θανούσα αντί του 50% που ισχύει σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε η υπουργός, θα διευθετηθεί άμεσα το θέμα της ρύθμισης των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, με το σύνολο των οφειλών που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του 2018 και η μικρότερη δόση θα είναι 50 ευρώ. Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση εκτέθηκε η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, από όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, όπου το έλλειμμα είχε φθάσει το 1,1 δισ. ευρώ και 400.000 συντάξεις δεν είχαν καταβληθεί και παρέμεναν στα συρτάρια. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η κατάσταση έχει ουσιωδώς διαφοροποιηθεί και έχουμε ένα δημοσιο ασφαλιστικό φορέα, πλεονασματικό για τρία συνεχόμενα έτη.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι οι συνταξιούχοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την κυβέρνηση «για να σταματήσει ο κατήφορος των περικοπών» των συντάξεων και ότι σήμερα η κατάσταση έχει ουσιωδώς διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν, με το 70% των εκκρεμών αιτήσεων να έχει προχωρήσει. Παράλληλα -πρόσθεσε- αναγνώρισαν το γεγονός ότι δεν περικόπηκαν οι συντάξεις, ενώ δόθηκαν αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους.

Επίσης, ειδικότερα ζητήματα, όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, θα διευθετηθούν το επόμενο διάστημα και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των συνταξιούχων ότι είναι εφικτό να ικανοποιηθούν.

Σε ό,τι αφορά το δώρο του Πάσχα και τα επιδόματα, είπε ότι θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα με την προοπτική να συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020, καθώς για το 2019 ο δημοσιονομικός χώρος έχει κατανεμηθεί. Αναφορικά με τα αναδρομικά ειδικότερα, η υπουργός υπογράμμισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι, κάθε φορά που δημιουργείται χώρος, να υποστηρίζονται οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, εκπροσωπώντας το συντονιστικό των συνταξιούχων, είπε ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Κάλεσε δε, τους συνταξιούχους να μην τρέχουν στα δικαστήρια και να πιστέψουν ότι με πολιτική απόφαση έκοψαν τις συντάξεις και με πολιτική απόφαση θα δοθούν. Ο κ. Κουμπούρης δήλωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε για την επίλυση του ζητήματος των συντάξεων χηρείας με κατάθεση τροπολογίας. Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός τους είπε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα, γιατί τα χρήματα είναι πολλά, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ενώ σε ό,τι αφορά το δώρο του Πάσχα και τα επιδόματα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ ανέφερε ότι από την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα εξετασθεί το θέμα της απόδοσής τους σε μόνιμη βάση. Για τις 120 δόσεις, ο κ. Κουμπούρης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι για όσους οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία θα γίνει ρύθμιση με «κούρεμα» των οφειλών και καταβολή του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις, με μικρότερη δόση τα 50 ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ