Δημοσκόπηση Ευρωκοινοβουλίου: Αυξημένα τα ποσοστά της ΝΔ στις ευρωεκλογές - Οι έδρες των κομμάτων (φώτο)

Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει μία παραπάνω έδρα σε σχέση με τις  προηγούμενες ευρωεκλογές

Η κεντροδεξιά αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μαΐου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ευρωκοινοβουλίου. Το Ευρωκοινοβούλιου έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα την τρίτη συλλογή προβολών για τη σύνθεση της επόμενης νομοθετικής περιόδου, συγκεντρώνοντας δεδομένα εθνικών δημοσκοπήσεων.

Το ΕΚ δημοσίευσε τη νέα δέσμη προβολών για το πώς μπορεί να μοιάζει η επόμενη σύνθεσή του με βάση δεδομένα από δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι τις 26 Μαρτίου 2019. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από μια συλλογή αξιόπιστων δημοσκοπήσεων που διενήργησαν σχετικοί εθνικοί οργανισμοί και συνδυάστηκαν από την Kantar Public εκ μέρους του Κοινοβουλίου.

Στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι κερδίζει μία παραπάνω έδρα σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου, «ανεβαίνοντας» από τις οκτώ έδρες στις εννιά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παραμένει στάσιμος στις έξι έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, φαίνεται ότι αυξάνουν επίσης τα ποσοστά τους, κατακτώντας το 20%, σε σχέση με το 19% της προηγούμενης δημοσκόπησης, αλλά σημειώνουν πτώση σε σχέση με το σημερινό ποσοστό τους, που βρίσκεται στο 25%.

Η ακροδεξιά συνεχίζει να δυναμώνει την θέση της με βάση την νέα δημοσκόπηση, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται να γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο συνασπισμός CDU και CSU στην Γερμανία αναμένεται να παραμείνει το κόμμα με τις περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο με 33, με την ιταλική Λέγκα να βρίσκεται στην δεύτερη θέση.

Οι 27 θέσεις που αναμένεται να κερδίσει η Λέγκα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δείχνουν την ενδυνάμωση της εθνικιστικού αισθήματος στην Ευρώπη

Τα κόμματα έχουν ενσωματωθεί σε πολιτικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν ήδη ή με βάση υπάρχοντες δεσμούς με το σχετικό ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα. Όλα τα νέα κόμματα και κινήματα που δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους κατηγοριοποιήθηκαν ως «άλλα». Το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα έχει λιγότερους ευρωβουλευτές (705) από το απερχόμενο (751).

Σύμφωνα με τις νέες στατιστικές προβολές, εμφανίζεται σταθερά πρώτο εμφανίζεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αυξάνοντας μάλιστα τις έδρες του σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Εξασφαλίζει 188 θέσεις (+7), δηλαδή το 26,7% των 705 συνολικά θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δεν περιλαμβάνει τους Βρετανούς ψηφοφόρους.

Η ανοδική τάση του ΕΛΚ αποτυπώνεται και στα ποσοστά που αφορούν στην Ελλάδα, καθώς η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι κερδίζει μία παραπάνω έδρα σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα η ΝΔ φαίνεται να κερδίσει 9 έδρες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 6.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 36,1%, ενώ ο ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,9%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7,7%, η Χρυσή Αυγή με 7,1% και το ΚΚΕ με 6,4%.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ