Τα «απρόβλεπτα» του καλοκαιριού αγχώνουν τον Τσίπρα περισσότερο από ποτέ: Γράφει η Αγγελική Σπανού

Οι γρίφοι του καλοκαιριού για τον ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα που οι περισσότερες πιθανότητες είναι για εκλογές Σεπτέμβριο-Οκτώβριο η αγωνία στο επιτελείο του πρωθυπουργού επικεντρώνεται στα απρόβλεπτα του καλοκαιριού:

Γράφει η Αγγελική Σπανού στην athensvoice.gr

Πυρκαγιές: Η επέτειος ενός χρόνου από την τραγωδία στο Μάτι θα δημιουργήσει έτσι κι αλλιώς μια πολύ βαριά ατμόσφαιρα γύρω από την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι αν προκύψει αδυναμία ελέγχου πυρκαγιών, το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο και θα γίνει ασήκωτο εάν υπάρξει έστω και ένα θύμα. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιούνται ήδη συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία της γραμματείας πολιτικής προστασίας, ενώ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για να οργανωθεί ένα σχέδιο κοινοτικής συνδρομής, κυρίως η αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών από άλλες χώρες της ΕΕ.

Επίτροπος: Αυτή τη φορά δεν είναι σίγουρο ότι η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καθοριστεί αρχές Σεπτεμβρίου (όπως συνέβη στις προηγούμενες Ευρωεκλογές). Μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις ανάλογα με τους εκλογικούς συσχετισμούς και τις συνεννοήσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει Επίτροπο ο οποίος δεν θα αναλάβει τα καθήκοντά του πριν από τις εθνικές εκλογές. Επομένως, θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορεί να δεχτεί και η επόμενη κυβέρνηση για να μην εκτεθεί η χώρα στις Βρυξέλλες. Στο παρασκήνιο και ατύπως έχει συζητηθεί το χαρτοφυλάκιο της εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα (αυτό που σήμερα κατέχει η Μογκερίνι) και για το ρόλο -όπως ακούγεται- θα ταίριαζε τόσο ο Γ. Παπανδρέου (με δεδομένη την αναστάτωση που κάτι τέτοιο θα έφερνε στο ΚΙΝΑΛ) όσο και η Ντ. Μπακογιάννη εφόσον δεν εκλεγεί γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (με την ανεπίσημη στήριξη και της κυβέρνησης Τσίπρα). Φυσικά υπάρχουν και πιο «ΣΥΡΙΖΑ λύσεις» όπως η Λούκα Κατσέλη.

ΦΠΑ νησιών: Η απόφαση για τη μη αύξησή του σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης ισχύει μέχρι το τέλος Ιουνίου. Θα παραταθεί ή όχι; Αν είναι μεγάλες οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές λόγω της καλοκαιρίας είναι πιθανό ότι οι εταίροι θα δείξουν ανοχή. Αν όχι, τότε η κυβέρνηση θα πιεστεί να προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ. Όποιο ισοδύναμο ή εξισορροπητικό μέτρο και αν βρεθεί οι εντυπώσεις θα είναι πολύ κακές για μια κυβέρνηση που υποστηρίζει εμφατικά ότι η χώρα έχει απελευθερωθεί από τα μνημονιακά δεσμά.

Σχέσεις με εταίρους: Η δυσκολία στην εξεύρεση συμβιβασμού για το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι πολύ ενδεικτική αρρυθμιών στην επικοινωνία με τους θεσμικούς πιστωτές. Ακόμη και αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια χωρίς να υιοθετήσει τόνους σύγκρουσης ή ρήξης, θα πρέπει να προχωρήσει και στη ρύθμιση των 120 δόσεων χωρίς την έγκριση των θεσμών, ενώ δεν θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δις. με την οποία θα αποπληρώνονταν τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Όλο αυτό μαζί θα δυσχεράνει μια νέα επιτυχή έξοδο στις αγορές και θα ενισχύσει την εντύπωση του διεθνούς οικονομικού συστήματος ότι αργεί η ελληνική επιστροφή στην κανονικότητα.

Ελληνικό: Ολημερίς το χτίζουν και το βράδυ γκρεμίζεται... Στην ερώτηση πότε θα μπει μπουλντόζα στην έκταση του παλαιού αεροδρομίου ασφαλής απάντηση δεν υπάρχει. Υποτίθεται ότι το κρίσιμο είναι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το καζίνο που δεν αργεί. Όμως το πόσες ενστάσεις θα ακολουθήσουν και πόσο θα κρατήσει η εξέτασή τους είναι κάτι το εντελώς αστάθμητο.

Εσωκομματικά: Μια μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα προκαλέσει έντονη νευρικότητα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η προοπτική απώλειας τουλάχιστον των μισών εδρών στην επόμενη Βουλή θα επηρεάσει καταλυτικά την εσωκομματική συνοχή. Οποιαδήποτε διαφορά πάνω από πέντε μονάδες θα πυροδοτήσει δυναμική εσωστρέφειας, οποιαδήποτε διαφορά γύρω στις δέκα μονάδες ή παραπάνω θα ενεργοποιήσει συμπτώματα διάλυσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ