«Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός»: Μία σπάνια έκθεση για τον μεγάλο καλλιτέχνη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει φέτος, από 20 Ιουνίου μέχρι 20 Οκτωβρίου, μεγάλη έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός».

Πρόκειται για μια σπάνια έκθεση για τον Πικάσο και την έμπνευσή του από την αρχαιότητα σε συνομιλία με αρχαία έργα, σε επιμέλεια του Καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπολίδη  και του Olivier Berggruen. 

Ο μεγάλος καλλιτέχνης του 20ού αιώνα, έχει δημιουργήσει μοναδικά έργα ζωγραφικής, αλλά λίγοι γνωρίζουν από κοντά το σχεδιαστικό-χαρακτικό του έργο καθώς και αυτό της κεραμικής. Ένα συνδυασμό που συνδέεται με την αρχαιότητα και εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από έργα του κρητομηκυναϊκού και του ελληνικού κόσμου και γενικότερα από τους πολιτισμούς της λεκάνης της Μεσογείου. 

Πήλινο ερυθρόμορφο πινάκιο με παράσταση ψαριών, 350 - 340 π.Χ.
Αθήνα, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τρία ψάρια και φέτα λεμονιού - Κάννες, 15 Απριλίου 1957
Τροχήλατο πιάτο, ερυθρός πηλός, γραπτή με επίχρισμα διακόσμηση, μερικώς εφυαλωμένο

Στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» σπάνια έργα του Πικάσο με θαλάσσια όντα, τετράποδα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικές σκηνές και άλλα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, συνδιαλέγονται θεματικά με αντίστοιχες αρχαιότητες δημιουργώντας έναν ακόμη μοναδικό «Θεϊκό Διάλογο» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. 

Πήλινο ομοίωμα περιστεριού, 5ος αι. π.Χ. Αθήνα, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Περιστέρι - Βαλορί, 1954 / Λευκός πηλός, διακόσμηση πλαστική, εγχάρακτη και γραπτή με επίχρισμα 13 x 9,5 x 22,5 εκ. Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte, Μαδρίτη

Ένας ολόκληρος κόσμος που φέρνει μέσα του ο καλλιτέχνης, όχι απαραίτητα από αρχαιότητες που είδε ο ίδιος στις αρχαίες πατρίδες της Μεσογείου, αλλά  μέσα στα Μουσεία της Ευρώπης, σε βιβλία που διάβαζε ή κατά τις συναναστροφές του με τον Kριστιάν Ζερβός ή τον Jean Cocteau, αποκαλύπτεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 
Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
106 74, Αθήνα
Τηλ.: (+30) 210 7228321-3
W: www.cycladic.gr
Facebook: CycladicArtMuseum
Instangram: Cycladic_museum
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ