Σκασμένες φτέρνες: Αντιαισθητικό , αντιερωτικό και επικίνδυνο - Τι να κάνουμε; Μας συμβουλεύει ο πρόεδρος των ποδολόγων Ελλάδας

Τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος

Οι σκασμένες φτέρνες είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Έρευνες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι το 20% των ενηλίκων  εμφανίζουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά,  με τις γυναίκες να έχουν το προβάδισμα.   

Ο γιατρός Μάνος Αρβανιτάκης, πρόεδρος των ποδολόγων Ελλάδος, αναλύει στο άρθρο του τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Οι σκασμένες φτέρνες, οφείλονται κυρίως στη μεγάλη ξηρότητα του δέρματος. Είναι ένα πρόβλημα, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το θεωρούν σοβαρό,  παρόλο που η δυσφορία που προκαλεί είναι αρκετά έντονη, ειδικά όταν περπατάει κάποιος ξυπόλητος. Επιπλέον,πέρα απο αντιαισθητικό, οι σκασμένες πτέρνες είναι επικίνδυνες για την υγεία των κάτω άκρων, ενώ όταν τα ανοίγματα και οι ρωγμές γίνονται βαθιά μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο.  

Πρέπει λοιπόν, πριν  χρειαστεί να θεραπεύσουμε, να λειτουργήσουμε προληπτικά ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση ή την επιδείνωση του προβλήματος.

1. Φροντίστε για την ενυδάτωση του οργανισμού σας. Βελτιώστε τη διατροφή σας και ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
2. Επιλέξτε σωστά υποδήματα, δερμάτινα και ανατομικά, ώστε να μην πιέζεται το πόδι εσωτερικά και να μπορεί να αναπνέει.
3. Περιποιείστε καθημερινά τα πόδια σας, ώστε να διατηρούνται απαλές οι φτέρνες σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρόπετρα στο μπάνιο σας για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα. 
4. Χρησιμοποιήστε καθημερινά κρέμα ανάπλασης με ουρία,  για σκασμένες φτέρνες κάνοντας απαλό μασάζ σε καθαρό και στεγνό δέρμα.  
5. Φοράτε στο κρεβάτι κάλτσες από 100% βαμβάκι. 
6. Συζητήστε  το πρόβλημα με το φαρμακοποιό σας 
7. Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού, ποδολόγου- ποδιάτρου, όταν το πρόβλημα είναι σοβαρό. Ο ειδικός, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους, θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, μεταξύ των οποίων είναι η  εφαρμογή ειδικών ορθωτικών πελμάτων, τα οποία θα αποφορτίσουν το σημείο και θα βοηθήσουν στην ταχύτερη επούλωση.
 

Ποια όμως είναι τα αίτια για τις σκασμένες φτέρνες;

1. Η διατροφή. Παίζει σημαντικό ρόλο αφού η μη ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει την επιδερμίδα και την αφυδατώνει με αποτέλεσμα να σκληραίνει το σημείο, να γίνεται τραχύ, να αποκτά ρωγμές και να  ανοίγει το δέρμα.
2. Οι παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο θυροειδής, το έκζεμα, η ψωρίαση, οι μύκητες, οι οποίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ρωγμές στο δέρμα.
3. Το αυξημένο βάρος και η ορθοστασία. Τα πόδια είναι αυτά που επιβαρύνονται από την αύξηση του βάρους.
4. Η λάθος επιλογή υποδήματος. Ένα μη ανατομικό παπούτσι, ή ακόμα η χρήση ανοιχτών υποδημάτων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, τα οποία αφήνουν τα πόδια εκτεθειμένα, είναι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο. 
5. Η κληρονομικότητα
6. Η ηλικία.  Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν σκληρές και σκασμένες φτέρνες, καθώς η επιδερμίδα, μεγαλώνοντας χάνει την ελαστικότητά της και το λίπος που βρίσκεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να «ανοίξει» το πόδι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ