«Βαρουφάκης, Κιμ Γκλεν, Γκάλμπρεϊθ, Κρούγκμαν: Τα φωτεινά μυαλά του ΣΥΡΙΖΑ που μας έφεραν ως εδώ»: Ο Βαγγέλης Περρής κάνει αναδρομή με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο

Οι ξένοι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο κουβάς

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεκριμένο σχέδιο για την οικονομία. Θα χάριζε τα χρέη στις τράπεζες, θα μηδένιζε τις οφειλές στο Δημόσιο, θα έδινε αυξήσεις, θα άνοιγε τις μπάρες των διοδίων, θα μοίραζε τα κέρδη των εφοπλιστάδων και γενικά ο επαναστατημένος Έλληνας θα περνούσε όπως στις διαφημίσεις των τυχερών παιχνιδιών. Το μόνο πρόβλημα ήταν τα λεφτά. Έπρεπε κάπου να βρεθούν και, επειδή τα φωτεινά μυαλά του κόμματος από οικονομία γνώριζαν μόνο τα κουπόνια για το φεστιβάλ των κομμουνιστικών νεολαιών που υπηρέτησαν, απευθύνθηκαν σε αριστερούς εξπέρ του εξωτερικού. Έπεσαν διάνα: Βαρουφάκης, Κιμ Γκλεν, Γκάλμπρεϊθ, Κρούγκμαν.

Γράφει ο Βαγγέλης Περρής στην Athensvoice.gr

Τελευταίος, και ελπίζουμε όχι έσχατος, ο Σερζ Λατούς τον οποίο ο σ. πρωθυπουργός υποδέχτηκε με ένα από τα γουστόζικα tweets του: «Συστήνω (στα τσιπρέικα «συστήνω» λέγεται το «συνιστώ») στον κύριο Μητσοτάκη να ρίξει μια ματιά στο έργο του γάλλου φιλοσόφου και οικονομολόγου Σερζ Λατούς ώστε να κατανοήσει τι είναι η έννοια της "ολιγαρκούς αφθονίας"».

Ολιγαρκής αφθονία. Ο όρος μοιάζει οξύμωρος, αλλά όταν προέρχεται από έναν οικονομολόγο διεθνούς φήμης αποκτά άλλη βαρύτητα, ιδιαιτέρως αν αυτός ο οικονομολόγος έχει στο ενεργητικό του μια σειρά από σωστές προβλέψεις.

Ο ΛΑΤΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

2011. Ο Γάλλος οικονομοφιλόσοφος έχει την πεποίθηση ότι οι μέρες του ευρώ είναι μετρημένες: «Πιστεύω ότι το σύστημα του ευρώ είναι καταδικασμένο μέσα στους επόμενους μήνες». Σε άλλη συνέντευξη, ο σ. Λατούς ερωτάται εάν μπορεί να σταθεί μία αυτόνομη οικονομία, όπως αυτή της Κρήτης, με δικό της νόμισμα. Χωρίς περιστροφές καλεί τους Κρητικούς να διεκδικήσουν την πολιτική τους αυτονομία και προτείνει: «Να δημιουργήσουμε ένα κρητικό νόμισμα παράλληλο, κάτι που υπάρχει σε πολλά κράτη». Έχει μάλιστα έτοιμο το όνομα: «Μινωικό».

ΟΛΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναθέτει στον σ. Γιάνη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για Σεισάχθεια, Απομείωση, Ανάπτυξη κ.λπ. Εκείνος δέχεται την πρόσκληση και καταθέτει τις βεβαιότητές του σε βαρυσήμαντο άρθρο, το οποίο δικαιώθηκε από την ίδια τη ζωή: «Το ευρώ πεθαίνει. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι λόγοι έχουν εξηγηθεί πολλές φορές και Ευρώ-δρυός πεσούσης, πολλοί είναι εκείνοι που τείνουν στο λογικοφανές συμπέρασμα: Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει...

Πιο συγκεκριμένα, η κατάργηση του κοινού νομίσματος θα οδηγήσει στο σπάσιμο του γαλλο-γερμανικού άξονα καθώς το Βερολίνο δεν θα δεχθεί ξανά να δέσει νομισματικά τη γερμανική οικονομία με ελλειμματικές οικονομίες. Το Παρίσι θα βρεθεί λοιπόν από την απέναντι όχθη του Ρήνου, αναγκασμένο να προβεί σε μια λατινική νομισματική ένωση με την Ιταλία και την Ισπανία. Ο θάνατος του γαλλο-γερμανικού άξονα θα σημάνει, ουσιαστικά, το τέλος της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Το κόστος για αυτή τη νέα ζώνη του μάρκου θα είναι μια βαθιά ύφεση καθώς το νέο μάρκο (το κοινό νόμισμα αυτής της νέας ένωσης που θα ξεκινά από τον Ρήνο και θα αγγίζει την τέως Σοβιετία) θα ανατιμηθεί και η γερμανική βιομηχανία θα χάσει σημαντικό μέρος των εξαγωγών της προς την Κίνα και την υπόλοιπη τέως ευρωζώνη. Παράλληλα, το νόμισμα της νέας λατινικής ένωσης, αλλά και λοιπών χωρών (όπως η Ελλάδα) που μπορεί να μείνουν εκτός των νέων κοινών νομισμάτων, θα υποτιμάται συνεχώς με αποτέλεσμα να σταθεροποιηθεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών αυτών».

ΚΑΙ Ο ΚΡΟΥΜΑΝ ΠΡΟ ΟΧΤΑΕΤΙΑΣ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Ο σ. Βαρουφάκης είχε ανάγκη από βοηθούς για να γκρεμίσει την παλιά Ευρώπη και να χτίσει την νέα Ελλάδα. Ο σ. Πολ Κρούγκμαν σπεύδει σχεδόν αυθορμήτως και επί τη ευκαιρία προαναγγέλει (και αυτός) το τέλος του ευρώ, καλώντας τους Έλληνες να προχωρήσουν σε μαζικές αναλήψεις των καταθέσεών τους: «Κάτι θα πρέπει να συμβεί και στο τέλος νομίζω πως θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Θα μου προξενούσε έκπληξη αν οι Έλληνες μπορούσαν να αντέξουν όχι για δυο, αλλά για έναν χρόνο ακόμη... Αν ήμουν έλληνας καταθέτης, θα προσπαθούσα να τραβήξω τα χρήματά μου από τις τράπεζες καθώς υπάρχει φόβος ότι, μετά από ένα μακρύ σαββατοκύριακο, αυτές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νέες δραχμές, με αξία μειωμένη κατά 30-50%... Σίγουρα υπάρχουν πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στην περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη. Μια από τις σημαντικότερες εξαγωγές της Ελλάδας είναι ο τουρισμός της. Η έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε μία δυσάρεστη περίοδο έξι μηνών ή ενός έτους, αλλά μετά από το διάστημα αυτό οι ξένοι τουρίστες θα αρχίσουν να συρρέουν στα νησιά με πακέτα διακοπών».

ΠΑΝΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΚΙΜ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ

Ο δικός μας Κιμ είναι ο Γκλεν. Έρχεται στην ομάδα του Βαρουφάκη για να μας βγάλει από το ευρώ και είναι φορτωμένος δάφνες. Είχε δουλέψει με τον Σόιμπλε στο Βερολίνο, είχε στήσει το EFSN, είχε διευθετήσει με ευνοϊκό τρόπο το ισλανδικό χρέος. Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν είχε ποτέ συναντήσει τον Σόιμπλε στο Βερολίνο, γιατί απλώς δούλευε σε άλλη υπηρεσία που βρισκόταν στη Φρανκφούρτη. Δεν είχε στήσει το EFSN, γιατί είδε τις εγκαταστάσεις του πέντε μήνες αργότερα από την ίδρυσή του. Όσο για την Ισλανδία, είχε εργαστεί για τα capital controls, αλλά ποτέ δεν είχε σχέση με τη μείωση του χρέους. Λεπτομέρειες. Το σημαντικό είναι ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την Ελλάδα: «Θα καθιερώσουμε ένα δημοσιονομικό νόμισμα που θα μοιάζει, μυρίζει, θα έχει την ίδια υφή με το ευρώ». Στη συνέχεια το κάνει πιο επιστημονικό: «Να μοιραστούν κουπόνια σίτισης, σαν αυτά που δίνουν οι εφημερίδες για ψώνια στο σουπερμάρκετ».

Ο ΓΚΑΛΜΠΡΕΪΘ ΤΥΠΩΝΕΙ ΔΡΑΧΜΕΣ

Ο σ. Τζέιμς Γκαλμπρέιθ θεωρείται ο «αμερικανός Βαρουφάκης» και είναι αυτός που το 2015 αναλαμβάνει να δώσει σάρκα και οστά στον ελληνικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό. Ο ίδιος δημοσιεύει το σατανικό πλάνο ανάκαμψης της οικονομίας που έχει στα σκαριά: «Εθνικοποίηση των εμπορικών τραπεζών. Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αμέσως μετά, σε Νέα Δραχμή. Κλείσιμο των τραπεζών για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Κάλυψη μισθών και συντάξεων μέσω υποσχετικών χρεογράφων στο μεταβατικό διάστημα. Έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων. Ανάθεση του ελέγχου προμηθειών, δημόσιας τάξης και ασφάλειας στα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Φτηνά τη γλιτώσαμε. Μόλις με 200 δισεκατομμύρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ