Χαμηλά ο πήχης για το EWG - Την Πρωταπριλιά οι Θεσμοί στην Ελλάδα

Μικρές οι προσδοκίες για εξεύρεση οριστικής λύσης στο σημερινό EWG για την προστασία πρώτης κατοικίας και τη δόση των 970 εκατ. ευρώ.

Με ελάχιστες -αν όχι μηδαμινές- πιθανότητες για εξέρευση λύσης στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ξεκινά από σήμερα το απόγευμα, η διήμερη συνεδρίαση του EuroWorking Group, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη. Το μόνο που είναι προγραμματισμένο για την ώρα, είναι να γίνει μια εξέταση της κατάστασης από τους εκπροσώπους των Θεσμών και την ελληνική πλευρά. 

Σημειώνεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε πλήθος τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν αποτέλεσμα. 

Το πιθανότερο λοιπόν σενάριο για το διήμερο και εφόσον δεν υπάρξει κάποια ριζική ανατροπή, είναι οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ να παραπέμψουν το θέμα στο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 05/04, σενάριο το οποίο αναφέρθηκε και σε έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για το ζήτημα.

 

Την Πρωταπριλιά οι θεσμοί στην Αθήνα

Πριν από το Eurogroup όμως, υπενθυμίζεται πως θα υπάρξουν ευκαιριές και για ένα ακόμα τετ α τετ, αυτή τη φορά εντός των συνόρων, καθώς η Δευτέρα 1 Απριλίου, παραμένει η ημερομηνία στην οποία είχε αποφασιστεί η νέα επίσκεψη του κλιμακίου των Θεσμών στην Αθήνα. Μπορεί βέβαια η ημερομηνία αυτή να είχε ορισθεί ως η έναρξη της 3ης αξιολόγησης και οι συζητήσεις να αφορούσαν αυτό το πλαίσιο, ωστόσο ο ορισμός της είχε γίνει πριν το «μπλέξιμο» της δεύτερης με την τρίτη δόση και με την προϋπόθεση η «δόση» των 970 ευρώ να είχε δρομολογηθεί. 

Έτσι, η κάθοδος των θεσμών την προσεχή Δευτέρα διαμορφώνει ένα πλαίσιο διαβουλεύσεων σχετικά με την προστασία της α' κατοικίας πριν την υπουργική σύνοδο της 5ης Απριλίου. Ωστόσο, η τρίτη αξιολόγηση αποτελεί επίσης μια πολύ σύνθετη και δύσκολη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται εκτός από τα προαπαιτούμενα και το πλάνο ενός πολυετούς προϋπολογισμού και το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να συνταχθεί και να κατατεθεί σύντομα από την κυβέρνηση. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ