Μπακαλιάρος σκορδαλιά στο… μικροσκόπιο των διατροφολόγων – Ποια η διατροφική αξία του;

Τι επισημαίνουν οι διατροφολόγοι για το πιάτο που έχει γίνει σήμα κατατεθέν της 25ης Μαρτίου; 

Τα νέα από το… μέτωπο των διατροφολόγων είναι κατ' αρχήν καλά: Όλοι οι ειδικοί αναγνωρίζουν τη θρεπτική αξία του μπακαλιάρου ο οποίος θεωρείται ένα από τα πιο ωφέλιμα ψάρια.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ψευδαργύρου και φωσφόρου, καθώς επίσης, και βιταμινών A, D και Κ. Επιπλέον, προσφέρει στον οργανισμό τα περίφημα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά για την ευεργετική τους δράση στην υγεία της καρδιάς, των αγγείων και του εγκεφάλου. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει ωμεγα-3 λιπαρά, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η πρόσληψή τους μέσω της διατροφής.

Σημειώστε ότι 180 γραμμάρια φιλέτου μπακαλιάρου δίνουν περίπου 40 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Σημειώστε ακόμη ότι τα 100 γραμμάρια ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες, πριν μπουν στο τηγάνι, εννοείται!

Η σκορδαλιά - που άλλοι τη λατρεύουν και άλλοι δεν θέλουν ούτε να τη μυρίσουν - βασίζει όλη τη διατροφική της αξία στο σκόρδο, που είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, λόγω της ουσίας αλισίνης που περιέχει και η οποία είναι «υπεύθυνη» και για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του.

Τα κύρια ιχνοστοιχεία του σκόρδου είναι το κάλιο και ο φώσφορος. Το κάλιο είναι αυτό που μπορεί να εξισορροπήσει κάπως την αλμύρα του μπακαλιάρου στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Ως γνωστό, το κάλιο είναι ο «αντίπαλος» του νατρίου (αλατιού).

Πώς θα γλιτώσετε το θερμιδικό Βατερλό
Κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά νέα και αρχίζουν οι προειδοποιήσεις! Το γεύμα της εθνικής εορτής μπορεί πανεύκολα να εξελιχθεί σε θερμιδικό… Βατερλό!

Το τηγάνισμα του μπακαλιάρου σε κουρκούτι υπερδιπλασιάζει τις θερμίδες του, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν μέρος των θρεπτικών συστατικών του.

Ένα φιλέτο μπακαλιάρου ψητό έχει περίπου 200 θερμίδες και μόνο 1,5 γραμμάριο λιπαρά, ενώ το ίδιο φιλέτο τηγανιτό έχει πάνω από 400 θερμίδες και 13 γραμμάρια λιπαρά!

Αν, λοιπόν, δεν θέλετε να χαλάσετε το έθιμο μαγειρεύοντας τον μπακαλιάρο ψητό, καλό θα είναι να τηρήσετε το μέτρο στην ποσότητα ώστε να μην ξεφύγετε θερμιδικά.

Πολύ πλούσια σε θερμίδες είναι η σκορδαλιά, αφού περιέχει και πολύ λάδι. Με ψωμί ή πατάτα έχει σχεδόν 100 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, ενώ αν περιέχει καρύδια, οι θερμίδες ανεβαίνουν περισσότερο.

Επομένως, όποιος προσέχει, θα πρέπει να αντισταθεί και να φάει μια με δύο κουταλιές σκορδαλιά μαζί με το μπακαλιάρο. Αν το γεύμα λαμβάνει χώρα σε εστιατόριο, μια ιδέα είναι να ζητήσετε η σκορδαλιά να σερβιριστεί χωριστά, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα που θα φάτε.

Καλό θα είναι να αποφύγετε και άλλα παχυντικά συνοδευτικά όπως οι τηγανιτές πατάτες και άλλα μεζεδάκια και να περιοριστείτε στα βραστά λαχανικά ή χόρτα (με λίγο λάδι) ή στη φρέσκια σαλάτα.

Θυμηθείτε ότι στις θερμίδες θα προστεθούν και αυτές του αλκοόλ, που οπωσδήποτε θα υπάρχει πάνω στο τραπέζι. Αν δεν θέλετε να χάσετε το… μέτρημα (κυριολεκτικά και… θερμιδικά) αρκεστείτε σε ένα με δύο ποτηράκια για το καλό και συνεχίστε με νερό σύμφωνα με το onmed.gr. 

Ο «χρυσός κανόνας» των διατροφολόγων επιτάσσει να μη φτάσετε στο τραπέζι πολύ πεινασμένοι. Όποιος σκεφτεί ότι δεν θα φάει τίποτα όλη μέρα για να «ισοφαρίσει» αυτά που θα φάει στο εορταστικό γεύμα, συνήθως καταλήγει σε κραιπάλη!

Καλό είναι, λοιπόν, να φάτε το συνηθισμένο πρωινό και ένα σνακ, ώστε το μεσημέρι στο τραπέζι να μην πεινάτε σαν… λύκοι. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ