Τουσκ: Ίσως δώσουμε 3 ή 9 μήνες παράταση στο Brexit - Εκλιπαρεί η Τερέζα Μέι

Η προγραμματισμένη ημερομηνία Brexit είναι η 29η Μαρτίου, με την Μέι να ζητά παράταση έως τις 30 Ιουνίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει ότι μια σύντομη χρονική παράταση του Brexit είναι πιθανή, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους, αν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με επιστολή προς τον Ντόναλντ Τούσκ ζήτησε τρίμηνη καθυστέρηση του Brexit μετά την αποτυχία της να πάρει μια συμφωνία επικυρωμένη από το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε στον Ντόναλντ Τούσκ, η βρετανίδα πρωθυπουργός ζητά παράταση έως τι 30 Ιουνίου.ενώ επαναλαμβάνει ότι η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντεταγμένο τρόπο.

Ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε νωρίτερα πως το σώμα θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα σχετικά με την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει τρίμηνη αναβολή του Brexit.

Η προγραμματισμένη ημερομηνία Brexit είναι η 29η Μαρτίου, με την Μέι να ζητά παράταση έως τις 30 Ιουνίου, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Πιστεύω ότι μια σύντομη παράταση θα είναι πιθανή, αλλά θα εξαρτάται από την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Βουλή των Κοινοτήτων", τόνισε ο Τουσκ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΣ έθεσε ζήτημα για τη διάρκεια της παράτασης, σημειώνοντας ότι η ημερομηνία που προτείνει η Μέι έχει θετικά στοιχεία, αλλά επίσης "εγείρει σειρά ερωτημάτων νομικής και πολιτικής φύσης".

Αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι σε θέση να οριστικοποιήσουν την απόφασή τους για την χρονική παράταση του Brexit, χωρίς να διεξαγάγουν έκτακτη σύνοδο κορυφής, σημείωσε ο Τουσκ, τονίζοντας ότι "δεν θα διστάσει" να τους καλέσει πίσω στις Βρυξέλλες" αν κριθεί αναγκαίο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ