Αποκαλύπτουμε τον τρόπο γιά να βάλετε όρια στις ώρες που παίζει το παιδί σας βιντεοπαιχνίδια

Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τα βιντεοπαιχνίδια.

Παρότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να αναπτύξουν συγκεκριμένες δεξιότητες στα παιδιά ή να είναι εκπαιδευτικά, δε σημαίνει ότι όλα είναι καλά για τα παιδιά. Όσο εκπαιδευτικά και να είναι όμως, πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο στο πόσες ώρες περνάνε τα παιδιά με ένα χειριστήριο στο χέρι. Μη ξεχνάμε πως τα βιντεοπαιχνίδια συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία και μαθησιακά προβλήματα.

Δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς τα βιντεοπαιχνίδια από τη ζωή του παιδιού σας, αλλά να θέσετε όρια και να το βοηθήσετε να βρει άλλες δραστηριότητες, αναφέρει το tsemperlidou.gr

είναι φυσικό να υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις. Ειδικά αν δεν υπήρχαν όρια πριν. Μείνε ψύχραιμοι. Αγνοήστε τις εκρήξεις και μη σας μεταπείσει!

1. Βάλτε συγκεκριμένους κανόνες.
Οι σαφείς και σταθεροί κανόνες είναι σημαντικοί για την αλλαγή της συμπεριφοράς του παιδιού σας. Του επιτρέπουν να γνωρίζει ακριβώς τί θέλετε και τί πρέπει να κάνει. Τί σημαίνει όλο αυτό; Σημαίνει πως θα πρέπει να βάλετε κανόνες για το πόσες ώρες μπορεί να παίζει βιντεοπαιχνίδια και υπό ποιές προϋποθέσεις. Έτσι, θα ξέρει ότι δεν μπορεί να σας τουμπάρει και πως δε θα παίζει ατελείωτες ώρες επειδή έτσι θέλει. Και να είστε σαφείς και ξεκάθαροι. Μην πείτε: “Θα παίζεις μόνο λίγες ώρες κάθε μέρα και όχι πολύ αργά.” Αυτό είναι πολύ ασαφές. Αντ ‘αυτού, πείτε: “Τις ημέρες που έχεις σχολείο, μπορείς να παίξεις για μία ώρα και όχι μετά τις 8 μ.μ.”.

2. Συνέπειες.
Θα πρέπει επίσης να καθορίσετε τις συνέπειες για οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων. Καθίστε μαζί με το παιδί σας και μιλήστε για τους νέους κανόνες. Βεβαιωθείτε ότι όταν ορίζετε τους κανόνες, καταλαβαίνουν τις συνέπειες που ακολουθούν, αν τους παραβιάσουν. Μην είστε ασαφείς γιατί αυτό θα προκαλέσει σύγχυση. Για παράδειγμα, πείτε: “Εάν δεν ακολουθήσεις το πρόγραμμα, το αποτέλεσμα θα είναι την επόμενη μέρα να μην παίξεις καθόλου”. Εάν αφήσετε το παιδί σας να ξεφύγει από τους κανόνες χωρίς συνέπειες, δεν θα σας πάρει στα σοβαρά και δεν θα ακολουθήσει τους όρους σας.  Θυμηθείτε ότι τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι απαραίτητα για την υγεία και την ευημερία του παιδιού σας – μπορούν να κοπούν εντελώς αν χρειαστεί.

3. Χρησιμοποιήστε ένα χρονοδιακόπτη.
Χρησιμοποιώντας ένα χρονοδιακόπτη, που θα προειδοποιεί το παιδί πόση ώρα του έχει μείνει να παίξει, θα το βοηθήσετε να προετοιμαστεί για το τέλος του παιχνιδιού. Βάλτε ειδοποιήσεις όταν έχουν απομείνει 15 και 10 λεπτά. Μην επαναπαύεστε μόνο στο ρολόι όμως. Φροντίστε να του λέτε κι εσείς πόση ώρα έμεινε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ