Ποια άνοιξη; Χθες και σήμερα χειμώνας ξανά - 19 βαθμούς έπεσε η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα (φώτο -βίντεο)

Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία 

Θεαματική πτώση της θερμοκρασίας καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία σε σχέση με το μεσημέρι της χθεσινής ημέρας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κοζάνης, όπου η μέγιστη θερμοκρασία χθες, Καθαρά Δευτέρα 11/03 έφτασε στους 20.6 βαθμούς, ενώ στις 13:30 της Τρίτης 12/03 η θερμοκρασία είναι στους 1.9 βαθμούς (διαφορά 18.7 βαθμοί).

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η πτώση της θερμοκρασίας σε επιλεγμένες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όπως αυτή καταγράφηκε από τους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήτει τη χώρα από  τις πρωινές ώρες της Τρίτης 12/03. Τα κύρια χαρακτηριστικά της εν λόγω επιδείνωσης θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες και οι βροχές και καταιγίδες που θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Βροχές και καταιγίδες, που σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, περιμένουμε σε όλη την χώρα μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά και πιθανώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας.

Τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν σημαντικά προς το τέλος της ημέρας. Βροχές αναμένονται τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη από το μεσημέρι ενώ στην Αττική υπάρχει πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων.

Οι άνεμοι, που τις πρωινές ώρες της Τρίτης 12/03 πνέουν από νότιες και νοτιοδυτικές διευθύνσεις, θα στραφούν σταδιακά, αρχικά στο Ιόνιο και στη συνέχεια στο Βόρειο Αιγαίο, σε βόρειους και θα ενισχυθούν, φτάνοντας τα 9 και τοπικά τα 10 μποφόρ.

Στον Χάρτη 1 φαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι με εντάσεις πάνω από 8 μποφόρ, την Τρίτη 12/03. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10-11 βαθμούς στα βόρεια και τους 15-16 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Χάρτης 1. Περιοχές όπου αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι με εντάσεις πάνω από 8 μποφόρ, κατά τη διάρκεια της Τρίτης 12/03

Την Τετάρτη 13/03 βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, κατόπιν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, και προς το βράδυ θα σταματήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ θυελλώδεις με εντάσεις έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση  (Χάρτης 2).

Την εξέλιξη των αναμενόμενων φαινομένων (βροχή/χαλάζι/χιόνι) έως το βράδυ της Τετάρτης 13/03 μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

Εντυπωσιακός είναι και ο χάρτης του Meteo με τις καιρικές συνθήκες στο οδικό δίκτυο το βράδυ της Τρίτης (12/03/2019)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ