Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τα μωρά έστω και με ένα τσιγάρο της μητέρας στην εγκυμοσύνη

Το οποιοδήποτε κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και μόνο ενός τσιγάρου τη μέρα, διπλασιάζει τον κίνδυνο το βρέφος να πεθάνει ξαφνικά προτού κλείσει το πρώτο του έτος.

Για τις έγκυες που δεν αντιστέκονται στον πειρασμό να καπνίσουν, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου του μωρού αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 0,07% με κάθε πρόσθετο τσιγάρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τατιάνα 'Αντερσον του Κέντρου Ερευνών Παίδων του Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Pediatrics" της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 20 εκατομμύρια γεννήσεις, από τις οποίες πάνω από 19.000 οδήγησαν σε αιφνίδιο θάνατο του παιδιού μετά τον τοκετό, συνήθως από αδυναμία αναπνοής, αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει καθημερινά μια έγκυος, επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο του μωρού», δήλωσε η δρ 'Αντερσον. Όπως είπε, αρκετοί ξαφνικοί και τραγικοί θάνατοι βρεφών θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε όλο τον κόσμο, αν οι μητέρες δεν κάπνιζαν καθόλου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες καπνίστριες που κόβουν τελείως το τσιγάρο κατά την εγκυμοσύνη τους, έχουν 23% μικρότερο κίνδυνο να δουν το βρέφος τους να πεθαίνει αιφνιδιαστικά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ