Αυτός ο σπιτικός χυμός από λάχανο ίσως είναι το όπλο για την καταπολέμηση του έλκους, της παχυσαρκίας, της κολίτιδας

Λάχανο και χυμός λάχανου. Ποια τα οφέλη; 

Το λάχανο ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η λαχανίδα, το σινάπι, το ραπανάκι, τα γογγύλια και άλλα κοινά λαχανικά. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γνωστά για τις ιδιότητές τους στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Το λάχανο μας έρχεται σε διαφορετικές ποικιλίες πλούσιες σε μικροσυστατικά καθώς και σε μεγάλη ποικιλία φυτοχημικών. Το λάχανο είναι καλύτερα να το καταναλώνουμε σε χυμό, διότι όταν μαγειρεύεται, χάνεται το ένζυμο Ινδόλη-3-καρβινόλη, μια ένωση που καταπολεμά τον καρκίνο και βρίσκεται στο λάχανο.

Βασικά οφέλη:

Το λάχανο είναι απλά εκπληκτικό και φιλοξενεί ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών, όπως βιταμίνη C, κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο, ιώδιο, θείο και φωσφόρο. Οι βιταμίνες του περιλαμβάνουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, C, Ε, Κ και φυλλικό οξύ. Το πιο σημαντικό δε, είναι ότι η οικογένεια του λάχανου περιέχει περισσότερα φυτοχημικά με αποδεδειγμένες αντικαρκινικές ιδιότητες από οποιαδήποτε άλλη οικογένεια λαχανικών, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την παραγωγή αντισωμάτων για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Χυμός λάχανου και οφέλη για την υγεία:

Καρκίνος:

Το λάχανο είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Τα λάχανα είναι πλούσια σε φυτοχημικά προϊόντα γνωστά ως γλυκοσινολάτες, τα οποία βοηθούν στην προστασία από τα καρκινικά κύτταρα. Γενικά, κανένα λαχανικό δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, όσον αφορά τις αντικαρκινικές φυτοχημικές ουσίες. Το λάχανο είναι μία από τις σημαντικότερες τροφές που συστήνει η Αμερικάνικη Εταιρεία Καρκίνου για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Η σουλφαραφάνη, το ισοθειοκυανάτο και η ινδολ-3-καρβινόλη (I3C) είναι αντικαρκινικές ενώσεις που βρίσκονται στο λάχανο και συμβάλλουν στην αύξηση των μηχανισμών αποτοξίνωσης του σώματος, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητά του να αποτοξινώνει και να αποβάλλει επιβλαβείς ορμόνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη χυμού λάχανου αύξησε σημαντικά τη μετατροπή οιστρογόνων από μορφές παραγωγής καρκίνου σε μη τοξικά προϊόντα διάσπασης. Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση λάχανου έχει συνδεθεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με μία τέτοια μελέτη οι γυναίκες που κατανάλωναν 3 ή περισσότερες μερίδες λάχανου κάθε εβδομάδα είχαν 72% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν μόνο μιάμιση μερίδα ανά εβδομάδα. (1)

Πεπτικό έλκος:

Η ομολογουμένως περίεργη γεύση του λάχανου αντισταθμίζεται από τα τεράστια οφέλη για την υγεία. Ο χυμός λάχανου πρόσφατα απεδείχθη αποτελεσματικός στην επούλωση των ελκών, συνήθως σε λιγότερο από 7 ημέρες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 1949 στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου χρησιμοποιήθηκε χυμός λάχανου για τη θεραπεία πεπτικού έλκους – ο μέσος χρόνος επούλωσης έξι ασθενών που έπασχαν από γαστρικό έλκος και υποβλήθηκαν σε θεραπεία με χυμό λάχανου ήταν μόνο 7,3 ημέρες, σε σύγκριση με 42 ημέρες για έξι ασθενείς που έλαβαν φαρμακευτική θεραπεία. Ο χυμός λάχανου λειτουργεί αυξάνοντας την ποσότητα των προστατευτικών ουσιών που εξομαλύνουν τη λειτουργία του εντέρου. Η καταστροφή αυτής της εντερικής επένδυσης είναι η κύρια αιτία του έλκους. Το κύριο συστατικό κατά του έλκους είναι η γλουταμίνη, ένα αμινοξύ σημαντικό για την ανάπτυξη και αναγέννηση της κυτταρικής επένδυσης του γαστρεντερικού σωλήνα.(2)

Απώλεια βάρους:

Εάν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σας, τότε ο χυμός λάχανου είναι ο τέλειος χυμός για εσάς. Ο χυμός του λάχανου ενθαρρύνει την απώλεια βάρους καθαρίζοντας το ανώτερο τμήματος του εντέρου και διευκολύνοντας την πέψη με την απομάκρυνση των αποβλήτων.

Κολίτιδα:

Το λάχανο χρησιμοποιείται στην ανακούφιση από την κολίτιδα και είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό του εντέρου. Η θεραπεία της φλεγμονής του παχέος εντέρου και του κόλου γίνεται από δύο βασικά μέταλλα: το χλώριο και το θείο, οπότε είναι ένας εξαιρετικός τρόπος θεραπείας της κολίτιδας, ακόμη κι αν προκαλούνται αέρια – αυτό σημαίνει ότι το λάχανο κάνει καλά τη δουλειά του.

Αναιμία:

Ο χυμός λάχανου περιέχει άλλο ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ θεωρείται σημαντικό συστατικό στη θεραπεία της αναιμίας, διότι συμβάλλει στη δημιουργία νέων κυττάρων του αίματος.

Δέρμα:

Ο χυμός λάχανου κάνει θαύματα στην περιποίηση του δέρματος. Ανεξάρτητα από την κατάσταση και την ταλαιπωρία του δέρματός σας, το λάχανο θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε τη φυσική σας λάμψη. Το λάχανο βοηθά στη θεραπεία δερματικών διαταραχών, όπως η ακμή και τα στίγματα, καταπολεμώντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που προκαλούν αυτές τις διαταραχές. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο χυμό λάχανου είναι πολύ χρήσιμα για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και την βελτίωση του ξηρού δέρματος. Μπορείτε να προσθέσετε χυμό λάχανου στη μάσκα σας και να δείτε την εξομάλυνση των ρυτίδων σας. Η αντιγηραντική δράση ενισχύεται επίσης από την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε θείο ενισχύει τα μαλλιά και προλαμβάνει την τριχόπτωση. Μπορείτε είτε να πιείτε το χυμό κάθε πρωί είτε να τον προσθέτετε στη μάσκα μαλλιών. Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και Ε, που βοηθούν στην αναζωογόνηση των ιστών και είναι επίσης ευεργετικές στην αποτοξίνωση λόγω της παρουσίας καλίου.

Διόγκωση του μαστού:

Μπορείτε να κόψετε ένα κομμάτι λάχανου, να προσαρμόσετε μια κυλινδρική κορδέλα και να καλύψετε το στήθος σας, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δέρμα, για να καταπραΰνετε το πρήξιμο του μαστού. Φορέστε ένα σουτιέν μητρότητας πάνω από το λάχανο και αφήστε μέχρι το λάχανο να μαραθεί. Θα δείτε τα καταπληκτικά του αποτελέσματα.

Επιδερμίδα:

Εφαρμόστε λαχανόφυλλα γύρω από περιοχές που υποφέρουν από φλύκταινες, πληγές, ψωρίαση, έγκαυμα και έλκη. Κρατήστε στη θέση του με έναν επίδεσμο, μέχρι να κιτρινίσουν τα φύλλα, στη συνέχεια αλλάξτε, καθαρίστε και στεγνώστε το τραύμα. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να θεραπευτεί.

Αποτοξίνωση:

Ο χυμός λάχανου είναι γεμάτος φυτοθρεπτικά συστατικά που απαλλάσσουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κυτταρικές βλάβες. Αυτό βοηθά στην πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του προστάτη. Ίσως σας ενδιαφέρει επίσης να μάθετε ότι ο χυμός λάχανου περιέχει γαλακτικό οξύ, το οποίο είναι ένα τέλειο αντισηπτικό για το παχύ έντερο.

Άσθμα και βρογχίτιδα:

Ο χυμός του λάχανου βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση του άσθματος και της βρογχίτιδας, ενισχύοντας την ικανότητα επούλωσης και θεραπείας της αναπνευστικής οδού.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα:

Ο χυμός λάχανου ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζει τα κύτταρα Τ, βοηθώντας έτσι στη θεραπεία των αλλεργιών χάρη σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ιστιδίνη.

Μειώνει τη χοληστερόλη:

Σύμφωνα με μια μελέτη στην Ιαπωνία, ο χυμός λάχανου μείωσε σημαντικά την κακή χοληστερόλη στους ασθενείς. Επίσης αποτοξινώνει το ήπαρ.

Καταπολεμά τις βακτηριακές και τις ιογενείς λοιμώξεις:

Το κόκκινο λάχανο περιέχει εκπληκτικές ποσότητες βιταμίνης C, μέχρι και 6 φορές την περιεκτικότητα της βιταμίνης C του πράσινου λάχανου. Αυτή η βιταμίνη βοηθά στην καταπολέμηση βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων. Επιπλέον, ο χυμός κόκκινου λάχανου περιέχει μεγάλη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που μειώνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ο χυμός από ζυμωμένο λάχανο λειτουργεί επίσης καλά για τον έλεγχο των λοιμώξεων από μύκητα candida σύμφωνα με το naturalsoul.gr.

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΛΑΧΑΝΟ:

Συνήθως επιλέγουμε τα μικρότερα, επειδή έχουν καλύτερη γεύση. Καλύτερα να αγοράζετε ολόκληρο λάχανο κι όχι τεμαχισμένο, επειδή τη στιγμή που κόβεται αρχίζει να χάνει τις ουσίες και τα θρεπτικά συστατικά του. Διατηρήστε το λάχανο στο ψυγείο σε διάτρητη πλαστική σακούλα για να αποφύγετε την απώλεια της βιταμίνης C.

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ.

Πλύνετε καλά το λάχανο πριν τη χρήση και κατανάλωση. Ο χυμός λάχανου δεν είναι εύγευστος, επομένως ίσως θέλετε να τον συνδυάσετε με άλλα φρέσκα προϊόντα όπως καρότα, μήλα, σέλινο, αγγούρια, σπανάκι ή λεμόνια. Στην αρχή, καλύτερα να καταναλώνετε τον χυμό σε μικρή ποσότητα. Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση χυμού λάχανου θα βοηθήσει και θα ενισχύσει την υγεία μας – ας το δοκιμάσουμε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ