Βραζιλία: Θα βγει από τη φυλακή ο πρώην πρόεδρος Λούλα για να πάει στην κηδεία του 7χρονου εγγονού του

Έχει καταδικαστεί δύο φορές για υποθέσεις διαφθοράς

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης μετά την καταδίκη του για μια υπόθεση διαφθοράς, θα λάβει άδεια για να είναι παρών στην κηδεία του εγγονού του, μετέδωσαν βραζιλιάνικα ΜΜΕ την Παρασκευή.

Οι δικαστικές αρχές ενέκριναν αίτημα των δικηγόρων του Λούλα να του επιτραπεί να πάει στην κηδεία του 7χρονου εγγονού του, ο οποίος πέθανε από μηνιγγίτιδα στο Σάο Πάολο ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος UOL.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα.

Δεν έγινε σαφής η διάρκεια της άδειας του Λούλα, του 73χρονου πρώην προέδρου (2003-2010) και ιστορικού ηγέτη του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT), ο οποίος παραμένει έγκλειστος σε φυλακή στην πόλη Κουριτσίμπα (νότια) από τον Απρίλιο.

Η φυλάκιση του Λούλα, που τόσο ο ίδιος όσο και οι υποστηρικτές του καταγγέλλουν ότι ακολούθησε μια δίκη με πολιτικά κίνητρα, δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισε ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο 73χρονος Λούλα έχει καταδικαστεί δύο φορές (αρχικά σε ποινή 12 ετών και 1 μήνα και κατόπιν σε 12 έτη και 11 μήνες) για δύο υποθέσεις διαφθοράς

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, οι δικηγόροι του Λούλα επικαλούνται έναν νόμο με βάση τον οποίο οι κρατούμενοι μπορούν να αποφυλακιστούν προσωρινά, στην περίπτωση θανάτου ή βαριάς ασθένειας κάποιου μέλους της οικογένειάς τους.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος δεν μπόρεσε να παραστεί στην κηδεία του αδελφού του, του Βάβα, ο οποίος πέθανε από καρκινό σε ηλικία 79 ετών στα τέλη Ιανουαρίου. Ένας δικαστής απέρριψε το αίτημά του και όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση και του έδωσε την έγκριση, ήταν πλέον πολύ αργά, αφού η κηδεία είχε ήδη γίνει.

"Δεν με άφησαν να αποχαιρετήσω τον Βάβα από καθαρή κακία", αντέδρασε τότε ο Λούλα.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία είχε εισηγηθεί να μην επιτραπεί η προσωρινή αποφυλάκιση του Λούλα, με το σκεπτικό ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να εγγυηθεί την ασφάλειά του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ