Ο Άκης Πετρετζίκης έχει έμπνευση: Ονειρική βελουτέ σούπα με αγκινάρες - ότι πρέπει για το κρύο (βίντεο)

Η αποθέωση της γεύσης σε μια σούπα

Συστατικά

1 κρεμμύδι

1-2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πράσο

αλάτι

πιπέρι

½ κ.γ. μπούκοβο

1 σκ. σκόρδο

1 πατάτα

600 γρ. αγκινάρες καρδιές 

50 γρ. κρασί λευκό

ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

1 λίτρο νερό

1 κ.σ. μέλι

200 γρ. κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα

φέτες ψωμί

φέτες λεμονιού

½ κ.γ. λάδι τρούφας ή ελαιόλαδο

πιπέρι

θυμάρι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.

Κόβουμε το πράσο σταυρωτά και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Βάζουμε το πράσο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μπούκοβο, το σκόρδο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε να καραμελώσουν.

Κόβουμε την πατάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες και σοτάρουμε.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από το ½ λεμόνι, το νερό και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη σούπα.

Αν θέλουμε η σούπα μας να είναι πιο ρευστή, αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον χυμό από το υπόλοιπο λεμόνι και σερβίρουμε με φέτες ψωμί, φέτες λεμονιού λάδι τρούφας ή ελαιόλαδο, πιπέρι και θυμάρι.

 

 

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ