Χάος στη Βενεζουέλα: Νεκροί και τραυματίες σε συγκρούσεις στα σύνορα - "Μπλόκο" στην ανθρωπιστική βοήθεια - Έκκληση Γκουαϊδό στη διεθνή κοινότητα (φώτο)

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει «όλα τα ενδεχόμενα» ανοικτά έναντι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ ταυτόχρονα ανήγγειλε ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας αύριο Δευτέρα, στην Μπογοτά. Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί 14 ετών, σκοτώθηκαν εχθές στην πόλη Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν, στα σύνορα ανάμεσα στην Βενεζουέλα και την Βραζιλία, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας που μπλοκάρουν τις φάλλαγες των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από την Βραζιλία, σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκαν και μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι δύο θάνατοι είναι αποτέλεσμα της καταστολής των στρατιωτικών κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στην Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν. Και οι δύο σκοτώθηκαν από σφαίρες, ο ένας στο κεφάλι», δήλωσε ο Ολναρ Ορτίθ, ακτιβιστής της μκο Foro Penal που αντιτίθεται στην κυβέρνηση του Καράκας.

"Μπλόκο" στην ανθρωπιστική βοήθεια

Τηλεοπτικά δίκτυα της Βενεζουέλας μετέδωσαν εικόνες από φλεγόμενο φορτηγό που ανήκει σε φάλαγγα οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα ανάμεσα στην Κολομβία και την Βενεζουέλα.

Πλήθος άρχισε να ξεφορτώνει κιβώτια με ανθρωπιστική βοήθεια από δεύτερο φορτηγό στο σημείο, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Δυνάμεις ασφαλείας πιστές στον Νικολάς Μαδούρο έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να εμποδίσουν εθελοντές της αντιπολίτευσης να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα.

Γκάμπι Αρεγιάνο: Το φορτηγό με την ανθρωπιστική βοήθεια πυρπολήθηκε από την αστυνομία της Βενεζουέλας 

Ενα φορτηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια πυρπολήθηκε στα σύνορα της Κολομβίας με την Βενεζουέλα, όταν οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές δυνάμεις της Βενεζουέλας επενέβησαν για να εμποδίσουν την πορεία της φάλαγγας, κατήγγειλε η βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκάμπι Αρεγιάνο.

«Οι άνθρωποι προστατεύουν το φορτίο του πρώτου φορτηγού και φροντίζουν για την ανθρωπιστική βοήθεια που ο (πρόεδρος Νικολάς) Μαδούρο, ο δικτάτορας, ζήτησε να καεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γκάμπι Αρεγιάνο, που βρισκόταν κοντά στην γέφυρα Σανταντέρ ανάμεσα στην Κολομβία και την Βενεζουέλα, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις.

Τέσσερα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα

Τέσσερα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και στα οποία έχουν σκαρφαλώσει δεκάδες εθελοντές, προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα από την Κολομβία προς την Βενεζουέλα, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση της Βενεζουέλας.

Τα τέσσερα φορτηγά βρίσκονται στην αρχή της γέφυρας που κανονικά ενώνει (αλλά σήμερα χωρίζει) τις δύο χώρες στο ύψος της πόλης Λας Τιεντίτας της Βενεζουέλας, που βρίσκεται απέναντι από την πόλη Κουκούτα της Κολομβίας.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιωτικούς και πλήθος πολιτών στα σύνορα με την Κολομβία

Στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φθάσουν στην διεθνή γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, στην πόλη Σαν Αντόνιο ντελ Τάχιρα, για να ζητήσουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται επί τόπου.

Τα επεισόδια, παρόμοια με τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν προηγουμένως σε άλλη γέφυρα στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, ξέσπασαν στους δρόμους του Σαν Αντόνιο ντελ Τάχιρα όταν εκατοντάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν προς την γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ.

13 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αυτομόλησαν και πέρασαν στην Κολομβία

Ενδεκα στρατιωτικοί και δύο αστυνομικοί των δυνάμεων της Βενεζουέλας αυτομόλησαν σήμερα διασχίζοντας τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία στην Κούκουτα. Τα σύνορα είναι κλειστά έπειτα από διαταγή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, για να εμποδισθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα του, ανακοίνωσαν οι αρχές της Κολομβίας.

Σε ανακοίνωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η υπηρεσία μετανάστευσης της Βενεζουέλας διευκρινίζει ότι «οργανώνει συνομιλίες» με τους 13, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται ένας ταγματάρχης της μπολιβαριανής εθνικής ένοπλης δύναμης.

Ο στρατός της Βενεζουέλας χρησιμοποίησε δακρυγόνα κατά εθελοντών που ξεφόρτωναν ανθρωπιστική βοήθεια στην γέφυρα Φρανθίσκο ντε Πάουλα στα σύνορα ανάμεσα στην Κολομβία και την Βενεζουέλα, σύμφωνα με βίντεο ασφαλείας που στάλθηκε από πηγή της κολομβιανής κυβέρνησης.

Η γέφυρα, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ουρένια της Βενεζουέλας, είναι μία από τις τρεις διεθνείς γέφυρες από τις οποίες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ελπίζει να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τον πληθυσμό της Βενεζουέλας, που υποφέρει από εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων. Η κολομβιανή κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι στρατιώτες της Βενεζουέλας πυροβόλησαν επίσης με σφαίρες από καουτσούκ, αλλά αυτή η πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο N. Μαδούρο διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Κολομβία, από όπου γίνονται προσπάθειες για τις είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα.

«Αποφάσισα να διακόψω τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με την φασιστική κυβέρνηση της Κολομβίας, ο πρεσβευτής και οι πρόξενοι της οποίας έχουν 24 ώρες για να εγκαταλείψουν την Βενεζουέλα. Εξω, ολιγάρχες!», είπε απευθυνόμενος σε συγκέντρωση οπαδών του στο Καράκας.

Η Μπογκοτά απαντά ότι ο Μαδούρο δεν μπορεί να διακόψει διπλωματικές σχέσεις που δεν υπάρχουν

Η αντιπρόεδρος της Κολομβίας Μάρτα Λουσία Ραμίρες αντέδρασε στην ανακοίνωση του Νικολάς Μαδούρο περί διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της Βενεζουέλας με την Κολομβία λέγοντας ότι δεν μπορεί να διαρρήξει ανύπαρκτες σχέσεις και χαρακτήρισε για άλλη μία φορά τον Μαδούρο «δικτάτορα».

«Ο Μαδούρο δεν μπορεί να διακόψει διπλωματικές σχέσεις που η Κολομβία δεν έχει μαζί του», έγραψε στο Twitter η αντιπρόεδρος της Κολομβίας προσθέτοντας ότι ο τσαβιστής ηγέτης «δεν είναι παρά ένας δικτάτορας που έχει καταλάβει δια της βίας το Μιραφλόρες», το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

«Η κυβέρνησή μας δεν έχει ορίσει πρεσβευτή εκεί, ούτε αναγνωρίζει τον πρεσβευτή του Μαδούρο, δεδομένου ότι η (προεδρική) θητεία του έληξε στις 9 Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Χόλμς Τρουχίγιο χαρακτήρισε τον Μαδούρο «σφετεριστή» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας αναγνωρίζει «τον πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο και ευχαριστεί για την πρόσκληση προς το διπλωματικό και προξενικό προσωπικό της Κολομβίας να παραμείνει στο έδαφος της Βενεζουέλας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας διευκρίνισε ότι θα οργανώσει τον επαναπατρισμό των Κολομβιανών διπλωματών για να προστατευθεί η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα τονίζοντας ότι «η Κολομβία καθιστά τον σφετεριστή Μαδούρο υπεύθυνο για οποιαδήποτε επίθεση ή στέρηση δικαιωμάτων κατά των Κολομβιανών διπλωματών στην Βενεζουέλα».

Έκκληση Γκουαϊδό στη διεθνή κοινότητα: 'Κρατήστε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει «όλα τα ενδεχόμενα» ανοικτά έναντι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ ταυτόχρονα ανήγγειλε ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας αύριο Δευτέρα, στην Μπογοτά. Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

«Σας ζητάμε να εξετάσετε όλα τα ενδεχόμενα», είπε απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα ο Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κουκουτά της Κολομβίας, πόλη στα σύνορα με τη χώρα του.

«Δεν θα επαναπαυθούμε ωσότου να εξασφαλίσουμε την ελευθερία της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού της χώρας σε κρίση που ελέγχει η αντιπολίτευση.

Ο Γκουαϊδό, που πέρασε την Παρασκευή στο έδαφος της Κολομβίας, αψηφώντας την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Βενεζουέλας που του είχε επιβληθεί από τη δικαιοσύνη, πρόσθεσε πως θα είναι παρών αύριο στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας, όπου αναμένεται επίσης να συμμετάσχει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

«Τη Δευτέρα, θα συμμετάσχω στη συνάντηση της Ομάδας της Λίμας», προκειμένου «να συζητήσω με τους υπουργούς Εξωτερικών και τον (αμερικανό) αντιπρόεδρο Μάικ Πενς τις πιθανές διπλωματικές ενέργειες», μετά τη βίαιη αποτροπή της εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, τόνισε.

Στην Ομάδα της Λίμας, που ιδρύθηκε το 2017 στην πρωτεύουσα του Περού, ενώ η Βενεζουέλα συγκλονιζόταν και τότε από διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, συμμετέχουν δεκατέσσερις χώρες του δυτικού ημισφαιρίου.

Ο Γκουαϊδό καταδίκασε τα βίαια επεισόδια της χθεσινής ημέρας. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κι εμπόδισαν διά της βίας τη διέλευση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από τη μεθόριο.

Η βοήθεια αυτή, τρόφιμα και φάρμακα, εστάλη κυρίως από τις ΗΠΑ, κατόπιν αιτήματος του Γκουαϊδό, και το μεγαλύτερο μέρος της είχε αποθηκευτεί ως χθες στην Κουκουτά, ενώ μεγάλες ποσότητες βρίσκονταν επίσης σε μια στρατιωτική βάση στη Βραζιλία, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Φωτογραφίες: The Wall street Journal

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ