Πως το Boeing της Virgin Atlantic έσπασε το "φράγμα του ήχου" πιάνοντας ταχύτητα 1269 χλμ την ώρα

Με τη βοήθεια ενός αεροχείμαρου

Πετώντας σε ύψος 35.000 πόδια πάνω από την Πενσυλβανία και με ταχύτητα 1.269 χιλιομέτρων την ώρα, ένα αεροσκάφος της Virgin Atlantic έσπασε το φράγμα του ήχου.

Το Boeing 787-9 Dreamliner από Λος Άντζελες για Λονδίνο, έσπασε κάθε ρεκόρ ταχύτητας, τη στιγμή που πετούσε πάνω από την Πενσιλβανία. Πετώντας στα 35.000 πόδια, το αεροσκάφος «έπιασε» ταχύτητα 1.269 χιλιομέτρων την ώρα, θεωρητικά (γιατί πρακτικά δεν ισχύει) ξεπερνώντας την ταχύτητα του ήχου (1 Mach) που είναι 1.235 χλμ./ώρα.

Το αεροσκάφος της Virgin, ενόσω πετούσε πάνω από την Πενσυλβάνια, το βράδυ της Δευτέρας, κατάφερε να αγγίξει τα 801 μίλια/ώρα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τη μέση ταχύτητα των 567 μιλίων/ώρα.

 

 

Το Dreamliner ωστόσο, είχε ένα σύμμαχο σε αυτό το επίτευγμα, δεδομένου ότι πετούσε έχοντας στη “πλάτη” του, έναν αεροχείμαρρο ταχύτητας 360 χλμ/ώρα, που το ώθησε σε αυτή την εξωπραγματική ταχύτητα.

Οι αεροχείμαρροι είναι ρεύματα ταχέως κινουμένων αερίων μαζών σε ύψος 10-15 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του εδάφους, μεταξύ δηλαδή τροπόσφαιρας και στρατόσφαιρας. Συνιστούν ζώνες πού εκτείνονται σέ μήκος χιλιάδες χιλιόμετρα, ενώ έχουν πλάτος μερικές εκατοντάδες και πάχος μερικά μόνο χιλιόμετρα.

 

 

​Παρότι η μέγιστη ταχύτητα δεν διήρκησε καθ' όλη τη διάρκεια της πτώσης, εντούτοις επέτρεψε στην εμπορική πτήση της Virgin να φθάσει στον τελικό της προορισμό 48 λεπτά νωρίτερα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το αεροσκάφος τεχνητά έφθασε την ταχύτητα του ήχου, η οποία ανέρχεται στα 760 μίλια, στην πραγματικότητα δεν έσπασε το φράγμα του ήχου, καθώς η ταχύτητα ήταν αποτέλεσμα ενός αεροχείμαρρου και όχι των κινητήρων.

​Σύμφωνα με το Εθνικό Ωκεανογραφικό και Ατμοσφαιρικό Κέντρο των ΗΠΑ (NOAA), το μετεωρολογικό φαινόμενο του «Ελ Νίνιο» επηρέασε την προηγούμενη εβδομάδα την τροπική ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού, με τους ειδικούς να θεωρούν ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν αυτό που έδωσε ώθηση στο αεροπλάνο της Virgin.

 Σύμφωνα με το CBS News, το προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας ανερχόταν στα 776 μίλια και σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2017, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ