Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Άρθρο "κόλαφος" του Φίλη για το άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά - Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση

" άθελά μας βοηθούμε την προπαγάνδα των αντιπάλων μας που θέλουν να συκοφαντήσουν την Αριστερά ότι ενδίδει στην Κίρκη της εξουσίας. Μια τέτοια εικόνα μας απομακρύνει από το ζωτικό χώρο εκατομμυρίων συμπολιτών μας κι ανάμεσα τους ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ"

 «Μέσα στο ανάγλυφο του νέου διπολισμού, η Αριστερά δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το χώρο του Κέντρου, αν και πρέπει να επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος του προς την κατεύθυνση της προοδευτικής ανασυγκρότησής του», τονίζει ο Νίκος Φίλης σε άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή, επικρίνοντας τις κεντρικές πολιτικές επιλογές Τσίπρα για αμφίπλευρη διεύρυνση στον απόηχο του ανασχηματισμού. 

Ο πρώην υπουργός σε άρθρο του στην "Αυγή" υπό τον τίτλο "Χρειάζεται σχέδιο για αμφίπλευρο άνοιγμα" επισημαίνει ότι "δεν έχει συζητηθεί και συνομολογηθεί στο κόμμα και στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς το αναγκαίο σχέδιο για συγκλίσεις με προοδευτικές δυνάμεις στο έδαφος των αριστερών αξιών και προγραμματικών προτάσεων".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τον πρόσφατο ανασχηματισμό όσο και για την επιχείρηση διεύρυνσης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Νίκος Φίλης επανέρχεται στο φάντασμα της «ιταλοποίησης». «Η διάλυση της ιταλικής Αριστεράς επισυνέβη μετά από μια σύντομη περίοδο ψευδαισθήσεων κυβερνητικής πρωτοβουλίας, καθώς, η μεγάλη ιστορική παράδοση της Αριστεράς ανεπαισθήτως ‘’κεντροποιήθηκε’’, με τις γνωστές επιπτώσεις, κυριότερη από τις οποίες είναι η ενίσχυση της Ακροδεξιάς τύπου Σαλβίνι» τονίζει.  

Ολόκληρο το άρθρο του Νίκου Φίλη

"Με ποιο σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει όρους ιδεολογικής ηγεμονίας και προγραμματικών συγκλίσεων, σε μια περίοδο τόσο μεταβατική για το πολιτικό σύστημα, αλλά και τόσο απρόβλεπτη για τις κοινωνικές συμπεριφορές και προσδοκίες;

Πως θα ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα λαϊκό ανάχωμα δημοκρατίας, σε μια περίοδο που η παραδοσιακή δεξιά και κυρίως η ακροδεξιά ενισχύονται σε ολόκληρη την Ευρώπη; Η νέα διαιρετική τομή (που αντικαθιστά την παλαιότερη δεξιά-αντιδεξιά) από τη μια νεοφιλελευθερισμός-εθνικισμός και από την άλλη κοινωνικό κράτος και δημοκρατία, διαμορφώνει το νέο διπολισμό που αντανακλά την κοινωνική πόλωση ως επακόλουθο των μνημονίων. Η αντίθεση Αριστερά –Δεξιά προσλαμβάνει νέο χαρακτήρα, με πρωτεύουσα σημασία στη μάχη των ιδεών και της ταυτότητας.

Δεν είναι λοιπόν λύση η παλινδρόμηση σε πολυσυλλεκτικά κόμματα που συγκλίνουν στο κέντρο χωρίς ευκρινείς κοινωνικές αναφορές, κόμματα που ισορροπούν γύρω από ένα αρχηγοκεντρικό μοντέλο. Χρειαζόμαστε κόμματα αρχών που γι αυτό το λόγο θα είναι ικανά να δημιουργούν κοινωνικές-πολιτικές συμμαχίες και τελικά ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα, εμπνέοντας πρώτα και κύρια τους νέους, δίνοντας φωνή στον κόσμο των «από κάτω».

Μέσα στο ανάγλυφο του νέου διπολισμού, η Αριστερά δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το χώρο του Κέντρου, αν και πρέπει να επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος του προς την κατεύθυνση της προοδευτικής ανασυγκρότησής του.

Πάντοτε ελλοχεύει το φάντασμα της «ιταλοποίησης». Η διάλυση της ιταλικής Αριστεράς επισυνέβη μετά από μια σύντομη περίοδο ψευδαισθήσεων κυβερνητικής πρωτοβουλίας, καθώς, η μεγάλη ιστορική παράδοση της Αριστεράς ανεπαισθήτως «κεντροποιήθηκε», με τις γνωστές επιπτώσεις, κυριότερη από τις οποίες είναι η ενίσχυση της Ακροδεξιάς τύπου Σαλβίνι.

Δεν τρέχω, ούτε μεταφέρω μηχανιστικά τις εμπειρίες. Οφείλουμε όμως να ακούσουμε ανησυχίες και εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται με αφορμή π.χ. τον τελευταίο «μικρό ανασχηματισμό».

Δεν αναφέρομαι κυρίως στην κριτική στα πρόσωπα που κι αυτή έχει τη σημασία της, αλλά στο γεγονός ότι δεν έχει συζητηθεί και συνομολογηθεί στο κόμμα και στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς το αναγκαίο σχέδιο για συγκλίσεις με προοδευτικές δυνάμεις στο έδαφος των αριστερών αξιών και προγραμματικών προτάσεων.

Και έτσι άθελά μας βοηθούμε την προπαγάνδα των αντιπάλων μας που θέλουν να συκοφαντήσουν την Αριστερά ότι ενδίδει στην Κίρκη της εξουσίας. Μια τέτοια εικόνα μας απομακρύνει από το ζωτικό χώρο εκατομμυρίων συμπολιτών μας κι ανάμεσα τους ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι παρακολουθούν με κριτική στάση ή και απόσταση την προσπάθειά μας και είναι πιθανό με τέτοιες κινήσεις να απομακρυνθούν ακόμη περισσότερο.

Η ανασυγκρότηση του προοδευτικού πόλου περνάει μέσα από αμφίπλευρο άνοιγμα αφενός προς την Αριστερά και αφετέρου προς τις διάφορες εκδοχές της Κεντροαριστεράς, αρκεί βέβαια το ένα άνοιγμα να μην ακυρώνει το άλλο".

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ