Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει παραδοσιακό ραβανί με ρύζι – Ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό!

Μια παραδοσιακή συνταγή από το Γαλαξίδι!

Συστατικά

Για το ρύζι

750 γρ. ρύζι γλασέ ή αρμπόριο

3 λίτρα νερό για το μούλιασμα

Για το σιρόπι

1350 γρ. νερό

950 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τη σύνθεση

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.γ. κοφτό μαστίχα

125 γρ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα

παγωτό καϊμάκι ή βανίλια

φύλλα δυόσμου

κανέλα σε σκόνη

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το ρύζι

Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι, το νερό και αφήνουμε 2 ώρες να μουλιάσει.

Σουρώνουμε, μεταφέρουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί.

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και να διαλυθεί η ζάχαρη.

Για τη σύνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι το ρύζι, το ξύσμα από το λεμόνι, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.

Σε ένα γουδί βάζουμε τη ζάχαρη, τη μαστίχα και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί η μαστίχα και γίνει σκόνη.

Βάζουμε τη μαστίχα στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 5-7 λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32x25 εκ. και απλώνουμε μέσα το μείγμα.

Ψήνουμε για 1 ½ ώρα. Κάθε 30 λεπτά αφαιρούμε από τον φούρνο και χαράσσουμε σε 12 κομμάτια.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με παγωτό, φύλλα δυόσμου και κανέλα

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ