Ο Άκης Πετρετζίκης ετοιμάζει για εσάς υπέροχο γλυκό για του Αγίου Βαλεντίνου - Μακαρόν καρδιάς για τον έρωτά σας

Αυτή τη συνταγή... θα την ερωτευτείτε... 

Συστατικά

Για τα μακαρόν

125 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα

125 γρ. ζάχαρη άχνη

105 γρ. ασπράδια (4 μεσαία αυγά)

1 πρέζα αλάτι

125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

½ κ.γ. κόκκινη πάστα ζαχαροπλαστικής

Για τη γκανάς

200 γρ. κουβερτούρα

200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα

βρώσιμα λουλούδια

μαρέγκες

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα μακαρόν

Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη άχνη, και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν σκόνη.

Περνάμε το μείγμα από μία σίτα. Αν έχουν μείνει μεγάλα κομμάτια τα περνάμε ξανά από το μπλέντερ και μετά από τη σίτα. Δεν θέλουμε καθόλου κομμάτια στο μείγμα.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια και το αλάτι, και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη σε 5 δόσεις και χτυπάμε μέχρι να γίνει μαρέγκα.

Με μία μαρίζ παίρνουμε τη μισή μαρέγκα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Βάζουμε στον κάδο με την υπόλοιπη μαρέγκα τη σκόνη αμυγδάλου και το χρώμα ζαχαροπλαστικής, και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά για να μην πέσει ο όγκος της μαρέγκας.

Μεταφέρουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Καλύπτουμε τρία ταψιά με λαδόκολλες.

Αρχίζουμε να σχηματίζουμε με το μείγμα τα μακαρόν καρδιά σχεδιάζοντας ένα μικρό ν της ελληνικής αλφαβήτου κάνοντας μία γραμμή από αριστερά κάτω και ανεβαίνοντας προς τα δεξιά χωρίς να σηκώσουμε τη σακούλα από τη λαδόκολλα. Το μείγμα θα απλώσει λίγο και θα σχεδιαστεί το σχήμα της καρδιάς.

Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα ώστε να κάνουν κρούστα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130ο C στον αέρα.

Ψήνουμε για 15-17 λεπτά.

Αφαιρούμε και αφήνουμε για 30 λεπτά να κρυώσουν.

Για την γκανάς

Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει η κρέμα αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα στο μπολ με τη σοκολάτα.

Αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους τα υλικά και να αποκτήσουμε μία λεία και γυαλιστερή γκανάς.

Μεταφέρουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη κορνέ αστεράκι και αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου να σφίξει αρκετά η γκανάζ.

Θέλουμε να σφίξει τόσο ώστε να στέκεται πάνω στα μακαρόν.

Μοιράζουμε την γκανάς στα μισά μακαρόν, στην πλευρά που ακουμπούσε στο ταψί όταν τα ψήναμε.

Τοποθετούμε τα άλλα μισά μακαρόν, με την πλευρά που ακουμπούσε στο ταψί να ακουμπάει στη γέμιση.

Σχηματίζουμε μία καρδιά με τα μακαρόν και διακοσμούμε με βρώσιμα λουλούδια και μαρέγκες.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ