Σπύρος Μαργέτης: Ο Έλληνας φυσικός του Οχάιο επικεφαλής στο μεγαλύτερο πείραμα για τη δημιουργία του σύμπαντος

Χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο πείραμα του κόσμου διότι οι επιστήμονες προσπάθησαν να κάνουν μια αναπαράσταση της Μεγάλης Έκρηξης, η οποία πιστεύουν ότι γέννησε το σύμπαν πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Επικεφαλής αυτού του πειράματος ήταν ο Έλληνας φυσικός Σπύρος Μαργέτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κεντ του Οχάιο. 

Το πείραμα αυτό πραγματοποιήθηκε μέσα στα έτη 2014 έως και το 2016 και σε αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφηκαν περίπου 5 δις συγκρούσεις και μελέτησαν αναλυτικά μια προς μια τις τροχιές τους για να ανιχνεύσουν αυτά τα μικρά σωματίδια.

Πιο συγκεκριμένα, ο κυκλικός επιταχυντής RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider) μήκους 4 χλμ. με 1.740 υπεραγώγιμους μαγνήτες που ψύχονται με υγρό ήλιο κοντά στο απόλυτο μηδέν (–273 βαθμοί Κελσίου), αναπαρήγαγε τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του σύμπαντος.

Με την επίτευξη της ακραίας θερμοκρασίας υπό του μηδενός, οι μαγνήτες λειτούργησαν με μηδενική απώλεια ενέργειας και οι φυσικοί εισήγαγαν από αντίθετες κατευθύνσεις δέσμες ιόντων χρυσού οι οποίες θα συγκρούστηκαν μετωπικά, σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Αυτές οι συγκρούσεις παρήγαγαν θερμοκρασίες στο άλλο άκρο της κλίμακας – κάπου 4 τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, ή 250.000 φορές οι συνθήκες που επικρατούν στον πυρήνα του Ήλιου, καθώς και υπέρπυκνη ύλη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κουάρκ που βρίσκονται παγιδευμένα στο εσωτερικό των νουκλεονίων να ελευθερώνονται, σχηματίζοντας «ατμούς» από κουάρκ σε μια διαδικασία «βρασμού» σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται για το λεγόμενο «κουάρκ-γκλούον πλάσμα» (quark-gluon plasma), μια κατάσταση που είναι ό,τι πιο κοντινό στις συνθήκες που επικρατούσαν στο σύμπαν μια στιγμή μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang).

Ο ανιχνευτής του πειράματος στοίχισε περίπου 20 εκατ. δολάρια, τα οποία χρηματοδότησε η αμερικανική κυβέρνηση για να μελετηθεί η συμπεριφορά των συγκεκριμένων σωματιδίων.

Δείτε όλη τη συνέχεια στο Made in Greee.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ