Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Η Ντίνα Νικολάου προτείνει την πιο λαχταριστή συνταγή: Μοσχαράκι Bourguignon που "λιώνει στο στόμα"

Διάσημη γαλλική συνταγή της Βουργουνδίας. Μιας τεράστιας οινοπαραγωγικής περιοχής με ονομαστά κρασιά. 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μοσχάρι από σπάλα ή κυλότο, χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε μερίδες
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. μπέικον σε φέτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 500 γρ. κοκκάρια, καθαρισμένα
  • 500 γρ. ασπρομανίταρα, μικρά
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 500 ml κόκκινο κρασί
  • 500 γρ. ζωμό μοσχαρίσιο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το μπουκέ γκαρνί

  • 2 φύλλα δάφνη
  • 4-5 κλωναράκια μαϊντανό
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 10 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 4 γαρύφαλλα

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • ΒΗΜΑ 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 150°C.
  • ΒΗΜΑ 2 Πλένω το κρέας το σκουπίζω καλά με χαρτί κουζίνας.
  • ΒΗΜΑ 3 Βάζω σε ένα τουλουπάνι ή σε τούλι τα υλικά για το μπουκέ και τα δένω καλά με ένα σπαγκάκι.
  • ΒΗΜΑ 4 Βάζω μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα που μπορεί να μπει και στο φούρνο ή μια γάστρα, επάνω στο μάτι της κουζίνας να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία και το αφήνω να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Βγάζω το μπέικον από την κατσαρόλα και το αφήνω σε ένα πιάτο.
  • ΒΗΜΑ 5 Ρίχνω στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και προσθέτω τα κοκκάρια. Τα σοτάρω καλά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα. Προσθέτω πάλι λίγο ελαιόλαδο και ρίχνω τα μανιτάρια. Τα αφήνω να πάρουν χρώμα και τα βγάζω και αυτά με την τρυπητή κουτάλα.
  • ΒΗΜΑ 6 Τέλος, προσθέτω άλλο λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνω το κρέας σε μονή στρώση και το ροδίζω καλά σε όλες τις μεριές. Προσθέτω το σκόρδο και μόλις μυρίσει ρίχνω στην κατσαρόλα το μπέικον, τα μανιτάρια και τα κοκκάρια. Πασπαλίζω με το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύω καλά. Προσθέτω το κρασί, τον ζωμό και τον πελτέ ανακατεύω, αλατοπιπερώνω και σκεπάζω καλά την κατσαρόλα ή την γάστρα.
  • ΒΗΜΑ 7 Βάζω το σκεύος στον φούρνο και ψήνω για 3 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας καλά. Βγάζω το σκεύος από την κουζίνα και το αφήνω να σταθεί για 15 λεπτά.
  • ΒΗΜΑ 8 Σερβίρω πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

WHO IS WHO

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ