Ο Νίκος Παπανδρέου γράφει: Τα 5 διδάγματα του Ανδρέα Παπανδρέου του πατέρα μου: Know your enemy, πρώτο

Τα πέντε διδάγματα του Ανδρέα...

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου και το απόγευμα πραγματοποιούνται δύο εκδηλώσεις για να τιμηθεί αυτή η σημαντική επέτειος. Η μία στη Χίο, τον τόπο γέννησης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ το 1919, με ομιλήτρια την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και η δεύτερη στον τόπο καταγωγής του στην Αχαΐα -και συγκεκριμένα στην Πάτρα- με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Παπανδρέου γράφει συμπυκνωμένα για τα πέντε διδάγματα που αποτελούν το πλαίσιο της πολιτικής παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Πέντε διδάγματα

Με την έκδοση του νέου μου βιβλίου "Ο Ανδρέας Παπανδρέου ο Οικονομολόγος", και με τη γιορτή 100 χρόνων από τη γέννησή του, μια ερώτηση που τίθεται είναι: Έχει κάτι να μας πει για το σήμερα; Και όμως έχει. Τα συνοψίζω σε πέντε διδάγματα:

ΔΙΔΑΓΜΑ ΠΡΩΤΟ: know your enemy. Να καταλαβαίνεις πώς λειτουργεί το σύστημα. Να γνωρίζεις τι σημαίνει και πώς λειτουργεί το «διευθυντήριο» και να καταλαβαίνεις την έννοια της σύγχρονης «τεχνοδομής» πριν αποφασίσεις να τα βάλεις μαζί με την Ευρώπη, όπως κάναμε ως χώρα το 2015. Μάθε τουλάχιστον πώς δουλεύει το σύστημα στο οποίο ζεις. Γιατί έτσι δεν θα λες σε μια ολόκληρη χώρα ότι οι αγορές θα χορεύουν τσάμικο στο κάλεσμά σου....

ΔΙΔΑΓΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Το κοινωνικό κράτος θέλει και τον καπιταλισμό του. Πρέπει να υπάρχει μια οικονομία που δημιουργεί πλούτο και πλεόνασμα, αν θέλουμε το κράτος που μας στηρίζει. Αν την πνίξουμε στην υπερφορολόγηση θα γονατίσει και μαζί μ' αυτό θα χαθεί και το κοινωνικό κράτος.

ΔΙΔΑΓΜΑ ΤΡΙΤΟ: Η λύση της κρίσης σήμερα προτάσσει ένα ευρωπαϊκό "newdeal". Δηλαδή, η ΕΕ να στηρίξει τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και όχι μόνο, να λύσει έτσι τον γόρδιο δεσμό της σημερινή στασιμότητας, σε αντίθεση με τις θεωρίες τής λιτότητας που ασπάζονται τόσοι ξένοι συντηρητικοί ηγέτες. Αυτό σημαίνει Ευρωπαϊκό Ομόλογο.

ΔΙΔΑΓΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Τίποτα δεν θα λειτουργήσει σωστά και δίκαια αν δεν υπάρχει σωστό δημοκρατικό πολίτευμα. Το πολίτευμα αυτό ελέγχει την αγορά αλλά και τις αυθαιρεσίες του κράτους. Μόνο ένα δημοκρατικό πολίτευμα μπορεί να «ακούει» και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού.

ΔΙΔΑΓΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: Περισσότερη Ευρώπη. Είναι δυνατόν 28 άτομα σήμερα να έχουν το εισόδημα του μισού πλανήτη, ή ο πρόεδρος της Amazon να έχει μετοχές αξίας 160 δισ.; Αυτή η ανισότητα - θα μας έλεγε - πολεμάται, μόνο αν μειωθεί η δύναμη των μεγάλων πολυεθνικών.

Αλλά, για να ελεγχθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που διατηρούν τη δύναμη τους και τα ψηλά τους κέρδη και τα απίστευτα τους μερίσματα, χρειάζεται μια κυβέρνηση ή μια ένωση κυβερνήσεων (βλέπε Ευρωπαϊκή Ένωση) που μπορεί να τιθασεύσει τις τεράστιες πολυεθνικές στο θέμα των κερδών, χωρίς φυσικά να τους εμποδίσει να προσφέρουν στην κοινωνία. Το σύστημα εξουσίας θα το αντιμετώπιζε με «περισσότερο Ευρώπη», μια βαθιά δημοκρατική Ευρώπη φυσικά.

Ως προς εκείνους που τον μιμούνται; Οι αρχές, οι γνώσεις και τα οράματα δεν μιμούνται, όποιος και αν το προσπαθεί».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ