Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο στη Βενεζουέλα: "Εκλογές σε μία εβδομάδα ή αναγνωρίζουμε τον Γκουαϊδό - Απορρίπτει ο Μαδούρο

Γαλλία Γερμανία και Ισπανία ζητούν εκλογές στη Βενεζουέλα - "Ποιοι είστε εσείς που δίνετε τελεσίγραφα;" λέει ο Μαδούρο

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ανακοίνωσαν σήμερα, σχεδόν ταυτόχρονα, ότι θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα αυτή εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε διάγγελμά του, είπε ότι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο, τονίζοντας ότι και ο ίδιος θα το πράξει αν ο Νικολάς Μαδούρο δεν προκηρύξει "δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς" εκλογές "μέσα σε 8 ημέρες".

Την ίδια ανακοίνωση έκανε αμέσως και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν, το βράδυ της Παρασκευής, να συμφωνήσουν για να εκδόσουν μια νέα "κοινή διακήρυξη" για τη Βενεζουέλα, με την οποία θα ζητούσαν τη διεξαγωγή εκλογών, απειλώντας να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο.

Η Ισπανία αλλά και άλλες χώρες έκριναν ότι το κείμενο που προτάθηκε ήταν "πολύ αδύναμο στη διατύπωσή του". Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέπ Μπορέλ είχε δηλώσει από χθες ότι η χώρα του "δεν θα μείνει άπραγη" γιατί θέλει να αναληφθεί δράση "για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα".

Μετά την Ισπανία και τη Γαλλία, και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί ανάλογο μήνυμα, επίσης στο Twitter, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε ότι "αν δεν προκηρυχθούν δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς εκλογές στη Βενεζουέλα" η χώρα του θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο τωον Γκουαϊδό ώστε ο τελευταίος να προκηρύξει αυτές τις εκλογές.

"Δεν επιδιώκουμε να εγκαταστήσουμε ή να ανατρέψουμε κυβερνήσεις στη Βενεζουέλα, θέλουμε δημοκρατία και ελεύθερες εκλογές", είπε ο Σάντσεθ σε αυτήν την ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη, ενώπιον πλήθους διαδηλωτών.

Η Ρωσία έχει εκφράσει τη στήριξή της στον Μαδούρο ενώ η Κίνα καταγγέλει τις "εξωτερικές παρεμβάσεις" στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Η Βενεζουέλα απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα στον ΟΗΕ το τελεσίγραφο που απηύθυναν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στο οποίο της δίνουν προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει εκλογές προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, θα αναγνωρίσουν την εξουσία του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.

"Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες ούτε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα. "Ποιοι είστε εσείς για να δίνετε τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση;".

"Αυτό είναι ανάμιξη",πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας επιβάλει καμία απόφαση ή εντολή", δήλωσε ο Aρεάσα τονίζοντας ότι καμιά δύναμη "δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη χώρα μας το μέλλον της". "Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πορεία της δημοκρατίας μας", πρόσθεσε.

Παράλληλα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να ελπίζει στην διεξαγωγή μιας επικοινωνίας και ενός διαλόγου με τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της νοτιοαμερικανικής χώρας και έχει ζητήσει την παραίτηση του Νικολάς Μαδούρο, του σοσιαλιστή προέδρου που είναι στην εξουσία από το 2013.

"Πρόθεσή μας είναι να καθιερώσουμε μια επικοινωνία και έναν διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ, η πρόταση αυτή υπάρχει και συνεχίζει να είναι στο τραπέζι. Αυτό επιδιώκαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας", δήλωσε ο Χόρχε Αρεάσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πηγή ΑΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ