Ο Πειραιάς του 20ου αιώνα μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD

Το αφιέρωμα της «Μηχανής του Χρόνου» στην πόλη του Πειραιά συνεχίζεται με την παρουσίαση της περιοχής κατά τον 20ο αιώνα και τη διαμόρφωση της κοινωνίας της, μετά την άφιξη των προσφύγων το 1922.

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος θα προβληθεί στο COSMOTE HISTORY HD τη Δευτέρα 28/1, στις 21.00.  

Μέσα από μαρτυρίες Μικρασιατών, περιγράφεται πώς δημιουργήθηκαν από το μηδέν νέες συνοικίες, όπως η Δραπετσώνα, η Νίκαια και το Κερατσίνι, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι πρόσφυγες αναδιαμόρφωσαν την πόλη και αναζωογόνησαν τη βιομηχανία, η οποία γνώρισε νέα άνθιση εξαιτίας του άφθονου και φθηνού εργατικού δυναμικού, ενώ οδήγησε και στην ανάπτυξη του συνδικαλισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα «ρίχνει φως» στις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις της εποχής και στην απεργία του 1923 στο Πασαλιμάνι, η οποία έμεινε στην ιστορία με το όνομα  «Ματωμένος Αύγουστος».

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο παρουσιάζει, επίσης, την ιστορία της περιοχής των Βούρλων, όπου δημιουργήθηκαν τα κρατικά πορνεία, αναπτύχθηκε ο υπόκοσμος του Πειραιά και «γεννήθηκε» το Πειραϊκό ρεμπέτικο. 

Ξεχωριστό κεφάλαιο της εκπομπής αποτελούν οι αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Πειραιά την περίοδο της Κατοχής και το καταστροφικό χτύπημα των Συμμάχων λίγο πριν τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Μέσα από εικόνες και σπάνια ντοκουμέντα, παρουσιάζεται η μεταμόρφωση της πόλης, που σε μια μόλις δεκαετία «έχασε» όμορφες μονοκατοικίες και γραφικές γειτονιές, οι οποίες αντικαταστάθηκαν από χιλιάδες πολυκατοικίες, ενώ επί δικτατορίας κατεδαφίστηκαν εμβληματικά κτίρια, όπως το περίφημο Ρολόι. 

Στην εκπομπή μιλούν οι:  Στέλιος Βαμβακάρης – Γιος Μάρκου Βαμβακάρη, Στέφανος Μίλεσης – Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, Νότης Ανανιάδης – Δημοσιογράφος/ ερευνητής, Βασίλης Πισιμίσης – Ερευνητής,/συλλέκτης, Δημήτρης Σταθακόπουλος – Δικηγόρος Πειραιά, Ευαγγελία Μπαφούνη – Ιστορικός, Ελένη Κυραμαργιού – Ιστορικός, Δημοσθένης Μπούκης – Ερευνητής, Κυριάκος Νισκόπουλος – Πρόεδρος Συλλόγου Σμυρναίων Νίκαιας και Πειραιά, Ευάγγελος Τζανής – Πρόεδρος Συλλόγου Απογόνων Μικρασιατών Προσφύγων 1922 Μικρολίμανο, Αναστάσιος Κεσανόπουλος – Αντιπρόεδρος Συλλόγου Απογόνων Μικρασιατών Προσφύγων 1922 Μικρολίμανο, Μαρία Καραφαντή – Απόγονος Μικρασιατών Προσφύγων, Κάτοικος Μικρολίμανου, Άρης Σκληβανιώτης – Μάρτυρας του βομβαρδισμού του Πειραιά, Γιάννης Γιαννιτσιώτης – Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λήδα Παπαστεφανάκη – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δημήτρης Κρασονικολάκης – Αντιπρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, Γιώργος Σταϊνχάουερ – Αρχαιολόγος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, Νίκος Γιαννόπουλος – Ιστορικός, Γιώργος Λεκάκης – Δημοσιογράφος.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. 
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ