Άκης Πετρετζίκης: Χοιρινό με δαμάσκηνα στην γάστρα – Η τέλεια συνταγή για να φτιάξετε το ΣΚ!

Μια συνταγή για οικογενειακό τραπέζι, 

Συστατικά

2,5 κιλά χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκκαλο

2 κρεμμύδια ξερά

3 πράσα

2 καρότα

3 σκ. σκόρδο

4-6 κ.σ. ελαιόλαδο

150 γρ. κόκκινο κρασί

350 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα

1 κ.γ. μπαχάρι

χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κ.σ. μέλι

5-6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα

800 γρ. νερό

1 κύβο λαχανικών

1 κ.σ. σπόρους κόλιανδρου

αλάτι

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

πουρές πατάτας

δεντρολίβανο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Χοιρινό με δαμάσκηνα στη γάστρα

Χοιρινό Κυρίως Γεύμα Χριστούγεννα Επίσημο δείπνο Χωρίς γλουτένη Χωρίς γαλακτοκομικά

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα.

Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το κρέας,

Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα καρότα και το σκόρδο.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε τα κομμάτια χοιρινού μέσα και τα σοτάρουμε καλά μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Αν δεν χωράνε όλα στο τηγάνι, τα σοτάρουμε σε δύο δόσεις.

Μόλις είναι έτοιμο το κρέας, το μεταφέρουμε σε μία γάστρα, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Στο ίδιο τηγάνι, σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, σοτάρουμε, για 2-3 λεπτά, τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα καρότα και το σκόρδο μέχρι να καραμελώσουν.

Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και ανακατεύουμε καλά, για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε τα λαχανικά στη γάστρα και προσθέτουμε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, το μπαχάρι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το θυμάρι, το νερό, τον κύβο λαχανικών, τους σπόρους κόλιανδρου, αλάτι και πιπέρι.

Κλείνουμε το καπάκι και βάζουμε τη γάστρα στον φούρνο.

Ψήνουμε για 3 ώρες.

Σερβίρουμε σε ένα πιάτο με πουρέ πατάτας, δεντρολίβανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ