Το ντόμινο των αυξήσεων από τον κατώτατο μισθό - Ο χάρτης με τα 24 επιδόματα & αμοιβές που θα επηρεαστούν

Το θα συμβεί με τον κατώτατο μισθό; 

Γράφει ο Στέλιος Παπαπέτρος στη «Ναυτεμπορική»:

Είκοσι τέσσερα επιδόματα, ειδικές παροχές διαφόρων κατηγοριών του ΟΑΕΔ, καθώς και αμοιβές προγραμμάτων απασχόλησης που συναρτώνται με το ύψος του κατώτατου μισθού (σήμερα 586,08 ευρώ) και του κατώτατου ημερομισθίου, αναμένεται να οδηγηθούν σε ένα ντόμινο αυξήσεων μετά την ανακοίνωση του νέου ύψους των κατώτατων αποδοχών και την ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα οι νέοι κάτω των 25 ετών. Όπως επεσήμανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με τη συνέντευξή της στη «Ναυτεμπορική», οι αυξήσεις αυτές θα ενσωματωθούν στα επιδόματα αυτόματα τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά δηλαδή τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η «Ν» κατέγραψε τα επιδόματα αυτά όπως αποτυπώνονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και διακρίνονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, καθώς ορισμένα έχουν σχέση με την ίδια την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ άλλα αφορούν τακτικά και ειδικά επιδόματα του ΟΑΕΔ, καθώς και τα προγράμματα απασχόλησης του Οργανισμού.

Μισθοί και επιδόματα

1. Μισθωτοί με κατώτατους μισθούς: Από τα ετήσια στοιχεία της περσινής απογραφής των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ προκύπτει ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή 614.044 άτομα (ποσοστό 33,65%), αμείβεται με μισθό έως και 600 ευρώ μικτά τον μήνα. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών των εργαζομένων αφορά απασχολούμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης, δηλαδή μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα προκαλέσει αυξήσεις στις αποδοχές τους.

2. Μισθωτοί με υποκατώτατους μισθούς: Η κατάργηση του σημερινού υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ τον μήνα για όσους είναι κάτω των 25 ετών θα οδηγήσει σε διπλή αύξηση αμοιβών αυτή την κατηγορία των εργαζομένων, καθώς η πρώτη άμεση αύξηση θα τους οδηγήσει στα 586,08 ευρώ μικτά και επί αυτού του ποσού θα προστεθεί η νέα αύξηση των κατώτατων αμοιβών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ