Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον να γίνει πάλι χαρούμενος;

Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της. Κανένας μας δεν είναι πάντα αισιόδοξος,  σε καλή διάθεση και ευτυχισμένος.

Έχει συμβεί σε όλους μας και συμβαίνει και στους κοντινούς μας ανθρώπους.  Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να έχεις όμως δίπλα σου κάποιον που να προσπαθεί να σου φτιάξει τη διάθεση.

Και αν θέλετε να είστε εσείς αυτός ο άνθρωπος, υπάρχουν τρόποι. Και γιατί να θέλετε; γιατί είναι ωραίο να είστε η αιτία που κάποιος ξαναβρίσκει τη διάθεσή του, γιατί θα θέλετε να το κάνει κάποιος και για σας και γιατί  σίγουρα νοιάζεστε για αυτούς. Θέλετε κι άλλο λόγο;  Και τι μπορείτε να κάνετε;

1.Να είστε ένας καλοί ακροατές. Πολλοί άνθρωποι δε θέλουν να συζητήσουν το πρόβλημα τους. Άλλοι όμως είναι το μόνο που τους κάνει να νιώθουν καλύτερα. Πείτε τους λοιπόν ότι είστε εκεί για να τους ακούσετε όποτε και όσο αυτοί θέλουν, αναφέρει το tsemperlidou.gr.

2.Δηλώστε απλά και μόνο την παρουσία σας. Αν ο άλλος είναι το στυλ που δε θέλει να μιλήσει, το να είστε απλά εκεί σαν μια παρουσία παρηγοριάς, τους προσφέρει πολλά.

3.Βγάλτε τους έξω να ξεχαστούν. Μια βόλτα για παγωτό, μια συναυλία, ένας περίπατος θα τους κάνει να νιώσουν καλύτερα. Θα πάρουν καθαρό αέρα, θα κάνουν κάτι άλλο. Θα περάσουν καλά και θα αισθανθούν καλύτερα.

4.Βοηθήστε τους με τις δουλειές. Όταν δεν αισθανόμαστε καλά και κάτι μας συμβαίνει, παραμελούμε τις δουλειές μας. Ξεχνάμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, να μαγειρέψουμε, ίσως και να φάμε, να σκουπίσουμε ή να βάλουμε πλυντήριο. Δε λέω να γίνετε η παραδουλεύτρα τους ούτε να σας εκμεταλλευτούν. Θα τους ξαλαφρώσετε όμως από κάποιες δουλειές και θα μπορέσουν να χαλαρώσουν και να πάρουν μια ανάσα για να αισθανθούν καλύτερα.

5.Θυμίστε τους χαρούμενες στιγμές. Αντικαταστήστε ό,τι τους απασχολεί με ευτυχισμένες αναμνήσεις. Διηγηθείτε αστείες ιστορίες και κάντε τους να γελάσουν. Το γέλιο και η ανάμνηση χαρούμενων στιγμών θα τους κάνει να νιώσουν καλύτερα.

6.Συζητήστε μαζί τους αντίστοιχες δικές σας άσχημες στιγμές, ιστορίες ή περιπτώσεις. Είστε το ζωντανό παράδειγμα ότι μπορούν να ξεπεράσουν τις στιγμές αυτές και να βγουν αλώβητοι ή σε ακόμα καλύτερη κατάσταση.

7.Πάρτε την πρωτοβουλία και το θάρρος και ρωτήστε τους τι θέλουν και πως μπορείτε να τους βοηθήσετε. Πολλές φορές οι άλλοι διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια είτε από φόβο ή από περηφάνια. Ρωτήστε τους ευθέως.

8.Η ευτυχία και το χαμόγελο είναι μεταδοτικά. Εάν έχετε θετική διάθεση και αισιόδοξη συμπεριφορά, θα τους το μεταδώσετε. Προσοχή όμως να μην είστε υπερβολικοί. Εάν αυτοί είναι στα πατώματα και εσείς είστε στην τρελή χαρά και στα γέλια, μάλλον θα τους προκαλέσετε ή εκνευρίσετε.

9.Βοηθήστε τους να λύσουν το πρόβλημά τους. Εάν είναι στενοχωρημένοι ή αναστατωμένοι για συγκεκριμένο πρόβλημα και θέμα προσπαθήστε να τους βοηθήσετε να το λύσουν. Και μόνο η προθυμία σας και η βοήθειά σας θα τους κάνουν να νιώσουν καλύτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ