Έρευνα: Η κατανάλωση φρούτων & λαχανικών με υψηλό αντιοξειδωτικό δείκτη μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης;

Ο καθηγητής Kyung – Jin Yeum από το ερευνητικό κέντρο ανθρώπινης διατροφής Jean Mayer USDA του πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης, αναφέρθηκε στις μελέτες σχετικά με τη γήρανση…
 

Οι οποίες προτείνουν καταφανώς ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλό αντιοξειδωτικό δείκτη μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης τόσο στο σώμα, όσο και στον εγκέφαλο.

Προκαταρτικά στοιχεία σε πειραματόζωα δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά των φρούτων και των λαχανικών προστατεύουν τα κύτταρα και τα συστατικά τους από την οξειδωτική καταστροφή, αναφέρει το runningmagazine.gr.

Αλλά και σε ανθρώπους, η περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι αντιοξειδωτικές φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά ασκούν τα ευεργετικά αποτελέσματά τους μέσω της βελτίωσης της μεταγωγής των νευρικών σημάτων και της νευρωνικής επικοινωνίας.

Κατά συνέπεια, η διατροφική παρέμβαση με φρούτα και λαχανικά μπορεί να ασκήσει θεραπευτική προστασία ενάντια στις εγκεφαλικές φθορές που οφείλονται στην πάροδο της ηλικίας, αλλά και γενικότερα στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Για παράδειγμα φρούτα, όπως τα μούρα και οι φράουλες, μπορούν να ασκήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματά τους είτε έμμεσα μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, είτε άμεσα μέσω της βελτίωσης της διαδικασίας μετάδοσης των νευρικών σημάτων, της προστασίας του ασβεστίου και των νευροπρoστατευτικών πρωτεϊνών. Αυτά με τη σειρά τους, μπορούν να ασκήσουν θετική επίδραση ενάντια στην απώλεια μνήμης που λαμβάνει χώρα λόγω ηλικίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ