Νέα έρευνα: Αν κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες ύπνου αυξάνετε τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια

Δείτε τι επισημαίνει η έρευνα! 

Αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση μπορεί να αντιμετωπίζουν όσοι κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ, σε σχέση με όσους κοιμούνται επτά ή οκτώ ώρες, σύμφωνα με μια καινούρια Ισπανική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χοσέ Ορδόβας του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Ερευνών στη Μαδρίτη και του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ο λίγος και ο κακής ποιότητας ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δηλαδή σχηματισμού πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών, που προκαλεί τη στένωσή τους. Από προηγούμενες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη ύπνου ενισχύει διάφορους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (επίπεδα σακχάρου, πίεσης, φλεγμονής, παχυσαρκίας).

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για τις περιπτώσεις περίπου 4.000 ατόμων με μέση ηλικία 46 ετών (χωρίς καρδιολογικό ιστορικό και τα δύο τρίτα άνδρες). Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου τους, υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις (υπέρηχους, τομογραφίες καρδιάς κ.α.).

Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων φάνηκε ότι, για εκείνους που κοιμόντουσαν για λιγότερες από 6 ώρες το βράδυ ήταν κατά μέσο όρο 27% πιθανότερο να εμφανίσουν αθηροσκλήρωση, σε σχέση με τις περιπτώσεις εκείνων που κοιμούνταν για επτά έως οκτώ ώρες. Για όσους μάλιστα ο ύπνος ήταν όχι μόνο λίγος αλλά και κακός, η πιθανότητα να εμφανίσουν αθηροσκλήρωση ήταν αυξημένη κατά 34%, σε σύγκριση με όσους έκαναν καλό και βαθύ ύπνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές φαίνεται να δίνουν περισσότερη σημασία στην ποιότητα του ύπνου παρά στη διάρκειά του. «Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο λιγότερος ύπνος, που όμως είναι καλής ποιότητας, μπορεί να αντισταθμίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της μικρότερης διάρκειας του», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της μελέτης. Από την έρευνα σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ  φάνηκε επίσης ότι και ο καθημερινός ύπνος πέραν των οκτώ ωρών σχετίζεται επίσης με αυξημένη πιθανότητα αθηροσκλήρωσης.

Στα συμπεράσματα της μελέτης προστίθεται επίσης και εκείνο που αφορά στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αλκοόλ και καφέ από όσους κάνουν άσχημο ύπνο και κοιμούνται λίγες μόνο ώρες. «Εξαιτίας του αλκοόλ, κανείς μάλλον θα ξυπνήσει μετά από λίγη ώρα ύπνου και μετά θα δυσκολευθεί να ξανακοιμηθεί, αλλά κι αν τελικά κοιμηθεί, δεν θα κάνει καλό ύπνο», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της μελέτης. Αναφορικά με τη σχέση καφέ-ύπνου, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, αν κανείς -ανάλογα με το DNA του- μεταβολίζει γρήγορα την καφεΐνη, δεν θα έχει πρόβλημα να κοιμηθεί, αν όμως έχει αργό μεταβολισμό, τότε η καφεΐνη θα επηρεάσει τον ύπνο του αρνητικά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ