Σπιτικές Παστίλιες Μελατονίνης: Δείτε την συνταγή και φτιάξτε τις για έναν καλό και ήρεμο ύπνο!

Για τις διαταραχές ύπνου! 

Ο καλός και επαρκής ύπνος είναι στοιχείο απαραίτητο για την υγεία και την ευεξία μας. Σύμφωνα με μια μελέτη που διενεργήθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περισσότεροι από 1 στους 3 ενήλικες στην Αμερική πηγαίνουν νωρίς για ύπνο.

Δυστυχώς, η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας στερήσει την ενέργεια, να βλάψει την παραγωγικότητα και να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι αναζητούν φυσικά βοηθήματα ύπνου, όπως η μελατονίνη, για να καταφέρουν να κοιμηθούν, κερδίζοντας τον χαμένο ύπνο που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται.

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά από έναν αδένα στη βάση του εγκεφάλου, τον κωνοειδή αδένα αν και παράγεται και σε ορισμένα άλλα μέρη του σώματος όπως ο αμφιβληστροειδής. Αυτός ο αδένας ρυθμίζει τον ύπνο και τον κύκλο εγρήγορσης που είναι γνωστός ως κιρκαδικός ρυθμός, ή 24ωρο εσωτερικό ρολόι. Αυτό είναι το ρολόι που ελέγχει την ποσότητα της μελατονίνη που παράγεται.

Η μελατονίνη ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τον ύπνο και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, των ορμονικών επιπέδων και της θερμοκρασίας του σώματος.

Τα επίπεδα της μελατονίνης γενικά αρχίζουν να αυξάνονται το βράδυ, όσο ο ήλιος πηγαίνει προς τη δύση και κορυφώνεται σε εκείνο το σημείο, για τη νύχτα. Καθώς ο ήλιος ανατέλλει, τα επίπεδα μελατονίνης αρχίζουν να πέφτουν, οπότε ξεκινάει η διαδικασία αφύπνισης.

Επίδραση της μελατονίνης.

Συχνά, ο τρόπος ζωής μας οδηγεί στη χρήση τεχνητού φωτισμού, όπως το μπλε φως του τηλεφώνου, του υπολογιστή και της τηλεόρασης. Ο φωτισμός αυτός καταστρέφει τον φυσικό κύκλο του ύπνου και επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης. Αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να κλείνουμε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσουμε για ύπνο, ώστε να έχουμε χρόνο να συντονιστούμε σε κατάσταση ύπνου. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να φοράει ειδικά γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε φως.

Τα επίπεδα της μελατονίνης επηρεάζονται επίσης από άλλες δραστηριότητες, όπως το κάπνισμα, το άγχος και η έλλειψη φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, καθώς γερνάμε, η παραγωγή μελατονίνης αρχίζει να επιβραδύνεται, γεγονός που επιδεινώνει τον ύπνο των ηλικιωμένων, οπότε δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

Μελέτες έχουν συνδέσει την καταστολή της μελατονίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο καρκίνος, το μεταβολικό σύνδρομο καθώς και οι διανοητικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη.

Τρόφιμα που αυξάνουν τη μελατονίνη!

Ορισμένα τρόφιμα που αυξάνουν φυσικά την παραγωγή μελατονίνης περιλαμβάνουν βρώμη, μπανάνες, κεράσια, κριθάρι και καρύδια. Ωστόσο, εάν ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να παραγάγει φυσικά μελατονίνη, μπορούμε να λάβουμε κάποιο συμπλήρωμα.

Οφέλη από συμπληρώματα μελατονίνης!

Η λήψη συμπληρώματος μελατονίνης βοηθά όχι μόνο στον ύπνο αλλά έχει και περαιτέρω οφέλη:

Συμβάλλει στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην πρόληψη του διαβήτη.

Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Βοηθά στην προστασία της καρδιάς λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης.

Προστατεύει το στομάχι και τα βακτήρια του εντέρου.

Βοηθά στη γονιμότητα βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα του σπέρματος.

Βοηθά στην ενίσχυση του φράγματος μεταξύ εγκεφάλου και αίματος.

Βοηθά στην προστασία των οφθαλμικών κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Υπάρχουν ορισμένα καλής ποιότητας συμπληρώματα μελατονίνης, αλλά για ποιότητα και οικονομία μπορείτε να δοκιμάσετε το συμπλήρωμα φυσικής μελατονίνης Bounty Nature Φύση 3 mg μελατονίνης.

Πώς να φτιάξετε τις δικές σας παστίλιες μελατονίνης.

Ας δούμε ένα εύγευστο φυσικό συμπλήρωμα μελατονίνης που μπορούμε να παρασκευάσουμε στο σπίτι. Ο χυμός κερασιού είναι μια πρόσθετη ουσία που χαρίζει έναν υπέροχο ύπνο.

Συστατικά

Υγρή μελατονίνη

½ φλιτζάνι χυμό κερασιού

½ φλιτζάνι νερό

1/4 φλιτζάνι σκόνη ζελατίνης

3 κουταλιές της σούπας μέλι

Φόρμα σιλικόνης

μικρό σταγονόμετρο

Προσθέστε το νερό και τον χυμό κερασιού σε ένα κατσαρολάκι.

Προσθέστε την σε σκόνη ζελατίνη. Ανακατέψτε τη σκόνη ζελατίνης στο χυμό, στη συνέχεια προσθέστε το μέλι.

Ανακινήστε απαλά για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη.

Προσθέστε την επιθυμητή ποσότητα υγρής μελατονίνης για κάθε παστίλια. Ενδεικτικά μπορείτε να χρησιμοποιήστε 30 σταγόνες σε καθεμιά από τις θήκες της σιλικόνης.

Προσθέστε αρκετό από το μίγμα του χυμού κερασιού για να γεμίσετε τη θήκη. Αφήστε το μίγμα ζελατίνης να πήξει στο ψυγείο για 2 ώρες. Μόλις πήξει, αφαιρέστε τις παστίλιες από τη θήκη. Αποθηκεύστε σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο μέχρι και 2 εβδομάδες.

Τρόπος χρήσης: Χορήγηση μίας παστίλιας περίπου 30 λεπτά πριν από τον ύπνο.

Σημείωση: Η μελατονίνη είναι ένα αποτελεσματικό βοήθημα για τον ύπνο και πρέπει να λαμβάνεται βραχυπρόθεσμα. Δεν είναι θεραπεία για αϋπνία ή άλλες διαταραχές ύπνου. Όπως συμβαίνει με όλα τα συμπληρώματα, καλύτερα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν από τη χρήση σε τακτική βάση.

Περισσότερες φυσικές θεραπείες για καλύτερο ύπνο!

Εκτός από τη μελατονίνη, υπάρχουν διάφοροι άλλοι φυσικοί τρόποι για καλύτερο και βαθύ ύπνο μέχρι να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας.

Αιθέριο έλαιο λεβάντας – Το γλυκό άρωμα της λεβάντας χαλαρώνει και καταπραΰνει. Αλείψτε μια σταγόνα αιθέριου ελαίου λεβάντας στους καρπούς και τους κροτάφους.

Μηχανή παραγωγής λευκού θορύβου – Πολλοί άνθρωποι μπορούν να κοιμηθούν με τη χρήση ενός μηχανήματος λευκού θορύβου. Αυτά τα μηχανήματα παράγουν κάθε είδους ήχους, όπως ήχους από ποτάμι, ωκεανό ή ακόμα και δάσος. Είναι χρήσιμα διότι σκεπάζουν άλλους ενοχλητικούς θορύβους όπως των αεροπλάνων, των τρένων ή της σειρήνας των περιπολικών.

Ζεστό μπάνιο – Ένα ζεστό μπάνιο, με μερικά άλατα πριν από το κρεβάτι μειώνει την ένταση των μυών – ο λόγος που πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται καλά.

Χαμομήλι – Ένα φλιτζάνι ζεστό χαμομήλι πριν τον ύπνο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χαλαρώσετε.

Γιόγκα – Τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε το μυαλό σας και να χαλαρώσετε το σώμα σας για να έχετε έναν καλό ύπνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ