Υπάρχει και αυτή η είδηση : 1 εκατ. τα χρέη από σκαφάτους στην μαρίνα Αγ. Κοσμά

Τι συμβαίνει με το ναυάγιο του Αγ.Ζώνη και τους μετανάστες...

Γράφει ο Δημήτρης Δελεβέγκος στο capital.gr

Ενδιαφέροντα ευρήματα περιέχει η οικονομική έκθεση για το 2017 της Ελληνικό Α.Ε., την οποία ενέκρινε, μόλις πριν από μερικούς μήνες, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ειδικού σκοπού (με αντικείμενο τη διοίκηση, διαχείριση και ανάπτυξη της έκτασης 6,2 χιλ. στρεμ. του πρώην διεθνούς αεροδρομίου). Για την ιδρυθείσα το 2011 εταιρεία, με πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο την Σουλτάνα Σπυροπούλου, η μαρίνα Αγ. Κοσμά αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 70% των εσόδων της, έχοντας αποφέρει 4,1 εκατ. ευρώ το 2017. Εξίσου όμως, υψηλές είναι και οι απαιτήσεις από πελάτες της μαρίνας, που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Το ναυάγιο του Αγ.Ζώνη και οι μετανάστες

Η εταιρεία είναι επιφορτισμένη με την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου στο Ελληνικό, ώστε να ξεκινήσει το έργο της αξιοποίησης της έκτασης από την κοινοπραξία των εταιρειών με επικεφαλής της Lamda Development.

Ωστόσο, το 2017 χρειάστηκε να διαχειριστεί δύο ζητήματα που δεν σχετίζονται με τον πυρήνα του αντικειμένου της. Πρόκειται για την παραχώρηση στο υπουργείο Εσωτερικών του πρώην γηπέδου Χόκεϊ, του χώρου του εστιατορίου-φουαγέ στο επίπεδο εισόδου του πρώην γηπέδου μπάσκετ, του πρώτου ορόφου του κτηρίου αφίξεων και του πρώην γηπέδου μπέιζμπολ. Στις εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενήθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων, διαδικασία που κόστισε 520 χιλ. ευρώ στην εταιρεία.

Ακόμη το ναυάγιο του Σεπτεμβρίου του 2017 του δεξαμενόπλοιου Αγ.Ζώνη ΙΙ κόστισε 1,1 εκατ. ευρώ στην Ελληνικό Α.Ε., ποσό που θα διεκδικήσει από την ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου και το Διεθνές Κεφάλαιο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από πετρέλαιο (IOPC). Για να αντιμετωπίσει την πετρελαιοκηλίδα η διοίκηση της Αγ.Μαρίνας Κοσμά χρειάστηκε να τοποθετήσει φράγματα στην είσοδο της μαρίνας και της πλαζ και να προχωρήσει σε επιχείρηση απορρύπανσης.

Οι απαιτήσεις

Η αύξηση των δαπανών λόγω μεταναστών και ναυαγίου, μείωσε σε περίπου 1 εκατ. ευρώ τα καθαρά αποτελέσματα (από περίπου 1,4 εκατ. ευρώ), με το συνολικό κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 5,6 εκατ. ευρώ. Από αυτά 4,1 εκατ. ευρώ προέρχονται από την μαρίνα Αγίου Κοσμά.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία εμφανίζει απαιτήσεις ύψους:

- 54,2 εκατ. ευρώ από τρίτους βάσει απόφασης διαιτητικού δικαστηρίου το 2013. Το ποσό αφορά ποινικές ρήτρες που καλείται να καταβάλει μισθωτής για μη εκπλήρωση των όρων της σύμβασης. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση του 2017 (όπως και σε προγενέστερες), η είσπραξη του ποσού των 54,2 εκατ. ευρώ κρίνεται αβέβαιη "παρά τις ενέργειες της νομικής υπηρεσίας”.

-1,07 εκατ. ευρώ από πελάτες της μαρίνας Αγ. Κοσμά, όταν η συγκεκριμένη απαίτηση διαμορφωνόταν μόλις σε 72,1 χιλ. ευρώ το 2013. Η Ελληνικό αναφέρει ότι οι εμπορικές απαιτήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με τη χρήση του 2016 επειδή αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της μαρίνας Αγ. Κοσμά. Να σημειωθεί ότι το 2014 η τότε διοίκηση της Ελληνικό Α.Ε. απέδωσε την αύξηση των απαιτήσεων στο γεγονός ότι η μαρίνα παραλήφθηκε μόλις στις 14 Οκτωβρίου 2013, "με συνέπεια στις καταστάσεις να έχει σχηματιστεί πρόβλεψη δεδουλευμένων εσόδων”.

-περίπου 3 εκατ. ευρώ από πελάτες από μισθώσεις, με τη συγκεκριμένη απαίτηση να ανέρχεται σε μόλις 535,7 χιλ. ευρώ το 2013. Στο ποσό αυτό ανήκει απαίτηση -ως αποζημίωση- ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, από μισθωτή που χρησιμοποιούσε έκταση 4.850 τ.μ. το διάστημα 2014-2017. Η Ελληνικό το 2013 κατέθεσε αγωγής έξωσης εναντίον του μισθωτή, που έγινε δεκτή, σε πρώτο βαθμό, αλλά ασκήθηκε έφεση και η οριστική απόφαση εκκρεμεί.

Η Ελληνικό έχει καταθέσει αγωγή αποζημίωσης ύψους 925 εκατ. ευρώ και κατά εταιρείας που δραστηριοποιείται πλησίον του ακινήτου, καθώς κάνει χρήση γεώτρησης ύδατος που βρίσκεται στην έκταση του Ελληνικού. Η ολοκλήρωση όμως, της εκδίκασής της θα καθυστερήσει, καθώς είχε οριστεί να συζητηθεί, σε πρώτο βαθμό, το 2018.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ