Ο Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα σήμερα: Θα δει τον πρωθυπουργό - Το μήνυμά του είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Η αξιολόγηση συνδέεται όχι μόνο με τη δόση αλλά και με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας.

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που μένουν μετέωρες αναμένεται να κομίσει ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί που ξεκινά σήμερα διήμερο γύρο επαφών στην Αθήνα. Ο λόγος για μία επίσκεψη που έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό και έχει αλλάξει πλέον χαρακτηριστικά αφού τελεί υπό τη σκιά της συζήτησης που κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Επίτροπος αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους του επιχειρηματικού και του τραπεζικού κόσμου πριν από τη βραδινή του ομιλία στο Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο. Νωρίς το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει μίνι υπουργικό συμβούλιο υπό τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη.

Στην συνάντηση του Επιτρόπου με το οικονομικό επιτελείο θα μετέχουν επίσης ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Οι συστάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, ο Επίτροπος στις δηλώσεις του και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του θα μεταφέρει το μήνυμα να συνεχισθεί η προσπάθεια και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η 2η αξιολόγηση Ενισχυμένης Εποπτείας (αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου) και να διασφαλισθεί η εκταμίευση των παρεμβάσεων στο χρέος που συνδέονται με αυτή. Θα εξηγήσει επίσης ότι η εν λόγω αξιολόγηση συνδέεται όχι μόνο με τη δόση αλλά και με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας.

Πέρα από τις ισορροπημένες, όπως αναμένεται, συστάσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ελληνική οικονομία το κλίμα έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται και από άλλες δηλώσεις στελεχών που "παραδοσιακά" εκφράζονται για πιο αυστηρό ύφος και εκπροσωπούν τη θέση των υπουργών οικονομικών.

Ο επικεφαλής του Euroworking Group Χανς Φάιλμπριφ σε συνέντευξή του στο insider.gr έκανε σαφές ότι η αποδέσμευση των παρεμβάσεων στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα δεν έχει ακόμα διασφαλιστεί. Είπε ότι για να καταστεί αυτό εφικτό θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε μία σειρά από θέματα με ορόσημο του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Επιβεβαίωσε πληροφορίες του capital.gr, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώτος απολογισμός θα γίνει στο EWG της 31ης Ιανουαρίου επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα παρουσιαστεί μία πρώτη αποτίμηση των Θεσμών στην εν λόγω σύνοδο των επιτελών των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Δήμητρα Καδδά.

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι τα μεγάλα μέτωπα περιλαμβάνουν εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις όπως για παράδειγμα η Εγνατία Οδός αλλά και τις παρεμβάσεις για την απομείωση των κόκκινων δανείων, τη μείωση των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες και άλλα πεδία.

Επισήμανε επίσης τους κινδύνους που προκαλούνται από την δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών τους οποίους θα εξετάσουν θεσμοί κατά την κάθοδό τους στην Αθήνα η οποία ξεκινά την επόμενη εβδομάδα σε επίπεδο επικεφαλής. Ξεκαθάρισε και ότι η μείωση του αφορολογήτου είναι ένα μέτρο το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί και δεν έχει σχέση με τη μείωση των συντάξεων η οποία ακυρώθηκε για συγκεκριμένους κοινωνικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι η 2η αξιολόγηση που βρίσκεται ουσιαστικά σε εξέλιξη έχει αυξημένη δυσκολία καθώς θα πρέπει να "κουμπώσει" και με τον έλεγχο που διεξάγει το ΔΝΤ για να εκδώσει την έκθεσή του για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ