"Karmica": Η αγάπη & το πάθος για το τραγούδι μας οδηγούν στο να νιώθουμε αλώβητοι στην οποιαδήποτε κρίση

Ενώθηκαν το 2016 και έκτοτε ταξιδεύουν μαγικά το κοινό τους στα ροκ μονοπάτια της σύγχρονης  ελληνικής μουσικής σκηνής.

Με παρακαταθήκη το πάθος τους για τη μουσική αλλά και την πρώτη τους δημόσια κατάθεση του ταλέντου τους το cd «Κοντά σου»¨ οι «Karmica» μέσα από μία σειρά εκατοντάδων συναυλιών την τελευταία τριετία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αποδεικνύουν περίτρανα πώς ο μεγαλύτερος οδηγός μας στη ζωή είναι το να ακολουθείς χωρίς συμβιβασμό τα όνειρα σου.  

Ο Θάνος Μπιλάλης και η Καλλιόπη Πολένα συστήνονται στο eirinika.gr   

Πώς δημιουργηθήκατε;

«Οι δρόμοι  μας συναντήθηκαν το 2011, στο reunion των Τερμιτών.  Στη μουσική πορεία  και των δύο  μας πριν γνωριστούμε,  υπήρξαν συνεργασίες με τους ίδιους  καλλιτέχνες,  σε διαφορετικές  χρονικές στιγμές.  

Η κοινή  μας πορεία  ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016, με μια σειρά από εμφανίσεις  στην Κρήτη, Εύβοια και στη Στερεά Ελλάδα.  Το φθινόπωρο, συνεχίζοντας τις εμφανίσεις  μας στην Αθήνα,  μέχρι  και τα Χριστούγεννα,  έχοντας κοινή επιθυμία να προχωρήσουμε δισκογραφικά, ξεκινήσαμε την ηχογράφηση του πρώτου μας Cd με τίτλο  " Κοντά  σου ", ως "Karmband Sakis -Poly", που κυκλοφόρησε  από τη Final Touch».

Είναι  εύκολο στην Ελλάδα της κρίσης να ανθίσει η μουσική βιομηχανία;

«Στην Ελλάδα της κρίσης τίποτα δεν είναι  εύκολο, αλλά  ούτε ανέφικτο. Υπήρξαν και υπάρχουν δυσκολίες οικονομικής φύσης, που φυσικά έχουν αντίκτυπο και στη μουσική βιομηχανία και ακόμα περισσότερο στην οικονομική κατάσταση του κάθε καλλιτέχνη, που πρέπει να στηρίξει μόνος του πλέον τη δισκογραφική του δουλειά. Όμως, η αγάπη μας και το πάθος για το τραγούδι και τη μουσική, είναι  ο λόγος που συνεχίζουμε όλο και πιο δυνατοί,  αλώβητοι από  οποιαδήποτε κρίση».

Καλλιόπη Πολένα

Κυκλοφορήσατε το cd «Κοντά σου» με την συμμετοχή αξιολογότατων δημιουργών. Τι στίγμα θέλετε να αφήσετε στη μουσική;

«Είμαστε χαρούμενοι, που άνθρωποι αξιόλογοι και με ιστορία στη μουσική, μας εμπιστεύθηκαν τα τραγούδια τους, όπως ο Γιάννης Νικολάου και η Μαρία  Παπαδάκη. Νιώθουμε ευτυχείς που καταξιωμένοι συνεργάτες στη μουσική  και στην ηχοληψία, έδωσαν  τον καλύτερο  τους εαυτό, προκειμένου να ολοκληρωθεί το cd με 12 υπέροχα  τραγούδια. Το στίγμα που θέλουμε να δώσουμε είναι η ψυχή μας, που βγαίνει μέσα από τα τραγούδια, άλλοτε με διάθεση eighties ή nineties, άλλοτε με ροκ σημερινές αποχρώσεις». 

Θάνο έχεις συνεργαστεί, με το συγκρότημα  «Οι άλλοι»  με τους Τερμίτες στην Reunion συναυλία τους που πραγματοποιήθηκε το 2011. Μάλιστα από την συνεργασία σας έμεινε μία ισχυρή φιλία με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Αντώνη Μιτζέλο. Να θεωρήσω ότι θα βρεθείτε και δισκογραφικά σε επόμενη δουλειά σας;

Θανος: «Πράγματι είχα  την τιμή και τη χαρά να βρεθώ  επί σκηνής με αυτούς τους αξιόλογους δημιουργούς- καλλιτέχνες, καθώς και με όλους τους Τερμίτες. Θα είναι μεγάλη μου τιμή να βρεθώ δισκογραφικά, τόσο με το Λαυρέντη, όσο και με τον Αντώνη, με τον οποίο έχουμε συνυπάρξει επί σκηνής τα δύο τελευταία χρόνια». 

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική;  Θανος: «Αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική το 2007, αν και τραγουδούσα  από τα φοιτητικά μου χρόνια». 

Καλλιόπη: «Ασχολήθηκα επαγγελματικά  από το 2001, αν και η ενασχόληση  μαζί του μετράει  πολλά  χρόνια  πριν».

Ποιοι αποτελούν πρότυπά σας;

 Θανος: «Πολλοί καλλιτέχνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής μου πορείας, αλλά θεωρώ πως τα κύρια πρότυπά μου είναι οι Τερμίτες και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης».

Καλλιόπη: «Για μένα δύο  μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού, με τεράστιο ρεπερτόριο και μοναδικές ερμηνείες ψυχής, αποτέλεσαν πρότυπο  από τα παιδικά μου χρόνια  μέχρι τώρα. Η Βίκυ Μοσχολιού και  η Χαρούλα Αλεξίου».

Θεωρείτε ότι υπάρχει χώρος στην Ελλάδα για ένα συγκρότημα έντεχνης και ροκ σκηνής;

Θάνος: «Αν και υπάρχουν επιρροές από πολλά διαφορετικά είδη ελληνικής και ξένης μουσικής που ακούγονται στον ελλαδικό χώρο, γνωρίζοντας ότι το ποσοστό που κατέχει η έντεχνο - ροκ σκηνή είναι μικρότερο από άλλα είδη, όπως το λαϊκό, πάντα θα υπάρχει χώρος για ένα συγκρότημα  στο είδος μας».

Καλλιόπη: «Για μένα θα υπάρχει πάντα  χώρος για όλα τα είδη της μουσικής, αρκεί  το τραγούδι  να έχει να πει κάτι  και κυρίως να έχει ποιότητα». 

Έχετε βιώσει ανταγωνισμό στη δουλειά;

Θάνος: «Κάθε μέρα βιώνουμε ανταγωνισμό γύρω μας, θεμιτό  και αθέμιτο και ίσως αυτό  είναι που μας ωθεί να γινόμαστε καλύτεροι σε όλους τους τομείς». 

Καλλιόπη: «Αισθάνομαι πολλή  τυχερή,  που στο μεγαλύτερο ποσοστό των συνεργασιών μου ως τώρα, δεν βίωσα τον ανταγωνισμό, αλλά την ευγενή  άμιλλα, έτσι ώστε σήμερα να έχω σχέσεις φιλίας με τα άτομα αυτά». 

Ποια είναι η χειρότερη συμπεριφορά που έχετε αντιμετωπίσει;

Θάνος : «Πιστεύω πως η χειρότερη μου εμπειρία, από συμπεριφορά  που αντιμετώπισα, ήταν η αγνωμοσύνη και η αλαζονεία κάποιων συνεργατών, που είχα στηρίξει στο παρελθόν». 

 Καλλιόπη: «Η χειρότερη μου εμπειρία στο χώρο αυτό, ήταν πριν χρόνια στο Μύλο  στη Θεσσαλονίκη, όταν  ως δια μαγείας, το μικρόφωνο μου ήταν πάντα πειραγμένο».

Θάνο επί πέντε χρόνια ζούσες στη Γερμανία κάνοντας συναυλίες στην κεντρική Ευρώπη. Είναι διαφορετική η οπτική στο εξωτερικό;

 Θάνος: «Η εμπειρία των 6,5 χρόνων παραμονής μου στη Γερμανία, μου έδειξε πως σίγουρα υπάρχει μια διαφορετική οπτική του κόσμου προς την ελληνική μουσική, την οποία αγαπούν πολύ και υποστηρίζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι χώροι που έχω παίξει και τραγουδήσει, είναι πάντα Sold out, χωρίς να απαιτείται η δική μου συνδρομή με δικό μου κόσμο».

Για ποιο λόγο επέλεξες να επιστρέψεις στην Ελλάδα;.  Θάνος: «Ο λόγος που αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα, είναι για να στηρίξω τη νέα μας δισκογραφική δουλειά, με περισσότερες εμφανίσεις στον ελλαδικό χώρο, κάτι που δεν ήταν εφικτό από Γερμανία»
Τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο κάνετε περιοδεία σε χώρες της Ευρώπης. Έχετε σκεφθεί να κυκλοφορήσετε ένα αγγλόφωνο single;

«Στις εμφανίσεις μας στο εξωτερικό,  4 φορές το χρόνο,  ο κόσμος προτιμάει να ακούσει το ελληνικό ρεπερτόριο, αν και στο πρόγραμμα μας υπάρχουν και ξενόγλωσσα τραγούδια. Όσο για τη δημιουργία αγγλόφωνου Single, δεν είναι στα προσεχή σχέδιά μας».

Θάνος Μπιλάλης

Καλλίοπη έχεις βρεθεί επί σκηνής με το Γιάννη Μαρκόπουλο και το Γιώργο Χατζηνάσιο. Τι κρατάς από τους δύο αυτούς δημιουργούς;

Καλλιόπη : «Αυτές οι συνεργασίες για μένα ήταν ένα "μεγάλο σχολείο ", στο οποίο διδάχθηκα το μεγαλείο των δημιουργών, αλλά και την απλότητα και τον αυθορμητισμό ενός μικρού παιδιού, γιατί κατά βάθος και η δυο, είναι ακόμα παιδιά». 

Η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά- σε πιο λαϊκά μονοπάτια- πραγματοποιήθηκε το 2005. Αντιλαμβάνομαι ότι επέλεξες συνειδητά να  αποστασιοποιηθείς από την εμπορική σκηνή. Για ποιο λόγο;

Καλλιόπη : «Η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά ήταν μια αναγνωριστική πτήση. Δεν ήταν αμιγώς λαϊκά τραγούδια, ήταν μια προσπάθεια να βρω τον εαυτό μου μουσικά. Αγαπώ πολύ και το ποιοτικό λαϊκό τραγούδι, αλλά πιστεύω πως σαν φωνή και ύφος, με εκφράζει καλύτερα το έντεχνο – ροκ».

Θεωρείς ότι δεν ταίριαζε δηλαδή με την αισθητική σου; -

 Καλλιόπη : «Δεν θεωρώ ότι έχει να κάνει με την αισθητική, είναι καθαρά επιλογή στυλ, ύφους, έκφρασης»

Τι ονειρεύεστε για το κοινό μέλλον σας;

Θάνος/ Καλλιόπη : «Αν και το παρελθόν μας έχει δείξει, ότι τα group δεν έχουν μεγάλη διάρκεια, τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο, εμείς ευελπιστούμε και ευχόμαστε, να συνεχίσουμε να είμαστε μια ομάδα, που θα δημιουργεί όμορφα τραγούδια και θα το διασκεδάζει,  τόσο τις ώρες της δημιουργίας, όσο και στις ώρες των εμφανίσεων. Ευχόμαστε επίσης να υπάρξει αναγνωρισιμότητα και επιτυχία στην προσπάθεια μας και καλές συνεργασίες στο μέλλον».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ