Κυριακή κοντή γιορτή: Τα σενάρια εν όψει της συνάντησης Τσίπρα- Καμμένου - Μένει ή φεύγει; Τα αιτήματα και τα αγκάθια

"Βελούδινο" διαζύγιο ή ολική ρήξη;

Τα μάτια όλης της ελληνικής πολιτικής σκηνής είναι στραμμένα στο κρίσιμο ραντεβού του πρωθυπουργού με τον υπουργό εθνικής Άμυνας. Στις 10.30 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον Πάνο Καμμένο.

Δύο ώρες αργότερα στις 12,30, ο Πάνος Καμμένος θα δώσει συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.Το ερώτημα είναι αν θα λυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών ή αν τελικά ο Πάνος Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση και θα άρει την εμπιστοσύνη όπως έχει προειδοποιήσει ή αν θα υπαναχωρήσει.

Από τις αποφάσεις του θα εξαρτηθεί και το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και οι περαιτέρω εξελίξεις που στο βάθος έχουν ενδεχόμενο ψήφο εμπιστοσύνης ή και πρόωρες εκλογές.

Στην σκιά της έντονης κυβερνητικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Αθήνα και με δεδομένο ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή δύο είναι τα κύρια σενάρια που «παίζουν».

Αρχικά η περίπτωση ενός «βελούδινου» διαζυγίου των δύο εταίρων. Ο Πάνος Καμμένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά να γίνει δεκτό και το αίτημά του για αποχώρηση όλων των βουλευτών ή στελεχών των ΑΝΕΛ που έχουν κυβερνητική θέση. Επιπρόσθετα ενδεχομένως να ζητήσει εγγυήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα ότι οι αποχωρήσαντες δεν θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά αυτό τον τρόπο αναμένεται να δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αφήνοντας τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό της ολικής ρήξης. Αυτό μπορεί να συμβεί με ανακοίνωση του Πάνου Καμμένου ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση ελλοχεύει ο «κίνδυνος» για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να χάσει 3 έως 4 βουλευτές του (από τους 7 συνολικά, μαζί με τον ίδιο), μένοντας πρακτικά χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στο σενάριο του σκληρού διαζυγίου υπάρχει η πρόβλεψη της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και από βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και στήριξη της κυβέρνησης από βουλευτές όπως η Κουντουρά, ο Κόκκαλης, ο Ζουράρις και ο Παπαχριστόπουλος.

Συνεπώς και σε αυτή την περίπτωση ο Π. Καμμένος να έχει ως μόνη λύση την «κομματική πειθαρχία» στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα χάσει τα 4 προαναφερθέντα ονόματα.

Η αντίστροφη μέτρηση για το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας έχει ξεκινήσει και όλα θα κριθούν στο ραντεβού στην Ηρώδου Αττικού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ