Η ηγετική μορφή της ΑΕΚ, Μίμης Παπαϊωάννου στους «Θρύλους των γηπέδων», στο COSMOTE HISTORY HD

Στην εμβληματική μορφή της ΑΕΚ, Μίμη Παπαϊωάννου είναι αφιερωμένο το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Θρύλοι των γηπέδων», σε παραγωγή COSMOTE TV, με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιάνη (Παρασκευή 11/1, 21.00).

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ο οποίος θεωρείται ένα από τα καλύτερα δεκάρια των ελληνικών γηπέδων, μιλάει στην εκπομπή για τις εμπειρίες του στα γήπεδα, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο διεκδίκησής του από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μία από τις σημαντικές πτυχές της ζωής του Μίμη Παπαϊωάννου, ήταν και η στενή του σχέση με τον Στέλιο Καζαντζίδη. Στο πλαίσιο αυτό, η Γιώτα Νέγκα ερμηνεύει μερικά από τα τραγούδια του αγαπημένου Έλληνα καλλιτέχνη.  

Τα 12 ωριαία επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένα στους 12 σπουδαίους Έλληνες παλαίμαχους ποδοσφαιριστές Μίμη Δομάζο, Ηλία Υφαντή, Γιώργο Κούδα, Κώστα Νεστορίδη, Νίκο Σαργκάνη, Τάκη Λουκανίδη, Σταύρο Σαράφη, Βασίλη Χατζηπαναγή, Θωμά Μαύρο, Ντίνο Κούη, Μίμη Παπαϊωάννου και Γιώργο Σιδέρη, και παρουσιάζουν, μέσα από συνεντεύξεις, αφηγήσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό, σημαντικές στιγμές της ζωής και της πορείας τους στους συλλόγους που «υπηρέτησαν». Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Τετάρτη στις 18.00.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φράσεις με ιστορία», σε παραγωγή COSMOTE TV, αποκαλύπτει και εξηγεί, με τη βοήθεια ακαδημαϊκών και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, τις ρίζες και το ιστορικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο γνωστών φράσεων, όπως «αποδιοπομπαίος τράγος», «μήλον της Έριδος», «mea culpa», «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», «ασκός του Αιόλου» κλπ. Τα δύο νέα επεισόδια είναι αφιερωμένα στις εκφράσεις «Βατερλώ» (Σάββατο 12/1, 20.50) και «Είσαι ό,τι τρως» (Κυριακή 13/1, 20.50).

Επίσης, η σειρά ντοκιμαντέρ «Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι - Γέφυρες γνώσης», σε παραγωγή COSMOTE TV, για το έργο των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και την επιρροή τους στον σύγχρονο κόσμο, επιστρέφει με το νέο επεισόδιο «Γνώση: Ιδέες και λογική», στο οποίο αναλύεται η έννοια της σκέψης και ο τρόπος με τον οποίο οι ιδέες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη άνοιξαν σταδιακά τον δρόμο για τη μελέτη της λειτουργίας του εγκεφάλου στη σύγχρονη εποχή. Τα 10 ωριαία θεματικά επεισόδια της σειράς, παρουσιάζουν το έργο των Θαλή, Αναξίμανδρου, Πυθαγόρα, Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Πλωτίνου κ.ά., όπως και τις σχολές των Στωικών και των Επικούρειων (Τρίτη 15/1, 22.00). Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Σάββατο στις 17.00.

Επιπλέον, το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «1912-1922: Η δεκαετής εξόρμηση της Ελλάδας», σε συμπαραγωγή COSMOTE TV, με τίτλο «Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος» «ρίχνει φως» στις συνθήκες που οδήγησαν στον εν λόγω πόλεμο, στον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων, αλλά και στα διλήμματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωπα τα περιφερειακά κράτη (Σάββατο 12/1, 23.00).

Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD ξεχωρίζει, επίσης, το μηνιαίο αφιέρωμα «Ιστορίες σε άσπρο-μαύρο», με επίκεντρο πρόσωπα που άφησαν το δικό τους στίγμα στο χώρο της φωτογραφίας, του κινηματογράφου και της σκηνοθεσίας. Την Κυριακή 13/1 στις 21.00, σκιαγραφείται το «πορτραίτο» του Τάσου Ζωγράφου, εικαστικού και δημιουργού εντυπωσιακών σκηνικών σε εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις και ταινίες.

Τέλος, οι έννοιες της «Δημοκρατίας» και της «Νοσταλγίας» σχολιάζονται από κορυφαίους στοχαστές και καλλιτέχνες, μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η κληρονομιά της γλαύκης», που στοχεύει στην ανάδειξη της προσφοράς της αρχαίας Ελλάδας στον σύγχρονο πολιτισμό (Δευτέρα 14/1 & Τρίτη 15/1, 17.00).

Η πολιτική καριέρα και η κοινωνική προσφορά του Ανδρέα Συγγρού, στη «Μηχανή του Χρόνου»

Την πολιτική καριέρα, τις προσπάθειες για δημιουργία τραπεζών, αλλά και τις ευεργεσίες του Ανδρέα Συγγρού παρουσιάζει το δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος της «Μηχανής του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο COSMOTE HISTORY HD, τη Δευτέρα 14/1, στις 21.00.

Η έρευνα της εκπομπής «ρίχνει φως» στα προνόμια που απέκτησε ο Ανδρέας Συγγρός το 1881, όταν λόγω της μεγάλης πολιτικής του επιρροής, κατάφερε να εκδίδει χρήμα μέσω της τράπεζάς του, ένα προνόμιο που ανήκε ως τότε αποκλειστικά στην Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα, κατάφερε να εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής, ενώ εξελέγη και μία φορά Δήμαρχος Αθηνών, χωρίς να βρίσκεται καν στην Αθήνα. Παράλληλα, η οικονομική του δύναμη, τον έφερε στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τους ξένους δανειστές για το ελληνικό χρέος.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην υλοποίηση σημαντικότατων έργων υποδομής, τα οποία τον έχρισαν «εθνικό ευεργέτη». Μεταξύ αυτών είναι τα σιδηροδρομικά δίκτυα, η διώρυγα της Κορίνθου, αλλά και η ανέγερση νοσοκομείου, πτωχοκομείου και θεάτρου. Μετά το θάνατό του το 1899, η σύζυγός του, Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου ανέλαβε τη συνέχιση του έργου του.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Κώστας Κόλμερ – Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Ελευθέριος Σκιαδάς - Δημοσιογράφος, Ιστορικός Ερευνητής, Μαρία - Χριστίνα Χατζηιωάννου - Διευθύντρια Τμήματος Νεοελληνικών Ερευνών, ΕΙΕ, Νίκος Βασιλάτος – Δικηγόρος, Συγγραφέας, Ανδρέας Κακριδής - Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεράσιμος Νοταράς - Επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, Παντελής Αθανασιάδης - Δημοσιογράφος, Άννα – Μαρία Γιάντση - Πρόεδρος Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, Βασιλική Θεοδώρου - Αν. Καθηγήτρια Ιστορίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σάββας Καράμπελας - Ερευνητής Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, Δρ. Γεώργιος Μπαλωτής - Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΙΓΕ, Πέγκυ Μοσχονά - Φιλόλογος, τ. Διευθύντρια Συλλογών και Αναγνωστηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, Ευάγγελος Πρόντζας - Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Οικονομίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτριος Ρηγόπουλος - Καθηγητής Δερματολογίας Αφροδισιολογίας,  Διοικητής Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Θωμάς Σιταράς - Συγγραφέας του Βιβλίου "Ξεφυλλίζοντας Παλιές Εφημερίδες".

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ